Yemeklerden ya da ocaktan kaynaklı tencere ve çaydanlıklarda eskime görüntüsü başlar. Özellikle lekelerin görülmesiyle hemen kimyasal maddelere başvurulur. Ancak uzmanlar özellikle çamaşır suyu hakkında uyarıda bulundu. Tencere ve çaydanlıkları parlatmada çamaşır suyu kullanılmamalı.
Çelik evyeyi temizlerken tel bezler kullanmayın. Çamaşır suyu gibi ağartıcı madde veya klor içeren temizlik malzemeleri kullanmayın. Çimento, lehim pastası, fotoğraf tab suları, gümüş parlatıcıları, limon ve sirke gibi yemek asitleri, tuz ve şeker gibi maddeler çelik ürünlerinizde kalıcı leke oluşturur.
Sodyum Hipoklorit Yanıcı Mı ? Sodyum Hipoklorit kendiliğinden alevlenir değildir fakat yandığında rahatsız edici ve zehirli Klor gazı yayar.
Cevap: Çamaşır suyu mikropları sadece yüzey öncesinde temizlenirse öldürür. Çamaşır suyu hızlı bir şekilde dezenfektan özelliklerini kaybeder. Organik atıklara maruz kalmış yüzeyler kirli görünmese de ortam yoğun mikroplu olabilir. Ön temizlik yapmazsanız çamaşır suyu ile mikropları öldürmüyor olabilirsiniz.
Tuvalet, banyo, mutfak tezgâhı gibi yüzeylerin dezenfeksiyonunda ülkemiz için önerilen oran 100 ölçü suya 1 ölçü çamaşır suyu şeklindedir.(5 litre suya yarım çay bardağı çamaşır suyu karıştırmak yeterli olacaktır).
İlgili 24 soru bulundu
Sadece beyaz yüzeylerde, metallerde çamaşır suyunun dezenfekte etkisinden yararlanabilirsiniz. Koltuk, halı gibi yüzeylerde çamaşır suyu kullanılmaz. Çamaşır suyu banyo, mutfak ve tuvalet gibi alanlarda hijyen sağlamak için kullanılır. Zeminleri silmek için çamaşır suyunu suyla karıştırmalısınız.
Bu noktada kireci çıkarmak için kullanabileceğiniz en etkili yöntem ise karbonat kullanmaktır. Karbonat, çamaşır suyunun aksine biriken kireci doğrudan temizler. Çamaşır suyu ise tuvalette oluşan lekeleri ve kireci gizler. Tek yapmanız gereken karbonatı suyla karıştırarak bir macun kıvamına getirmektir.
Çamaşır suyunun etken maddesi sıcakta hızla. buharlaşır. Çamaşır suyunun ağartma ve dezenfekte. etme özelliğini azaltır.
Daha iyi temizleyeceği inancı ile çamaşır suyu, tuz ruhu, kireç sökücüler, lavabo açıcılar, sirke gibi maddelerin birbirleri ile karıştırılmaları veya aynı yüzeye art arda uygulanmaları, ölümcül derecede zehirli gazlar çıkarabilir, baygın halde aynı gazı solumaya devam edilirse ölüme bile neden olabilir.
Belirtiler oldukça geniş bir skalada insana acı çektirebilir; mide ve yemek borusunda şiddetli yanma, kusma, ağızda ve gırtlakta acı ve tahriş, ayrıca ilk birkaç saat içerisinde şok geçirme ihtimali. Eğer bu belirtiler hemen tedavi edilmezse de, sindirim sisteminde ve diğer iç organlarda kalıcı hasarlar.
Çamaşır suyu gibi sert kimyasallar termosunuzun boya kaplamasına, metal aksamına ve contalarına zarar vermektedir.
Çamaşır suyu hangi göze konur diye merak edenler için şunu söyleyebilirim; perdelerden tişörtlere, el bezlerinden pek çok kumaş malzemeyi çamaşır suyu ile temizleyebilmek için çamaşır suyunu çamaşır makinesinin içine, deterjan gözüne koymamız gerekiyor.
Yasal mevzuata olarak üretilmiş çamaşır suyunu kullanma talimatlarına uygun şekilde kullanırsanız çamaşır suyu tehlikeli değildir. Çamaşır suyu içerisindeki aktif madde olan hipoklorit insan vücudundaki hücrelerde de bulunur ve doğal mikrop öldürücü olarak bilinir.
Çamaşır Suyu Kullanım Alanları
Bu anlamda çamaşır suları banyo, tuvalet, lavabo ve emutfaklarda olmak üzere sıklıkla kullanılırlar. Beyazlatıcı özellikleri sayesinde fayans zeminlerde de oldukça etkilidirler. İş yerindeki birçok yüzeyi çamaşır suyu ile temizlemek, hijyenik ve sağlıklı iş ortamlarının oluşmasını sağlar.
Porçöz Pas ve Kireç Çözücü'yü çamaşır suyu veya herhangi bir temizlik ürünüyle kesinlikle karıştırmayın, birlikte kullanmayın. Mermer, doğal taş, muşamba gibi aside dayanıksız yüzeyler ile emaye, demir, bakır, pirinç ve çinko gibi metal malzemeler ve kaplamalar üzerinde Porçöz Pas ve Kireç Çözücü'yü kullanmayın.
Domestos çamaşır suyu seçeneklerinin her biri zeminden, mutfak bezlerine; bulaşık süngerlerinden tuvaletlere, banyo zeminlerinden fayanslara, küvetlerden klozetlere kadar her yerde arzu ettiğiniz temizlik ve hijyeni sağlar.
Nacaroğlu, "Tuzruhu ve çamaşır suyu karıştırılınca yoğun bir şekilde klor gazı açığa çıkmaktadır. Bu klor gazı solunduğu zaman ise hava yollarında bulunan suyla birleşerek en kuvvetli asitlerden biri olan hidroklorik aside dönüşerek solunum yollarında çok belirgin hasara yol açmakta.
Ntrik asit içeren Por çöz çamaşır suyu ve benzeri baziklerle karıştırılırsa zehirli klor gazı çıkışına neden olur. Aynı durum çamaşır suyu tuzruhu kullanımında da meydana gelir. Klor gazı boğucu kokulu, yeşilimsi sarı renkte bir gazdır ve mukoza zarınızı, gözlerinizi, boğazınızı ve akciğerinizi etkiler.
Bu durumlar beyinde, kalpte ve akciğerde ciddi zararlar verebilir. Temizlik amacıyla çamaşır suyu ve tuz ruhunun karıştırılması solunum zehirlenmeleri arasında yer alır. Gözde yanma, nefes almada güçlük, ishal ya da göğüste ağrı belirtileriyle görülür.
Çamaşır suyu sıcak suyla kullanılırsa içeriğindeki aktif klor maddesinin etkisi çok hızlı bir şekilde artacaktır. Bu nedenle çamaşır suyu ile sıcak su asla aynı kapta ya da birlikte olmamalıdır.Eğer dikkatli bir şekilde kullanılmazsa kişide ciddi ve oldukça tehlikeli yanı ve birde zehirlenmelere neden olur.
Çamaşır suyundan zehirlenme gibi hem kimyasal zehirlenmeye hem de solunum yoluyla zehirlenmeye sebep olabilecek durumlarda ise zararlı maddeye maruz kaldıktan hemen sonra (yaklaşık olarak 30-60 dakika gibi kısa bir sürede) belirtiler ortaya çıkmaya başlar.
ABD'de 30 yıl boyunca yürütülen bir araştırma, her hafta düzenli olarak çamaşır suyu ve başka dezenfektanlar kullanmanın ölümcül Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı'na (KOAH) yakalanma riskini yüzde 32'ye kadar artırdığına işaret ediyor.
Temizlik uzmanları, tuvaletinizde ve çoğunlukla banyonun her yerinde çamaşır suyu kullanmamanız konusunda beklenmedik bir uyarıda bulunuyor. Temizliğinden yana emin olduğumuz çamaşır suları, büyük bir risk barındırıyor.
Banyo temizliği için en iyi deterjan; Aslında tüm banyo temizliği sirke ile yapılabilir. Musluklar, ayna, dolap içleri ve duşakabini sadece sirke ile temizleyebilirsiniz. Klozeti ise sirke ve karbonat karışımıyla temizleyebilirsiniz.
TUZ RUHU BÜTÜN KİRECİ SÖKER
Suyunu boşalttığınız klozete tuz ruhunu dökün ve bir süre bekledikten sonra sifonu çekin. Tuz ruhu, kireç ve tortuları anında söker; ancak kullanırken çok dikkatli olun. Tuz ruhunu solumayın, mümkünse maske takın ve banyonun hava aldığına emin olun.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri