Baş ve boyu kanserleri ağız boşluğu, dudak, yanakların iç kısmı, diş eti, damak, dil, ağız tabanı, burun delikleri, burun döşemesi, boğazın üst kısmı, sinüsler, burun gerisi, boğaz altı, larinks, kulak kepçesi, dış kulak yolu, tükürük bezleri gibi alanlarda gelişebilir ve bu alanları etkileyebilir.
Dr. Murat Karaman, orta yaşlarda görülen kulak ağrılarının geniz, gırtlak, yutak ve özellikle alt yutak kanseri belirtisi olabileceğini söyledi.
Vücudun pek çok farklı bölgesinde olduğu gibi kulak ve çevresinde de tümör gelişimine rastlayabilmek mümkündür. Bu türden tümörler hastalarda işitme kaybı, baş ağrısı, kulak çevresinde uyuşukluk ve ağrı gibi çeşitli semptomlar gösterebilir.
2 haftadan uzun süren ses kısıklığına dikkat!
Gırtlak kanseri 45-75 yaş arasında ve daha çok erkeklerde görülür. En çok görülen ilk belirtisi ise ses kısıklığıdır. Kanserin gırtlaktaki başlama yerine bağlı olarak, yutma güçlüğü, boğazda takılma hissi, öksürükle de kendini gösterebilir.
Tütün ve alkol kullanımının en büyük risk faktörü olduğu gırtlak kanseri, kilo kaybı, nefes darlığı, kulak ağrısı ve ağız kokusu gibi belirtilerle ortaya çıkar.
İlgili 27 soru bulundu
10 günden uzun süren kulak ağrıları şikayetiyle birlikte, yutkunma güçlüğü, ses kısıklığı ya da boyunda bir şişlik görülüyorsa kulak ve etrafında oluşan ağrılar boğazda büyüyen tümöre ya da enfeksiyona bağlı olabiliyor. Enfeksiyondan ayıran en önemli özelliği ise ateşle birlikte artarak devam eden ağrılar oluyor.
Gırtlağın her noktasında ortaya çıkabilen bu hastalığın ilk belirtilerinden biri, sesin kısılmasıdır. Ayrıca gırtlak kanseri, gırtlağın bu işlevlerini yerine getirmesinin önüne geçer. Dolayısıyla kişide ses kısıklığının yanı sıra rahatça yemek yiyememek ve nefes alamamak gibi ciddi sorunlar da ortaya çıkar.
Ses kısıklığı ile birlikte veya bağımsız olarak; ses değişiklikleri, nefes almada güçlük, kronik boğaz ağrısı, kulak ağrısı, kanlı öksürük, yutma ve yutkunma güçlüğü, boyun bölgesinde hissedilen yumrular / kitleler, kilo kaybı gibi belirtiler de görülebilir.
Akciğer kanserinin en genel belirtisi inatçı öksürüklerdir. Bunun dışında göğüs ağrısı, nefes darlığı, ateş, ses kısıklığı, yüz ve boyunda şişme, omuz ve kol ağrısı, sırt ağrısı, yutma güçlüğü ve kanlı balgam gibi bulgular da akciğer kanseri belirtileridir.
Kulak çınlaması, baş dönmesi, dengesizlik, işitmede azalma görülür. Tümör çok büyüyerek beyin sapına, beyine, beyinciğe baskı yapmaya başlarsa ortaya çıkan belirti ve bulgular daha ciddidir, ameliyat gerekir. Özellikle tek kulakta çınlaması olanların MR çektirmesi tavsiye edilir.
Sıklıkla iyi huylu tümörler olup etraftaki yapılara saldırgan davranışlarda bulunabilirler. Arka kafa çukuru, en sık yerleştikleri alandır. Denge bozukluğu, kulak çınlaması ve işitme kaybı gibi kulakla ilgili şikayetler, erken dönem belirtilerindendir.
İç kulak tümörleri iç kulakta işitme kaybı, kulak bölgesinde uyuşukluk ve ağrı, baş dönmesi ve baş ağrısı gibi sorunlara neden olabilmektedir. Bu sorunların tedavisi için tespit edilen tümörler ameliyat ile alınarak tedavi sağlanmaktadır.
Bu kulak hastalıkları; kulak çınlaması, otoskleroz, kolesteatom, dış kulak iltihabı, orta kulak iltihabı, kulakta aşırı kir oluşumu, kulak zarı delinmesi, vertigo, akustik nörinom, meniere, dış kulakta oluşan egzama, kulak nezlesi ve kulakta sıvı toplanması şeklinde sıralanabilir.
Dış kulak yolunda iltihap, kulak kiri, yabancı cisim teması, zona, travma ve tümör sebebi ile görülebilir. Kulak zarı, orta ve iç kulakta ise enfeksiyonlar, zar yırtılması, kulakta sıvı birikimi, östaki tüpü tıkanıklığı kaynaklı birçok farklı nedeni olabilir.
Kulak kepçesinde kanseri olan iki hasta. İşitme kaybı, dolgunluk hissi, dengesizlik, baş dönmesi, ağrı, kanama, kulak akıntısı, kulakta özellikle kalp atışları ile paralellik gösteren seslerin gelmesi, çınlama gibi belirtiler kulakta tümör olabileceğini akla getirmeyi gerektirir.
Boğaz ağrısı veya boğazda yabancı cisim hissi, ses tellerinin bulunduğu düzlemin üzerinde ortaya çıkan gırtlak kanserinin belirtileri arasında bulunur. Yutma güçlüğü ve solunum problemleri sıklıkla ileri evrelerde ortaya çıkan belirtilerdir.
Bir gırtlak iltihabı olan larenjitin semptomları çoğunlukla, sesin kısılması, hafif ateş, öksürük, boyunda ağrı ve yutmada güçlük olarak kendin, gösterir. Genellikle bu semptomlar yalnızca iki hafta sürer. Eğer belirtiler üç haftayı geçmiyorsa bu akut larenjite işarettir.
Ses teli nodülü, ses tellerinin birbiri ile temas ettiği serbest yüzeyde oluşan, iyi huylu (yani ses teli kanseri ile ilişkisi olmayan) büyümelere verilen isimdir. Sesin yanlış ya da aşırı kullanımına bağlı olarak oluşurlar.
Başlıca yöntemler; kan testleri, görüntüleme yöntemleri (MRI, bilgisayarlı tomografi vb.) ve biyopsi işlemi ile alınan parçaların patolojik açıdan incelenmesidir. Kanserler, türlerine bağlı olarak farklı mikroskobik yapılara ve yayılma hızına sahiptir. Bu yüzden her kanser türünde farklı tedavi yolları izlenir.
Bazı kan tahlilleri kaçınılmaz olarak yapılacaktır. Kan tahlilleri baş-boyun kanserlerinde hemen hep genel durumun kontrolü amaçlıdır; yani kansere özgü kan tahlili-henüz-sözkonusu değildir. Muayeneyi tamamlamayıcı işlemler sıklıkla röntgenler, bilgisayarlı tomografi, ultrasonografi, MR, sintigrafi, PET olacaktır.
Belirtileri nelerdir? Tonsil (bademcik) ve dil kökü kanserleri genellikle uzun süredir (3 haftadan fazla) var olan yara, kabarıklık, kitle şeklinde belirtiler vermektedir. Bu tümörler kimi zaman boyundaki lenf bezelerine sıçramakta ve boyunda büyüyen kitle şeklinde belirtiye de yol açabilmektedir.
Hastalığın Belirtileri:
Bu nedenle iki haftadan uzun süren ve ilaç tedavisinden fayda görmeyen ses kısıklığı durumlarında mutlaka bir kulak burun boğaz uzmanına başvurulmalıdır. İlerleyen hastalıkta öksürük, kanlı balgam, nefes darlığı gibi belirtiler eşlik edebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri