1 litrelik cam konserve kavanozlarına 1 demet kantaron çiçeğini koyuyoruz ve üstüne aldığı kadar zeytinyağı koyuyoruz. Ağzını sıkıca kapattığımız kavanozu dam, balkon gibi bir yerde yaz ayına denk gelecek şekilde 1-2 ay (kırmızı renk olana kadar) tam güneşin altında bekletiyoruz.
Kantaron yağı yapmak için öncelikle kantaron bitkisini en az bir gün kurutmanız gerekir. Yapraklar solduktan sonra temiz ve yeterince büyük bir kavanoza aktarınız. İsteğe göre zeytinyağı ekleyebilirsiniz. Yağı ekledikten sonra çiçekli kısımların yağla iyice temas etmesi için çiçekleri ezebilir ya da doğrayabilirsiniz.
Sarı kantaron çiçeklerinin toplanıp belirli bir işlemden geçirilmesi ve zeytinyağı ile birleştirilmesi sonucu kantaron yağı elde edilir. Bu yağ özellikle yara izlerinin hızlı iyileştirilmesi için kullanılır.
Kantaron yağını aşırı doz riski olmaması için kantaronun diğer formları ile birlikte dahili olarak kullanmayınız. Yağı; ciltte oluşan yanık, sıyrık ve yaraların üstüne döküp masaj yaparak uygulayabilirsiniz. Saçınıza da aynı şekilde masaj yaparak uygulayabilirsiniz. Saça uygulandıktan sonra saç durulanmalıdır.
Kavanozu güneşe koyup kantaron çiçeklerinin özlerinin yağa geçmesi için 5 gün kadar bekletin. Ardından kavanozun ağzını kava almayacak şekilde kapakla kapatıp güneşte bekletme işlemini 45 gün kadar daha sürdürün. Bu sürede çiçeklerin özü yağa geçecek ve yağın rengi koyulaşacak, kırmızıya yakın bir hal alacak.
İlgili 15 soru bulundu
Hamilelik ve lohusalık dönemindeki kadınların, ciddi rahatsızlığı olanların kullanılması önerilmez. Aynı şekilde hassas bünyeye sahip olanların ve kronik rahatsızlığı olanların kullanmadan önce mutlaka doktora önermesi gerekir. Bitki ve çayların kişiler üzerindeki etkileri farklılık gösterir.
İyileştirmeyi hızlandırır. Sarı kantaron yağı, hücre onarıcı ve yenileyici etkisi bulunduğu için topikal olarak düzenli bir şekilde kullanıldığında yara, yanık ve akne izlerinin görünümünü azaltmaya yardımcı olabilir. Ayrıca diyabetik ayak ülserlerinin yanı sıra diğer lezyonları tedavi etmek için kullanılmaktadır.
Hakiki Kantaron yağı nasıl anlaşılır diye soracak olursak; Kaliteli kantaron yağı parlak ve berraktır. Açık pembe ya da yeşil renge dönük kantaron yağları, zeytinyağı ve kantaron çiçeği oranının doğru ayarlanmadığına işaret eder. Kantaron yağının dibinde tortulanma olabilir, bu tortu süzme işlemiyle ilgilidir.
Düzenli olarak kullanmaya devam ettiğinizde yaklaşık 1 ay sonra cilt renginizin açılmaya başladığını, lekelerin, siyah noktaların yok olmaya başladığını göreceksiniz.
✔️yağı içerek kullanacaksanız gölgede. ✔️deriye sürecekseniz güneşte bekletin.
Sarı kantaron cilt hastalıklarına çok iyi gelir. Örneğin yanık izleri, pişikler, cilt lekeleri, ameliyat izleri gibi cilt kalıntıları için sarı kantaron kullanılır. Kırmızı kantaron da bu tür hastalıklara iyi gelse de sarı kantaron yağının tercih edilmesi çok daha uygundur.
Hakiki Soğuk Sıkım Zeytinyağı ve kantaron bitkisinin çiçeğinin bekletilmesi ve sonra süzülmesinden elde edilmiş şifalı doğal üründür. Kullanımı: Gastrit ve ülserde aç karınla 1 tatlı kaşığı içilmesi tavsiye olunur. Deri yüzeyindeki yara ve yanıklarda günde dört kere sürülmesi gerekmektedir.
Sarı ve kırmızı kantaron yağı
Temelde aynı kantaron bitkisinden elde edilen bu yağların farkı kırmızı kantaron yağının taze bitkilerden, sarı kantaron yağının ise kurutulmuş bitkilerden elde edilmiş olmasıdır.
Kantaron Yağının Sindirime Faydaları
Gaz sancılarının ve karın ağrılarının giderilmesinde yardımcı etki sağlayan kantaron yağı yoğurtla karıştırılabilir ya da bitki çayı olarak da hazırlanabilir.
Sarı kantaron yağı eğer içilecekse miktarın günde 1 çay kaşığını geçmemesi gerekir. Bu bir çay kaşığı kantaron yağı doğrudan içilebileceği gibi ılık suya da eklenerek tüketilebilir.
Buzdolabında saklanıp açıldıktan sonra 12 ay içinde tüketilmesi tavsiye edilir. · Serbest radikallerin cilt üzerinde oluşturduğu zararlı etkilere karşı cilde oksijen taşıyan özelliğiyle onarıcı bakım yapar.
Kantaron yağı genellikle gece yatmadan önce cilde uygulanmalıdır.
Kantaron yağı 2-3 sene saklanabilir çünkü özelliğini korur, bozulmaz. sarı kantaron ve sızma zeytin yağı ile hazırlıyoruz. Sarı kantaron otumuzu topladıktan sonra 2 saat içinde sızma zeytin yağı içerisine koyup, aylarca cam kavanozlarda bekletiyoruz. Bu şekilde kantaron özünü elde edebiliyoruz.
Sarı kantaron yağı yüze sürülebiliyor.
Fakat bunun için yağı 2-3 damla olacak şekilde ince bir yapıda uygulamaya dikkat etmek ve yarım saat sonunda ılık suyla yıkamak gerekiyor. Ayrıca yüze sarı kantaron yağı uyguladıktan sonra cildi güneşe maruz bırakmamak ve güneş kremi uygulamak çok büyük önem taşıyor.
Kantaron yağının sarı ve kırmızı olmak üzere iki çeşidi vardır. İki çeşidi de aynı bitkiden yapılır; fakat sarı kantaron yağı kurutulmuş, kırmızı kantaron yağı ise taze toplanmış kantaron bitkisinden yapılır. Kantaron yağı, doğru dozda kullanılırsa birçok faydası görülebilir.
Kırmızı, sarı ve mavi renkli kantaron yağı alternatifleri bulunur. Temelde aynı bitkiden üretilen yağ çeşitleri, üretim aşamalarındaki farklardan ötürü renk değişikliklerine uğrar. Kırmızı olan çeşidi taze bitkilerin özünden elde edilirken sarı olan güneşte kurutulan bitkilerden elde edilir.
Kantaron yağı en sık cilt sağlığı alanında kullanılmaktadır. Bitkinin içerisinde bulunan bileşenler ve zeytinyağlı karışımı, hücrelerin yenilenmesi ve cildin dinç bir görünüme sahip olması konusunda oldukça faydalıdır. Ayrıca, yağın deri üzerine uygulanması da oldukça kolaydır.
Bir parça pamuk üzerine damlattığınız 2-3 damla kantaron yağını, yumuşak ve dairesel hareketlerle yüzünüze dağıtın. Bu şekilde yarım saat kadar bekledikten sonra yüzünüzü ılık suyla yıkayabilir ya da cilt yapınıza uygun bir tonikle yağdan arındırabilirsiniz.
- Sarı kantaron yağı saç derisinde oluşan egzamaya karşı da etkilidir aynı zamanda kepeği önler ve saçları besler. Saç derisini iyileştirme özelliğiyle saç köklerini besler ve saç dökülmesini önler. - Sarı kantaron yağı eklem ağrılarına iyi gelir. Ağrılı bölgeye sürüldüğünde ağrıyı dindirir.
Topuk dikeni tedavisinde iyi gelen ve uygulanması tercih edinen bir diğer yöntemde bitkisel yağlardır. Bunun için tabii ki de her yağ kullanılmaz. Tedavi için kullanılması gereken yağlar Kantaron ve Papatya yağlarıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri