Hukukumuzda kanun, TBMM tarafından anayasada öngörülen usullere uyularak kanun adıyla yapılan işlemlere denir. Hukukumuzda kanun şekli ölçüte göre tanımlanmaktadır. Kanunlar; yazılılık, genellik ve süreklilik özelliklerini taşırlar.
Yasaların özellikleri: Genel ve soyut olmaları, belirli kişi veya kişi gruplarını kapsamaması ve her gerçek veya tüzel kişiye eşit uygulanmasını ifade eder. Süreklilik, yasanın yürürlükte bulunduğu sürece istisnasız her olay veya kişiye uygulanmasını ifade eder.
Yasa ya da diğer adıyla kanun (Grekçe kanōn κανων 1. kargı, çıta, cetvel, 2. kural< EYun kánna κάννα kamış, kargı = Aram ḳanyā קניא) anayasal hukuk sisteminde, yetkili organlarca meydana getirilen hukuk kurallarıdır. Yasalar, tüzükler, yönetmelikler birer hukuk kuralıdır.
Sağ tarafta teller eşik denilen bir köprü üzerinden geçer ve bu köprünün altında rezonansı sağlayan deri bulunur. Bu derilerde oğlak veya balık derisi kullanılır. Kanunda her biri üç telden meydana gelen 24 perde vardır, ayrıca isteğe bağlı olarak 26-27 perdeli Kanunlar da yapılmaktadır.
24-27 perde arası bir müzik aletidir. Her bir perdedeki sesi 3 tel tınlatır. Bu yapısıyla klavsenin ses sistemine benzer. Telleri özel olarak müzik aletleri için üretilmiş naylon teldendir.
İlgili 20 soru bulundu
Kanun; telli çalgılar ailesinden bir enstrümandır. Etimolojik kökeninin Yunanca "kaide, kural" anlamına gelen "kanon" kelimesinden geldiği ileri sürülmektedir.
Kanun. Yetmişbeş telli, mızrapla çalınan, Asya kökenli bir enstrümandır. Dizler üzerine konularak çalınır.
Kanunun icadı çoğu kaynakta Fârâbî (870-950)'ye dayandırıldığı gibi kimi kaynaklara göre ise Fârâbî'nin kanun üzerinde çeşitli değişiklikler yaptığı rivayet edilmektedir (Aydoğdu, 2004: 24). Eski bir Arap rivayetine göre ise kanunu Horasanlı Bermek ailesinden olan İbn-i Hallegan'ın icad ettiği söylenmektedir.
Hakkında Kanun uyarınca da kanunların Cumhurbaşkanınca yayımlama aracı Resmi Gazetedir. Buna göre, Cumhurbaşkanının yasama organınca kabul edilen kanunları yayımlaması, söz konusu kanunu imzalayıp, onu Resmi Gazetede yayımlayacak olan Başbakanlığa göndermesi biçiminde uygulanmaktadır.
Türk hukukunda kanun, TBMM'nin kanun adı altında yaptığı işlemdir. Kanun üç aşamalı bir sürecin sonunda ortaya çıkar; önce tasarı veya teklif olarak TBMM'ye sunulması, sonra komisyonlarda incelenmesi ve sonunda Genel Kurulda görüşülüp kabul edilmesi gerekmektedir.
Devletin yetkili makamlarınca hazırlanan ve herkesin uymak zorunda olduğu yazılı kurallar. Örnek Cümleler: 1- Dün meclisten geçen yeni kanunlar birkaç gün içinde resmi gazetede yayımlanacak. 2- Kanun sana ya da bana özel değil, kanun herkes için geçerli.
Madde 7 – Yasama yetkisi Türk Milleti adına Türkiye Büyük Millet Meclisinindir. Bu yetki devredilemez. Madde 8 – Yürütme yetkisi ve görevi, Cumhurbaşkanı (…) [7] tarafından, Anayasaya ve kanunlara uygun olarak kullanılır ve yerine getirilir.
Bir devlette yetkili kamu organı tarafından çıkarılan uyulması zorunlu, genel, sürekli ve soyut hukuk kuralları anlamında bir hukuk terimi. Bir devletin kuruluş ve işleyiş esaslarını, organlarını, bunların görev ve yetkilerini, fertlerin sahip oldukları hak ve hürriyetleri belirleyen ana kanun ve prensipler.
TMK. m. 1'e göre, “Kanun, sözüyle ve özüyle değindiği bütün konularda uygulanır. Kanunda uygulanabilir bir hüküm yoksa hâkim, örf ve adet hukukuna göre, bu da yoksa kendisi kanun koyucu olsaydı nasıl bir kural koyacak idiyse ona göre karar verir”.
Kanunların yer bakımından uygulanmasında kabul edilmiş iki temel sistem vardır. Bunlar mülkilik ve şahsilik sistemidir. Mülkilik sistemine göre kanunlar ait olduğu devletin ülkesinde bulunan herkese uygulanır. Şahsilik sitemine göre kanunlar kişi nerede olursa olsun vatandaşı olduğu ülkenin kuralları uygulanır.
Cumhurbaşkanı kanunları 15 gün içinde onaylar ve kanunlar Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girer.
“Yasa” ve “kanun”, doğal olarak, Türkçe hukuk dilinde çok sık kullanılan sözcükler. Birbirlerinin yerine geçen bu sözcüklerin arasında, kural olarak bir anlam farkı yok.
Etkileyici bir sese sahip olan ve birçok geleneğe hitap eden ud; geleneksel Türk çalgıları arasında da yer alan telli ve mızraplı bir çalgıdır. Arapçadaki ismi sarısabır anlamına gelen el-oud kelimesinden dilimize geçen ud; perdesiz bir enstrümandır. 11 ve 12 ya da 13 telli olarak kullanılır.
Ut ya da Ud, telli bir müzik aleti. Kelimenin aslı Arapça'da sarısabır veya ödağacı anlamındaki el-oud dan gelir.
20. yüzyılda Türk müziğinin vazgeçilmez enstrümanlarından biri haline gelen ud ile kanunun uyumu dinleyenleri büyüler. Darbuka, Orta Doğu ve Balkanlar'da kullanılan vurmalı bir çalgıdır. Darbuka, düm ve tek olmak üzere sadece iki ses verir ve elle çalınır.
Kanun diğer telli çalgılara göre çalması daha zor olan ve emek isteyen bir müzik aletidir.
Sesi 3,5 oktavdır ve Kanun içn notalar SOL Anahtarı ile yazılır.
1)Enstrümanı çalmayı ne kadar sürede öğrenebilirim? Daha önce herhangi bir müzik eğitimi almadıysanız derslere düzenli gelinir ve yeteri kadar pratik yapılırsa 3 ile 6 ayın sonunda notayla birlikte enstrüman çalınabilir.Bundan sonraki süreçte ise ileri teknik bilgiler ve egzersizlerle eğitime devam edilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri