İstirahat ve aksiyon tremoru olmak üzere ikiye ayrılır. İstirahat tremoru, hareketsiz otururken ya da uzanırken ortaya çıkar ve hareket edildiğinde kaybolur. Sadece elleri ya da parmakları etkiler. Aksiyon tremoru ise, etkilenen vücut kısmının hareketi esnasında görülür.
Titreme hastalığı ya da tremor, Parkinson hastalığı, multipl skleroz, egzersiz sonrası yorgunluk, aşırı duygusal stres gibi birçok farklı faktör ve hastalığın neden olabileceği, kontrol edilemez sallanmayı tanımlamak için kullanılan bir terimdir.
Tremor hastalığının çok farklı tipleri olsa da temelde istirahat tremoru ve hareket tremoru olmak üzere ikiye ayrılmaktadır.
Esansiyel Tremor dünyada en sık görülen hareket bozukluğudur.
Bu hastalığın kesin tanı için kullanılan bir test veya görüntüleme yöntemi yoktur. Genellikle titremeye sebep olabilecek diğer hastalıkların semptomlarına bakılıp, o hastalıkların kişide olma ihtimalini ortadan kaldırarak yani dışlayarak teşhis edilir.
İlgili 27 soru bulundu
Titreme hastalığı olarak da geçen tremor, en yaygın olarak ellerde görülen ama kol, bacak, kafa ve ses tellerini de etkileyerek istemsiz ve kontrol edilemeyen sallanma veya titreme hareketlerine neden olan nörolojik bozukluktur. Tremor, yaşamı tehdit etmese de zorluklara neden olarak sakatlıklara yol açabilir.
Esansiyel Tremor dünyada en sık görülen hareket bozukluğudur. Ülkemizde de 40 yaş üzerindeki 100 insanın 4'ünde bu hastalığa rastlandığı bilinmektedir. Esansiyel Tremor hastaları ellerinde, başta ve seste kontrol edemedikleri titremeden şikayetçidir.
Parkinson hastalığı tanısı için önce hareket yavaşlığı yani “bradikinezi” saptanmalıdır. Hastada titreme belirtisi olmasa dahi hareket yavaşlığının olması durumunda Parkinson hastalığı tanısı konulabilir. Hareket yavaşlığı, hastalığın belki de engelilik yaratan en temel belirtisidir.
Titreme şikayeti ile gelen hastaya ailede el titremesi öyküsü olup olmadığı sorulmalıdır. Esansiyel tremor sıklıkla tek taraflı ve elde başlar, hastalık ilerledikçe kafada sallanma, seste titreme ve bacaklarda titreme gözlenebilir.
Titreme (tremor) kasların kısa süreli kasılması ile ortaya çıkan bir hareket bozukluğudur.
Benign (iyi huylu) esansiyel tremor, ailevi tremor ya da kalıtsal tremor olarak da adlandırılır. ET hastalığı olanlar ellerinde, baş, ses veya vücudun diğer bölgelerinde kontrol edilemeyen titremeden (tremor) şikâyetçidirler. Bu durum genellikle erişkin yaşlarda başlar ve yaşlanmayla ilerler.
Parkinson tremorunda hastalığa özgün ilaçlar, esansiyel tremor, propranolol veya diğer beta blokerler ve bazı antiepileptik ilaçlar kullanılabilir.
Tremor türlerinden biri ve en yaygını olan esansiyel tremor, sebebi belli olmayan bir titreme hastalığıdır. Genlerden gelen bir titremedir. Özellikle hastaların ellerinde, kollarında titremeler gözlemlenir. Stresli ortama girdiklerinde veya heyecanlandıklarında bu titremeler daha da artar.
Psikojenik Nedenler: Psikolojik stres veya anksiyete bazı kişilerde titremeye neden olabilir. Bu tür titreme, "psikojenik tremor" olarak adlandırılır. Yaşlılık: Yaşlılıkla birlikte titreme riski artabilir. Esansiyel tremor gibi bazı tremor türleri yaşla birlikte daha yaygın hale gelebilir.
El Titremesi İçin Hangi Doktora Gidilir? El titremesi için nöroloji uzmanına başvurulmalıdır. Nöroloji uzmanı, el titremesinin nedenini teşhis ederek uygun tedavi seçeneklerini önerir. Özellikle eğer titreme ciddi bir soruna işaret ediyorsa veya günlük yaşamınızı etkiliyorsa, bir uzmandan yardım almak önemlidir.
Esansiyel Tremor her yaşta görülebilen bir hastalıktır. sebebi bilinmese de genetik geçişin büyük etkisi vardır.
B12 vitamini eksikliği gibi bazı sağlık sorunları da el titremesi ile ilişkili olabilir bu nedenle doktorunuza danışarak gerekli tedaviyi almanız gerekebilir.
Bahsedildiği üzere vücutta istemsiz ritmik titremeler beyin hasarları, Parkinson, multipl skleroz gibi biyolojik hastalıkların bir semptomu olarak ortaya çıkabilir. Benzer şekilde yoğun duygusal zorlanmalar, şiddetli öfke, süregelen stres ve yorgunluk sonucu da ortaya çıkabilir.
MS hastalarında görülen titremenin en yaygın nedeni istemli kas hareketi ve dengeyi koordine eden yollardaki sinir liflerinin üzerindeki miyelinin kaybıdır. Sıklıkla kontrol edilebilir ve hafif bir sorunken kimi zaman günlük yaşamı sınırlandıran bir hale gelebilir.
Hastalığın en sık karşılaşılan başlangıç belirtisi, istirahat esnasında tek el ve parmaklarda titreme ve aynı tarafta yürüyüşe eşlik eden kol salınımının olmamasıdır. Titreme nadiren ayakta, çenede ve dilde başlayabilir. Titreme olmaksızın hareketlerde yavaşlama da başlangıç belirtisi olabilir.
Hastadaki klinik bulgular ve anlattığı hikâye belirlenen kriterlere uygun ise o hastalara Parkinson hastalığı tanısı koyarız. Parkinson hastalığı tanısı, MR gibi görüntüleme yöntemleri ile konulmaz ama bu hastalığı taklit edebilecek diğer hastalıkları ekarte edebilmek için MR'a çoğu kez başvururuz.
Parkinson hastalarında ortalama yaşam süresinin artması da bu bulguların tanı ve tedavi de ki önemini arttırmaktadır. Motor olmayan devreyi takiben gelişen ilk motor semptom istirahat tremoru (titreme) veya bradikinezi'dir (hareketlerde yavaşlama). Daha sonra rijidite (katılık) ve postural instabilite gelişir.
Bu çalışmaya göre, esansiyel tremoru (ET) olan hastalarda Parkinson hastalığı (PH) insidansı, kontrol gruplarından önemli ölçüde daha yüksek bulundu. Yeni çalışmada, ET'li 193 hasta 4.1 yıl izlenmiş ve yedisi (% 3,6), takip süresi boyunca ET'den Esansiyel Tremor-Parkinson Hastalığına (ETPH) dönüşmüştür.
Parkinson hastalığının ana bulgularını tek tek ele alırsak; Titreme, el titremesi; Başparmağın kontrolsüz hareket etmesi, çene ve dudakta oluşan titremeler, bazen bacak kaslarında olan seğirmeler eşlik edebilir.
Özetle, demir eksikliğinin el titremesiyle doğrudan ilişkisi bulunmaz. El titremesi, genellikle daha karmaşık ve çeşitli nedenlere bağlı bir semptomdur ve kesin teşhis için tıbbi değerlendirme gerektirir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri