pistonların dönüşünü motorun son vidasına aktaran organdır egzantirik zinciri. kullanıma göre kısa veya uzun sürede ömrünü tamamlar. mesala scooter larda bu ömür 40.000 kmdedir.
kolay kolay kopacak bir parça değil egzantirik zinciri. motoru çok zorlamazsan sadece ses yapar, ama kopma durumunda pistonlar kırılabilir ve motor pert olur. Bildiğim kadarıyla 50 bin km ömrü var egzantirik zinciri ve paletlerinin...
100.000 kilometrede bir veya her 3 yılda bir triger zincirinin değişmesi gerekir.
Triger zinciri koptuğunda krank mili ile eksantrik milinin dönme zamanlaması ve motordaki yanma süreci bozulur. Bu durumda piston ve valfler birbirine çarpar. Triger zinciri zamanında değiştirilmediği takdirde kopabilir ve motorun kısmî olarak yenilenmesi sebebiyle çok ciddi tamir masraflarının oluşmasına sebep olur.
İlgili 35 soru bulundu
Eksantrik zincir gergisi, genişleme arızası halinde belirli bir ses çıkartmaya başlar. Bu ses araçtan bir tıkırtı olarak gelmektedir. Triger zinciri sesi bu noktada sizleri endişelendirebilir. Sesi duymanız halinde hızlı bir şekilde oto servise gidip değiştirmeniz gerekmektedir.
Eksantrik zinciri , eksantrik milinin krank milinden aldığı hareketle dönmesini sağlar, böylece valf açılır. Kranktan elde edilen hareket, motorda eksantrik milini bir zincir vasıtasıyla döndürür. Zamanlama zinciri olarak da adlandırılır.
yada neden gevşer ? Zincirin üzerine çok yüksek miktarda çekme yükü bindiği için baklalar uzuyor ve zincirin gevşemiş oluyor. Eğer sürekli ani gaz açarsan, zinciri aşırı gergin ayarlarsan veya dandik zincir kullanırsan gevşemesi daha hızlı olur.
Zincir - dişli ayarı, yağı, durumu vs etkenler doğrudan performansı etkiler.
1-Zincir Gerginliği ayarı bozulup gevşemiştir. 2-Zincir deforme olup özelliğini yitirmiştir. 3-Arka dişli feforme olmuştur. 4-Arka tekerlek ayarı yapılırken ayarı düzgün olmaması.
Yapılan araştırmalar, kaliteli bir zincir yağının. motosiklet zincirindeki ömrünün 300 km civarlarında. olduğunu göstermiştir.
Motosiklet Zincir Temizliği ve Bakımı Zinciri temizleme spreyi ve sert naylon bir fırça kullanarak zincir ve dişlileri her 1.000 ila 1.500 km arasında temizleyin. Sürüş yapılan yol koşullarına göre ( yağmur, çamur vb) daha erken de temizlik yapılabilir.
Bu zincir araçta kullanılan motor yağı tarafından düzenli olarak yağlanır. Bu sebeple düzenli motor bakımının yapılması, triger zinciri bakımının da yapıldığı anlamına gelmektedir. Yani düzenli bakımlar bu kayış içinde önemlidir. Eğer gereğinden az motor yağı olursa bu zincir esner ve kırılır.
Gergin zincir, parçaların hızlı aşınmasına sebep olur. Motor, zincirin sıkılığını telafi etmek için daha çok çalışır ve yakıt tüketimi artar. Arka süspansiyonun daha az konforlu olmasına neden olur. Gergin zincir kopma riski yaratır.
Pek çok üretici kullanım kılavuzu içerisinde ''zincirleri kerosen ile temizleyin'' şeklinde tavsiyede bulunur. Kerosen, bilindiği gibi gaz yağıdır.
Motosiklet zincirinin her 1000-1500 kilometrede bir temizlenmesi ve her 300 kilometrede bir yağlanması tavsiye edilir. Zincir bakımı için motosiklet zincirlerine özgü üretilen yağları tercih etmeye dikkat etmelisiniz. Yağlama yaparken zincirin iç kısımlarını da yağladığınızdan emin olun.
Zincirli tahrik, mekanik gücü bir yerden diğerine zincirle aktarmanın bir yoludur. Genellikle bir aracın tekerleklerine, özellikle de bisikletlere ve motosikletlere güç iletmek için kullanılır. Araçların yanı sıra çok çeşitli makinelerde de kullanılmaktadır.
Zincir sıkı olursa şanzıman çıkış mili rulmanları bozulur, motoru indirip yarıp rulmanları değiştirmek zorundan kalırsın. Yalnızca sürücü bindiğinde 2 parmak kadar esnek olmalı zincir. Fazla gergi önce zinciri sonra dişlileri ve dişli rulmanlarını aşırı gerilim yüzünden bozar, zincir ömrü de çok kısalır.
Özellikle uzun süreli kullanım sonrasında zincir kısmında sertleşme veya dönmeme gibi sorunlar yaşanabilir. Dönmeme veya sertleşme dışında sık sık zincir atması gibi problemlerde söz konusu olmaktadır. Özellikle yağsız kalan bisiklet zinciri modellerinde metalik geçişlerde zorluk çıkarır ve ses problemi yaşatır.
4 zamanlı motorlarda motor yağı yakıtla karışmaz. Sadece motorun sürtünmesini azaltarak çalışmasını kolaylaştırır. O yüzden normal şartlarda eksilmez, sıcaklık ve sürtünme yüzünden özelliğini yitirir. kurum yapar.
Eksantrik mili, bir arabada veya motosiklette bulunan bir motor türüdür. Silindir içerisindeki valflerin açılma sürelerini ve derecelerini kontrol eden bir sistemdir. Eksantrik mili, motorun krank mili tarafından tahrik edilir ve valfleri bir dişli zinciri aracılığıyla çalıştırır.
Zincir gergisinin görevi, tüm çalışma koşullarında eksantrik zincirini germek ve motorun çalışması nedeniyle zincirde aşınma meydana gelse bile istenmeyen titreşimleri önlemektir.
Eksantrik mili nerede, sorusuna motorun üst kısmında olduğu yanıtını veririz. Eksantrik mili ne zaman değişir, sorusuna belirli bir süresi yoktur yanıtını veririz.
Eksantrik mili konum sensörü arıza gösterdikten sonra motor arıza lambanız da kesinlikle yanacaktır. Burada dikkat etmeniz gereken en önemli nokta ise her motor arıza lambası yandığında Eksantrik mili konum sensörü arızalı diye düşünmeyin. Farklı sorunlar nedeni ile de motor arıza lambası yanabilir.
Motosiklet sürücülerinin hem gevşek hem de sarkık bir zincirle dolaşması; felakete davetiye çıkaran bir unsurdur. Dişlilerin üzerinde normalden daha çok aşınmanın meydana gelmesi; motorun hızlanma ve yavaşlama sırasında sorunlar yaşamasına sebebiyet verecektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri