kanuni sultan süleyman'ın hem sadrazamı hem damadı olan rüstem paşa için taşlıcalı yahya'nın hiciv tarzında yazdığı mersiyedir.
Şiirlerinin oluşturduğu tını, musiki de şiirlerinin farklı bir özelliğidir. Türk Divan şiirinin dönemin ünlü akımları ve eserleri seviyesine ulaşmasında çok büyük katkısı olmuştur. Eserlerinden biri de Kanunî Sultan Süleyman'ın ölümü üzerine yazdığı "Mersiye-i Hazret-i Süleyman Han" isimli Kanuni mersiyesidir.
Divan edebiyatın
Divan edebiyatında ölen bir kimsenin yiğitliğini, cömertliğini iyiliğini, yaptıklarını övmek ve ölümünden duyulan acıyı dile getirmek için yazılan şiir türüne mersiye adı verilir. Mersiyeler genellikle mesnevi ve terkib-i bent nazım biçimlerinde yazılmıştır.
Divan edebiyatı şairi olan Baki'nin özellikle gazel türünde birçok eser verdiğini söylemek mümkündür. Aynı zamanda birçok önemli kasidesinin de olduğu söylenebilir. 4508 beyitlik en önemli eseri ise Divan olarak bilinmektedir.
Esasında Cahiliye döneminde ve İslam'ın ilk aşamalarında mersiyeler, bir başka kimse tarafından öldürülmüş olan merhum için yazılmakta iken merhum yakınlarının öldüren kimseye yönelik olarak tehditler savurduğuna tanıktır.
İlgili 25 soru bulundu
Mersiye-i Hazret-i Süleyman Han veya Kanuni Mersiyesi, Bâkî'nin I. Süleyman'ın ölümü üzerine yazmış olduğu mersiye formundaki yapıtıdır. Şekil, dil ve arûzu kulanma bakımından ulaştığı başarı nedeniyle divan şiirinin en önemli yapıtları arasında sayılmaktadır.
Terkib-i bend nazım şekliyle 7 bend olarak tasarlanmış ve aruzun mefâ'ilün / fe'ilâtün / mefâ'ilün / fe'ilün kalıbıyla kaleme alınmış olan Taşlıcalı Yahyâ Bey'in “Şehzâde Mustafa Mersiyesi” kavramsal metafor teorisi doğrultusunda metaforik olarak aşağıda incelenecektir.
Divan edebiyatının olgunluk devresi sayılan XVI. yy.ın Osmanlı sahasındaki en büyük şairlerinden olan Bâkî'nin kasidelerinde genel anlamda dönemin karakteristik özelliklerinin tümünü görebiliyoruz.
Gerçek adı Mahmud Abdülbâki olan Baki kimdir diye soranlar için kendisi Klasik Türk edebiyatının bir şairidir. Baki edebi kişiliği incelendiğinde, onun gazellerinin ön plana çıktığı görülür. Baki hangi dönemde yaşadı diyenler için o 16. yüzyıl şairidir.
1526´da İstanbul´da dünyaya geldi. 1600 yılında İstanbul´da öldü. Osmanlı Divan Edebiyatı´nda şiire biçim ve içerik açısından birçok yenilik getiren ve yaşarken "Sultanü´ş Şuârâ" (şairler sultanı) unvanını alan şairin asıl adı Mahmud Abdülbaki.
Mersiyeler kaside, mesnevi, gazel ve rubai gibi nazım şekilleriyle yazılmıştır.
GÜLÜM, E. (2023). Klasik Türk Edebiyatında İlk Mersiye: Hamza Bey Mersiyesi. Divan Edebiyatı Araştırmaları Dergisi, 30(30), 237-253.
Divan edebiyatında mersiye “ölen birinin ardından duyulan üzüntüyü dile getirmek, o kişinin iyi taraflarını anlatmak ve ölene karşı şairin ilgisini ifade etmek üzere yazılan lirik”3 şiirlerdir.
Yazımızın konusunu, XVI. asır şairlerinden Bâkî'nin Kanunî Sultan Süleyman'ın ölümü dolayısiyle yazdığı mersiyenin dil bakımından izahı teşkil etmektedir.
9- Hicviye; Birini yerme, alay etme, gülünç duruma düşürme amaçlı yazılan şiirlerdir. Halk edebiyatında taşlama biçiminde kullanılmıştır. Gazel, kaside, murabba, muhammes gibi nazım biçimleriyle yazılmıştır. En bilinen hicviye eserlerini Nef'i yazmıştır.
Fuzulî'nin Türkçe Divan'ı ve Leylâ vü Mecnûn mesnevîsinde, Kanunî'ye övgü olarak yazılmış toplam beş kaside bulunuyor.
Osmanlı şiirinin en büyük isimlerinden olan Bâkî'nin, hocası Karamanlı Mehmed Efendi için yazmış olduğu “sünbül” redifli kasidesi onun sanat hayatında önemli bir yere sahiptir. Bâkî'nin erken yaşlarda yazdığı bu kasideyle ilk olarak ismini duyurduğu ve yıldızının parladığı kabul edilir.
Nedîm, Lâle Devri'nin bir şairi olarak, yaşadığı dönemin tüm özelliklerini ve zihniyetini sanatına yansıtmış bir şairdir. 18. asırda yaşayan Nedîm, mahallîleşme akımının edebiyatımızdaki en büyük temsilcisi sayılır.
Fuzûlî, geleneğin etkisiyle Leylâ ile Mecnûn mesnevisi yazmış bir sanatçıdır. Söz konusu mesneviyi yazma gerekçesini eserinde detaylıca anlatmaktadır. Şair, hem Leylâ ile Mecnûn mesnevisi yazmış hem Leylâ ile Mecnûn vb. aşk kahramanlarını tenkit etmiştir.
Nihayetinde, Zâtî'nin döneminde itibaren ise Osmanlı Türkçesinde eser üretmenin belli bir seviyeye geldiği düşünebilir. Bu ilk kuşak şairlerden sonra sonraki dönemde divan edebiyatı daha da yaygınlaşmaya başlamıştır. Örneğin, Bâkî (ö. 1600) bu dönemde yaşamıştır ve kendisi döneminde de oldukça ilgi görmüştür.
Bâkî, hocası Karamanîzâde Mehmed Efendi için yazdığı “sünbül” redifli kaside ile şiirde kendini kabul ettirmeye başlar. 1552'de açılan Süleymaniye Medresesi'nde Kadızâde Şemseddin Ahmed Efendi'nin derslerine devam ederken bir yandan Süleymaniye Camii'nin yapımında bina emini olarak çalışır.
Şehzade Mustafâ'ya yazılan bu mersiyelerden birini de 16.yüzyıl şâiri Hasbî kaleme almıştır. Bu makale şâir Hasbî'nin mersiyesini ilk defa bilim alemine tanıtmayı amaç- lamaktadır.
Mersiyehan, mersiyeyi bu gibi törenlerde veya kutsal günlerde okuyan kişinin genel adıdır. Mersiye Nedir? Divan edebiyatı nazım ve şiir türlerinden biri olan mersiye ölen kişilerden duyulan üzüntünün ve acının ele alındığı, duygu yüklü yazılardır.
Mersiyeler, manzum olup çoğunlukla, terkib ve terci-i bend, kaside, murabba, müseddes kıt'a, gazel gibi nazım şekliyle yazılır. Bunun yanında bahr-ı tavil ile yazılan mersiye örnekleri de vardır. Kaynaklarda adı pek geçmeyen, mensur halde yazılmış mersiye örnekleri de mevcuttur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri