Apartman sakinleri kimi zaman evcil hayvan sahiplenmekte ve bu hayvanları site ortak alanında beslemek istemektedir. Bu durumda sahipli bir hayvanı ortak alanda beslemekte herhangi bir yasak yoktur.
Madde metninden de anlaşılacağı üzere apartman, site bahçelerive ortak alanlar hayvanın yaşama alanını ihtiva eder. Dolayısıyla belediyenin, site veya apartman yönetimlerinin hayvanları bu alanlardan uzaklaştırması onların yaşama, beslenme ve barınma gibi haklarının ihlal edilmesine neden olup yasaya da aykırıdır.
Apartmanda kedi besleyen kişi nereye şikâyet edilir? Bunun için öngörülmüş özel bir şikâyet müessesi yoktur. Yapılması gereken, 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu'nun 33'üncü maddesi kapsamında sulh hukuk mahkemesine başvurarak hakimin müdahalesini talep etmektir.
- 5199 Sayılı Hayvanları Koruma Kanunu, İl Hayvanları Koruma Kurul Kararı ve Büyükşehir Belediye Meclis Kararı gereğince vatandaşımız ya da kurumlar bağlı bulunduğu ilçe belediyesine telefon veya dilekçe ile müracaat eder.
Kiracının evde evcil hayvan beslemesi kanun dışı olduğuyla ilgili herhangi bir hüküm mevcut değildir. 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu'nun 18. maddesine göre apartman sakinleri birbirlerini rahatsız etmemek, birbirlerinin hakkını çiğnememek ve yönetim planına uymakla yükümlüdür.
İlgili 27 soru bulundu
Sokak kedisi sahiplenince ilk olarak veterinere gidilmelidir. Sağlık ve parazit kontrolü hem sizin hem de kedinizin yaşantısını olumlu yönde etkileyecektir. Daha sonra kedinin ihtiyaçları giderilmelidir. Mama, kum ve su kabı alınmalıdır.
Bu noktada apartman ve bahçelerinde sahipsiz hayvanları beslemek hukuka uygundur. Hatta bu duruma yönelik her türlü yasaklamalar hukuka aykırıdır, hükümsüzdür. Çünkü apartman yönetim kurulunun bu yönde karar verme yetkisi yoktur.
153'ü arayarak ücretsiz ambulans hizmetlerinden faydalanabilirsiniz. Bununla birlikte, kendi imkanlarıyla evcil hayvanlarını veterinere getiremeyenler ya da sokakta yaralı bir hayvan görenler de aynı numaraya tuşlayarak belediyelerin sunduğu ücretsiz hizmetlerden faydalanabilirler.
Evet. Randevu alınarak, Geçici Hayvan Bakımevlerimize getirdiğiniz sokak hayvanları için kısırlaştırma hizmeti verilmektedir. İlçe Belediyenizde Geçici Hayvan Bakımevi var ise aynı hizmeti ücretsiz olarak oradan da alabilirsiniz.
Cep telefonunuza HAYDİ ( Hayvan Durum İzleme ) 'yi indirip ihbarlarınızı doğrudan doğa ve çevre koruma polis birimine yapabileceğiniz gibi ayrıca 112 Çevre ve Hayvan Polisi hattını arayarak da ihbar da bulunabilirsiniz.
Bu noktada müşterek alanda hayvan besleyen kişinin diğer kat maliklerini rahatsız etmemesi gerekmektedir. Aksi takdirde rahatsızlık verildiği iddiasıyla ilgili kat malikleri mahkemeye başvurmak suretiyle söz konusu alanda hayvan barınmasını ve beslenmesini engelleyebilecektir.
Kiracının evde evcil hayvan beslemesi kanun dışı olduğuyla ilgili herhangi bir hüküm mevcut değildir. 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu'nun 18. maddesine göre apartman sakinleri birbirlerini rahatsız etmemek, birbirlerinin hakkını çiğnememek ve yönetim planına uymakla yükümlüdür.
Komşularınız, beslediğiniz hayvanın çok ses çıkarttığı gerekçesiyle Çevre İl Müdürlüğüne şikayette bulunabilir. Çevre İl Müdürlüğü'nden gelen hayvanın uzaklaştırma kararı ses ölçümü yapılmadan gelirse hiçbir hükmü bulunmaz.
Şehir içinde hayvan beslemek yasak ve kanunen suçtur.
Açıklamanın devamında, "Kent içerisinde kümes ve ahır yapmak, ticari amaçlı kümes ve ahır hayvanı beslemek, bu hayvanları kent içerisinde otlatmak, gezdirmek ve satışa sunmak yasaktır." denildi.
Kedi beslemek sünnettir. Hz. Muhammed, Uhud seferinde, ordunun önüne yavrularını emziren bir kedi çıkınca, kedinin başına ezilmemesi için bir nöbetçi dikip koca bir orduyu o kedinin etrafından dolaştırmış. Ve seferden döndüğünde o nöbetçiden kediyi istemiş ve sahiplenerek adını Müezza koymuş.
İçerdiği 15 haneli numara hayvana özeldir. Yönetmelik kapsamında yer alan pasaport veya aşı karnesi, mikroçip işlemiyle birlikte ulusal olarak hayvan sahibine teslim edilir.
Kediler evde olsa da dışarıda olsa da en sıcak noktaları bularak orada uyumaktadırlar. Yani kediler sıcak ortamları sevmektedir. Bu nedenle kedi yatakları en sıcak bölgelere koyulmalıdır. Yatağın koyulduğu yerin cereyan almayan ve korunaklı bir bölge olması gerekmektedir.
Mikroçip uygulamasını zorunlu kılan yeni yasa sayesinde buna yeltenen insanlar bir kez daha düşünecek. Çünkü çip sayesinde hayvanın sahibi belirlenecek ve yüksek cezalara maruz kalacak. Sokağa bırakılan hayvan ise barınağa teslim edilecek ya da yeniden sahiplendirilecek.
Eğer aşı olmazlarsa karşılaşabilecekleri zorlu ve sonu ölümle bitebilen hastalıklara yakalanabilirler. Bu zor hastalıklardan birkaçı ise, kedi gribi, kedi nezlesi, kompleks üst solunum yolu enfeksiyonu ve gençlik hastalığıdır. Üst solunum yolu enfeksiyonu gibi hastalıklar kedilerde ciddi sorunlara neden olabilir.
Konak Belediyesi Veteriner İşleri Müdürlüğü, hayvan hakları, sağlığı ve refahının sağlanması, hayvan hastalıklarının tedavisi, salgın hayvan hastalıkları ve hayvanlardan insanlara geçen zoonoz hastalıkların kontrolü yoluyla koruyucu halk sağlığı hizmetleri vermektedir.
ALO 153 Hattını Arayın
Zor durumda olan hayvanlara yardım etmenin bir diğer yolu da acil yardım hattını aramak. ALO 153'ü ya da bulunduğunuz şehirdeki sokak hayvanları için yardım hattını aradığınız zaman belediye ekipleri, belirttiğiniz adrese gelip sokak hayvanını alır ve tedavi için yardımcı olurlar.
Evcil hayvanların birçoğu sahiplerinin yanından pek de ayrılmak istemez ve sahipleri ile kendilerini güvende hissederler. Fakat kedilerde durum biraz farklıdır. Kediler, bağımsız karakter yapıları ve meraklı canlılar olmaları nedeniyle sık sık evden kaçma eğilimi gösterirler.
BESLEMEK YASAL HAKTIR
Kanun, hayvanların bulunduğu her yerde beslenmesini hükme bağlamıştır. Bir hayvansever, her yerde sahipsiz hayvanların önüne, yemek-su koyabilir, bir başka ifade ile; besleyebilir. Dolayısıyla, sahipsiz kedi-köpeğe bahçeli alanlarda mama su vermek, doyurmak ve barındırmak, yasal haktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri