Kemoterapi ile ilgilenen bilim dalına “Medikal Onkoloji” veya “Tıbbi Onkoloji”, bu alanda çalışan doktora “Medikal Onkolog (Tıbbi Onkolog)” denir. Medikal onkoloji ayrı bir uzmanlık dalıdır; medikal onkolog tümör tedavisi konusunda uzmanlaşmış bir iç hastalıkları uzmanıdır.
Onkolojik cerrahlar, kanserli doku ve organların mümkünse çıkarmaya veya tümör boyutlarını küçültmeye yönelik cerrahilerin yanı sıra hastalığın neden olabileceği ağrıyı kontrol etmeye, hastanın kansere bağlı semptomları ve yan etkilerini yönetmeye yardımcı olmak için palyatif ameliyatlar da yapabilirler.
Oldukça geniş kapsamlı bir alan olan onkoloji en basit anlatımıyla vücutta kontrol dışı çoğalarak oluşan tümörlerin araştırılarak, yok edilmesiyle ilgilenen bir bölümdür. Latince kökenli bir kelime olup, oncos şişlik ve logos bilim anlamına gelmektedir.
Kanser Randevu Sistemi aile hekimlerinin kullanımına açıldı
Türkiye'de meme, kolorektal ve serviks kanserleri taramaları Toplum Sağlığı Merkezleri (TSM), Sağlıklı Hayat Merkezleri (SHM), Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezleri (KETEM) ile Aile Sağlığı Merkezleri tarafından ücretsiz yapılıyor.
Tıbbi Onkoloji Nedir? Tıbbi onkoloji yalnızca kanserli hastaların tedavisini değil, kanserden korunma, tarama, erken tanı alanlarını da kapsayan bir bilim dalı. Yani, kanserin her aşaması tıbbi onkolojiyi ilgilendiriyor.
İlgili 39 soru bulundu
Onkoloji Bilim Dalı, İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı içinde Uzmanlık yan dalı olarak bulunmaktadır. İç Hastalıkları Uzmanı olan kişiler yan dal uzmanlık eğitimi sonrasında Onkoloji uzmanı olmaktadırlar.
Onkoloji ise kanseri inceleyen ve tedavi eden tıbbi uzmanlık alanıdır. Hematolojik onkoloji ise kan hastalıklarının ve kan ile ilişkili kanserlerin incelenmesi, teşhisi, tedavisi ve önlenmesi üzerine çalışır. Hematolog-onkologlar, kanama bozuklukları ve kanserler konusunda uzman doktorlardır.
Kanser tanısında kullanılan görüntüleme testleri; bilgisayarlı tomografi (BT) taraması, kemik sintigrafisi, manyetik rezonans görüntüleme (MRG), pozitron emisyon tomografi (PET) taraması, ultrason ve röntgen ve diğer yöntemleri içerir.
Kanserin kesin tanısı patologlar tarafından konur.
Prostat kanseri, yumurtalık kanseri, tiroid kanseri, karaciğer ve testis kanserinde kan testleri tanı yöntemi olarak kullanılıyor. Ancak kan kanseri (lösemi) dışında hiçbir zaman kan testleri ile kanser tanısı konmuyor, hekim tarafından diğer tanı yöntemlerine başvuruluyor.
Gerekli durumlarda kesin tanı için biyopsi yapılıyor
Test sonuçları ile kanser ve organlarımızla ilgili birçok önemli veri elde edilebilmektedir. Kan testleri yapılırken birçok faktör etkili olabilse de, kan testleri tanı ve teşhis için tek basına yeterli olamayabilir.
Kanserin oluşumu, tanısı, nedenleri ve tedavisiyle ilgilenen; kalıtımla ilişkisini inceleyen tıp dalıdır. Kanser, kötü huylu tümörleri ifade eder. Onkoloji Türkçe'de "kanserbilim" olarak ifade edilir. Hastaların takip ve tedavisinde cerrahi uzmanlar ile iş birliği yapılır.
DAHİLİYE (İÇ HASTALIKLARI)
Kanser taraması, hiçbir şikayeti olmayan sağlıklı bireylerde ; kanseri tedavisinin çok daha kolay ve etkili yapılabildiği erken evrelerde yakalamak için test ve muayeneler yapılmasıdır . Özellikle 40 yaş ve sonrası daha fazla olmak üzere , 20 li yaşlardan sonra her yaşta kanser taraması yaptırabilirsiniz.
Taramalar, Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezileri (KETEM), Toplum Sağlığı Merkezleri (TSM), Sağlıklı Hayat Merkezleri (SHM), Aile Sağlığı Merkezleri (ASM) ve Mobil Kanser Tarama araçları da dahil olmak üzere birinci basamak sağlık kuruluşlarında ücretsiz gerçekleştiriliyor.
Dahiliye Bölümünü İlgilendiren Hastalıklar
Bu hastalık grip kadar basit ve yaygın bir hastalığı içerdiği gibi kanser gibi son derece ciddi ve hasta için hayati risk içeren durumlar için de özellikle teşhis süreçlerinde dahiliye bölümü son derece büyük bir öneme sahiptir.
Başlıca yöntemler; kan testleri, görüntüleme yöntemleri (MRI, bilgisayarlı tomografi vb.) ve biyopsi işlemi ile alınan parçaların patolojik açıdan incelenmesidir. Kanserler, türlerine bağlı olarak farklı mikroskobik yapılara ve yayılma hızına sahiptir. Bu yüzden her kanser türünde farklı tedavi yolları izlenir.
Kanserin kesin tanısı biyopsi yani tümörden parça alınarak konur. Alınan doku parçası patologlar tarafından incelenir, kanserin hangi organdan çıktığı ve tipi belirlenir. Bu yapılmadan hiçbir hastaya yüzde yüz kanser olduğu söylenemez.
Hasta, PET-CT cihazına alınır ve çekime başlanır. X-ray yardımı ile vücudun detaylı 3 boyutlu görüntüleri çekilir. Anormal yapılarda ya da kanserli hücrelerde toplanan şeker molekülleri, parlak görüntüleri sayesinde kolayca ayırt edilir. Tarama süresi, çekim yapılacak bölgeye göre 20-25 dakika sürer.
Akciğer kanseri en fazla ölüme yol açan kanser türü. Ancak aynı zamanda en fazla önlenebilir kanser türlerinin de başında gelir. Sigara kullanılmamasıyla akciğer kanserlerinin yüzde 90'ı önlenebilir.
Kanserde erken tanı için kolonoskopinin 10 yılda bir tekrarlanması yeterli. Ancak daha kolay olan gaitada gizli kan testinin 3 kez negatif çıkması da önemli. Gaitada gizli kan testinde pozitiflik gelişirse mutlaka kolonoskopi ile değerlendirilmeli.
Hasta kolundan elde edilen kan numunesi sonrasında CEA testi gerçekleştirilir. Fakat bu işlem genellikle kısa süreler içerisinde yapılır. Özellikle profesyonel özel doktor klinik merkezi üzerinden maksimum 24 saat içerisinde gerçekleştiriliyor. Test üzerinden kanserli tümörler kolay bir şekilde görüntülenebilir.
Dahiliye bölümünün yan dalı olan hematoloji, aynı zamanda kan oluşumunda rol oynayan organların hastalıklarıyla da ilgilenir. Dolayısıyla lenfatik organlar ve kemik iliği hastalıkları da hematologların uzmanlık alanında yer alır.
Anemi, kanama bozuklukları, kemik iliği yetersizlikleri, lösemi, lenf kanseri ve hemofili gibi kalıtsal geçişli kan hastalıkları hematoloji alanının uzmanlığındadır. Hematoloji, İç Hastalıklarının (Dahiliye) bir iç branşıdır.
Randevu ile gelmek isteyen hastalar MHRS sistemi üzerinden 182'den randevu alabilirler. Ancak bu hastaların öncesinde dahiliye polikliniğinde görülerek hematoloji polikliniğinde muayenelerine gerek görülürse yeşil listeye alınmaları gereklidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri