Hücreleri kantaron yağı olmaksızın UV ışınlarına maruz bıraktığımızda ise bu canlılık oranı yüzde 3-4 civarında. Bu da demek oluyor ki kantaron bitkisi hücreleri UV ışınlarının zararlı etkisinden koruyor.
Kantaron yağının güneş yağı olarak kullanılmasına dair bir yanlış uygulama var. Bu çok tehlikeli. Çünkü kantaron, cildi hassaslaştırıyor. Kantaron yağını sürdüğümüz zaman güneşe çıkmamamız lazım.
Hazırlanan kantaron yağının güneş ışığında ya da karanlık ortamda muhafaza edilmesi öneriliyor. Bekleme süresinde çiçeklerin özü yağa geçerek rengi koyulaşacak, kırmızıya yakın bir hal alacak. Yağ bu hale geldiğinde artık kullanıma hazırdır. Kantaron yağını süzüp bir şişeye boşaltın ve karanlık bir yere alın.
doldurulur ve güneşte dinlenmeye bırakılır. En az 45 gün güneşte demlendikten sonra süzülüp şişelere alınır.. Kantaron Yağının Kullanım Alanları ve Faydaları; Yara ve yanıkların tedavisinde de sarı kantaron yağı kullanılır.
Kantaron yağının cilt üzerindeki önemli etkilerinden bir diğeri ise lekeleri ortadan kaldırmasıdır. Bu etki sayesinde düzenli olarak kantaron yağı kullanımı ile birlikte yüzde veya vücutta yer alan yara, yanık ve sivilce izleri giderilebilir.
İlgili 25 soru bulundu
Kantaron yağı farklı yara tedavilerinde kullanılır. Sıyrıklar bunlardan biridir. Yanık ve güneş yanıkları da yine kantaron yağı ile tedavi edilebilir.
Denize girildiğinde koruyucu faktör kullanmış dahi olsanız yanmalar meydana gelebiliyor. Ozonlanmış kantaron yağı ile güneş yanıkları tedavi edilebiliyor ve güneş kremi yerine de kullanılabiliyor.
Sarı kantaronun faydaları - Sarı kantaron yağı nasıl yapılır? Kavanozu güneşe koyup kantaron çiçeklerinin özlerinin yağa geçmesi için 5 gün kadar bekletin. Ardından kavanozun ağzını kava almayacak şekilde kapakla kapatıp güneşte bekletme işlemini 45 gün kadar daha sürdürün.
Sarı kantaron cilt hastalıklarına çok iyi gelir. Örneğin yanık izleri, pişikler, cilt lekeleri, ameliyat izleri gibi cilt kalıntıları için sarı kantaron kullanılır. Kırmızı kantaron da bu tür hastalıklara iyi gelse de sarı kantaron yağının tercih edilmesi çok daha uygundur.
Kantaron yağı, güneş yanıklarının ve ciltte bıraktığı lekelerin yok olmasını sağlıyor. Çeşitli sebeplerle oluşan ciltteki kızarıkları azaltıyor, düzenli kullanıldığında kızarıklıkları tamamen ortadan kaldırıyor. Hem sivilcelerin hem de sivilcelerden kalan lekelerin temizlenmesine yardımcı oluyor.
Öte yandan ışıkla tepkimeye giren etken maddeler, kantaron yağının aşırı kullanımına ya da aşırı güneş ışığına maruz kalındığı hallerde ciltte koyu lekelere sebep olabilir.
Bu bağlamda kantaron yağını gece yatmadan önce temizlenmiş cildinize birkaç damla kantaron yağı damlatarak masaj yaparak uygulayabilirsiniz. Bu işlemin ardından 1 saat beklemelisiniz. 1 saat bekledikten sonra ise mutlaka temizlenmesi gereklidir.
Hakiki Kantaron yağı nasıl anlaşılır diye soracak olursak; Kaliteli kantaron yağı parlak ve berraktır. Açık pembe ya da yeşil renge dönük kantaron yağları, zeytinyağı ve kantaron çiçeği oranının doğru ayarlanmadığına işaret eder. Kantaron yağının dibinde tortulanma olabilir, bu tortu süzme işlemiyle ilgilidir.
Sarı kantaron yağı, yanık ya da yara üzerine birkaç damla damlatılarak masajla o bölgeye yedirilir. Bakım yağı olarak kullanacaksanız güneşe çıkmayacağınız vakitlerde örneğin gece yatarken cildinize birkaç damla damlatmanız ve masaj yapmanız önerilir. Bütün gece cildinizde kalmasında bir sakınca yoktur.
Kantaron yağını günde 2 defa kullanmak yeterlidir. Bu yağı sabah ve akşam olacak şekilde kullanabilirsiniz.
Kantaron Yağının Cilde Faydaları
Göz çevresi morluklarına her gün sürüldüğü takdirde bu morlukların giderilmesini sağlar. Yanık ve yara izlerinin tedavisinde kullanılır. Yaşlanma karşıtı olarak kullanılır ve yaşlanma çizgilerin giderilmesinde etkilidir.
Sarı kantaron yağı cildinize nemi hapseder, cildiniz yumuşar ve elastikiyet kazanır. Düzenli uygulamaya devam ettiğinizde cildinizin aydınlandığını ve parlamaya başladığını görebilirsiniz. Sarı kantaron yağı 10-12 gün içinde cildinizdeki lekelerin azalmasını sağlar.
Düzenli olarak kullanılan kırmızı kantaron yağı yüz ve vücutta bulunan sivilce izi, yara, yanık ve kırışıklıkları giderir. - Cilt rengini eşitler. Birçok sebepten dolayı cilt rengi kişiler de farklılık göstermektedir.
Kantaron yağı, yaz aylarında tatile giden ve güneş nedeniyle cildinde yanıklar oluşan vatandaşlar tarafından sorgulanmaya başladı. Tıbbi bir ilaç olarak da kullanılan kantaron yağının halk arasında saç dökülmesi, cilt hastalıkları ve depresif bozukluklara iyi geldiği söylenmektedir.
Sarı kantaron yağının tavsiye edilen maksimum kullanım sıklığı, günde bir kez olmalıdır. Kantaron yağı çok sık kullanıldığında, ciltteki yağ yani sebum dengesini bozabilmektedir. Sebum ciltteki yağ bezleri tarafından salgılanan bir cilt sıvısıdır.
Kantaron yağı 2-3 sene saklanabilir çünkü özelliğini korur, bozulmaz. sarı kantaron ve sızma zeytin yağı ile hazırlıyoruz. Sarı kantaron otumuzu topladıktan sonra 2 saat içinde sızma zeytin yağı içerisine koyup, aylarca cam kavanozlarda bekletiyoruz. Bu şekilde kantaron özünü elde edebiliyoruz.
Yağın cildin hangi bölgesine uygulandığına ve uygulama alanının genişliğine bağlı olarak gerekli olan kantaron yağını ayarlayıp sürebilirsiniz. Yağı cildinize uyguladıktan sonra cildin yağı emmesi beklenir ya da fazla yağlı hissedilen durumlarda uygulamadan yarım saat sonra bölge suyla durulanabilir.
Dolayısıyla güneş yanığı tedavilerinde rahatlıkla lavanta yağı kullanılmaktadır. Lavanta yağının ağrı kesici ve acı dindirici özelliği bulunmaktadır. Güneş yanığından kaynaklanan acıyı anında kesen lavanta yağı mucizevi bir bitkisel yöntemdir.
Bitki ekstresi içeren kremlere örnek vermek gerekirse, Bitki ekstresi içeren kremlere örnek vermek gerekirse, Sarı kantaron (Hypericum perforatum, St John's wort) içeren kremler, güneş yanığı dahil cilt yanıklarında kullanılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri