Günümüzde ise, Kapadokya olarak adlandırılan bölge, coğrafi oluşumlarının 250 km²lik bir alanda yoğunlaşmış, başta Nevşehir olmak üzere Kırşehir, Niğde, Aksaray ve Kayseri illerine yayılmış bir bölgedir. En çok ziyaret edilen bölgeler ise; Uçhisar, Göreme, Avanos, Ürgüp, Derinkuyu, Kaymaklı ve Ihlara' dır.
Kapadokya Türkiye'nin Nevşehir ilinde yer almaktadır. Bununla beraber bazı bölümleri Kırşehir, Niğde, Aksaray, Kayseri illerinde bulunmaktadır.
Göreme Milli Parkı ve Kapadokya (Nevşehir)
Nevşehir, 6429 sayılı yasa ile 20 Temmuz 1954 tarihinde il olmuştur. Kapadokya, ilk çağda tarihi bir bölgeye verilen isimdir. Kapadokya Nevşehir ili merkez olmak üzere Aksaray, Kayseri ve Niğde illerine uzanan toprakları kapsamaktadır.
İşte size o yerlerle ilgili işinize yarayacak bilgiler… Kapadokya Bölgesi Nevşehir, Aksaray, Niğde, Kayseri ve Kırşehir illerinin kapladığı alandır. Daha dar olan kayalık Kapadokya Bölgesi ise Uçhisar, Ürgüp, Avanos, Göreme, Derinkuyu, Kaymaklı, Ihlara ve çevresinden ibarettir.
İlgili 41 soru bulundu
Kapadokyada bulunan peri bacakları ve birçok mağara benzeri yapılaşmayı görebileceğiniz güzel bir yer görülmesi gerekli yerlerden giriş ücretsiz.
M.Ö. 7000 yıllara kadar uzanan köklü tarihi ile beraber Kapadokya Türkiye'nin en önemli doğal güzelliklerini taşıyor. Ülkemizin en çok ziyaret edilen ve yerli ya da yabancı turist çeken destinasyonları arasında yer almaktadır. Kapadokya Anadolu tam ortasında bulunan Nevşehir şehrinde yer almaktadır.
Kapadokya'da alışveriş yaparken seramik, çanak, halı, antikalar, altın ve gümüşler ilginizi çekecek. Özellikle turistlerin çok yoğun olarak ilgi gösterdikleri bu hediyelikler, oldukça orijinal olup, tamamına yakını el yapımıdır. Bunlar arasında değerli bir taş da göze çarpmaktadır: Onyx taşı.
Bölge Asurlar döneminde “Katpatuka” klasik çağlarda “Kapadokya” diye anılmıştır. Ürgüp, tüf tabakası ile örtülü bulunması ve çok yumuşak olması, korunmaya büyük yardımcı olması nedeniyle Etiler ve Mısırlılar arasında paylaşılamayan bir alan olmuş, stratejik öneminden dolayı sık sık savaşlar çıkmasına sebep olmuştur.
Kapadokya'ya gitmek için en uygun zaman ilkbahar ve sonbahar mevsimleridir aslında.
Peri Bacaları Ürgüp'te mi Göreme'de mi? Kapadokya'nın hem Ürgüp hem de Göreme bölgelerinde peri bacaları bulunmaktadır. Ancak Üç Güzeller Peribacaları Ürgüp sınırları içerisinde yer almaktadır. Merkeze ise yaklaşık 5 km uzaklıktadır.
Nevşehir Hangi Bölgede? Nevşehir, Türkiye'nin İç Anadolu Bölgesi sınırlarında yer almaktadır. Tarih ve doğal güzelliklerinin birleştiği il; Yozgat, Niğde, Aksaray, Kırşehir ve Kayseri ile de komşuluk yapmaktadır.
Ürgüp, Nevşehir İlinin 20 km doğusunda olan ilçesidir ve Kapadokya bölgesinin önemli merkezlerinden birisidir.
Anayolda giderken Kapadokya'yı oluşturan illerin; Nevşehir, Aksaray, Kayseri, Kırşehir, Niğde ve Konya'nın tabelaları doğru yolda olduğunuzun göstergesi olacak. Bu ana merkezlerden yön tabelalarıyla çıkıp, görmek istediğiniz yere göre istediğiniz Kapadokya girişine yönlenebilirsiniz.
Ihlara Vadisi, Göreme Açık Hava Müzesi, Paşabağ, Güvercinlik Vadisi, Derinkuyu Yeraltı Şehri, Devrant Vadisi, Üç Güzeller, Uçhisar, Kızılçukur Vadisi… Yani masalsı bir dünya yaratan peribacaları, gizemli yeraltı şehirleri, tablo gibi gün batımları, halılar, çömlekler, müzeler ve dahası burada sizi bekliyor.
Dolayısıyla kişiler Nevşehir'e gitmek için havayolu ulaşımını birinci olarak tercih etmektedir. THY başta olmak üzere Pegasus ve Anadolu Jet havayollarının uçakları sürekli her gün Nevşehir'e uçuş gerçekleştirmektedir. Nevşehir havalimanına indiğiniz de havalimanında yer alan Kapadokya araçlarına binebilirsiniz.
En öndekinin çoban, ortadakinin çocuk, en arkadakinin ise prenses olduğuna inanılır. Bu hikayede aileyi simgelediği düşünülen Üç Güzel'in bu peribacalarının yanındaki yokuşu 7 kez inip çıkarak çocuğu olmayan ailelerin buraya gelip çocuk sahibi olacağına inanılır.
Peribacaları, doğal kaya oluşumlarıyla kaplı vadileri, yer altı şehirleri, tarihi manastırları ve sıcak hava balon turu ile ünlü Türkiye'nin önemli turizm merkezlerinden Kapadokya bölgesi, dünyanın dört bir yanından gelen turistleri cezbediyor.
“Kapadokya ne demek?” sorusuna verilecek diğer cevap biraz daha tarih barındırıyor. Paleolitik dönemden bu yana pek çok uygarlığı ağırlamış olan bölgenin adı, aslında bir zamanlar burada var olmuş Kapadokya Krallığı Katpatuka'dan geliyor. Katpatuka, Pers dilinde Güzel Atlar Ülkesi anlamını taşıyor.
1.Testi Kebabı: Kapadokya'nın meşhur yemeği olan Testi Kebabı, tandırda uzun süre pişirilen dana veya kuzu eti, sebzeler ve çeşitli baharatlarla hazırlanır.
Dolaz. Nevşehir'in yöresel tatlısı dolaz, her ne kadar bildiğimiz un helvasına benzese eklenen bazı malzemelerle bambaşka bir lezzete dönüşmüş. İçinde yumurta, bal veya üzüm pekmezi olan dolaz, tam bir enerji bombası denebilir. Kapadokya'yı dağ bayır dolaşırken ihtiyacınız olan enerjiyi dolazdan alabilirsiniz.
Kapadokya'da trekking yapabileceğiniz birçok farklı vadi bulunuyor. Yürüyerek vadileri keşfetmek ve peri bacalarını görmek oldukça keyifli bir aktivite.
Persçe "İyi Atlar Ülkesi" geldiği söylense de Fotoğraf Sanatçısı Ozan Sağdıç, 12 Eylül döneminde generallerin Kapadokya ismini Yunanca olduğu için yasaklayacaklarını öğrenince bu deyimi uydurduğunu açıklamıştır. Ayrıca Pers dilinde "iyi atlar ülkesi" anlamına gelen kelime "Huv-aspa" diye geçer.
Kapadokya kelimesi aslen Farsça bir kelimedir. Bizans ve Roma İmparatorluklarının latin alfabesini kullanmalarından dolayı Cappadocia ismi ile latincede ve Hal hazırda bildiğiniz üzere Türkçe olarak ta KAPADOKYA ismi kullanılmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri