Evde birden fazla kedi besleniyorsa en az iki kedi tuvaleti kullanılmalıdır. Kapalı tuvaletler kedi mahremiyetini sağladıkları gibi dışarıya yayılan kötü kokuyu da büyük ölçüde engeller.
Kabın içine ılık su koyun ve 1 yemek kaşığı karbonat ekleyin. 10 dk bekledikten sonra durulama işlemine geçin. Karbonatın kötü kokuları uzaklaştırdığı bilinen bir ip ucudur. Kabın içini arap sabunu ile yıkayın.
Elekli kedi tuvalet paspasları, kedinizin ayağına yapışan kumları temizleyerek kedi paspasının içerisine dökülmesini sağlar. Dökülen kumları tekrar kedi tuvalet kabına boşaltarak yeniden kullanmanızı ve kedi kumundan tasarruf etmenizi sağlar.
Kedi kumu temizliği, sadece kedinizin tuvaletini yaptıktan sonra kepçe temizliği ile bitmemektedir. Kedi kumunu sürekli üstüne doldurmak yerine iki haftada bir, kum kabının yıkanması önerilmektedir. Kedi kum kabını yıkarken sıcak su ve yumuşak sabunla yıkamaya dikkat edilmelidir.
Koku yapmayan en iyi kedi kumu markaları olarak genellikle Bentonit, Refleks, Eve Clean, Proline gibi markalar tercih edilmektedir.
İlgili 35 soru bulundu
Kedi kumu temizleme işlemini en fazla 2 günde 1 düzenli olarak yapmanız, mümkünse her gün yapmanız herkes için en konforlu çözümdür.
Sizler için ince ve kalın taneli kum seçeneklerini, minik dostunuzun da sağlığını düşünerek sunmaktayız. İnce taneli kedi kumları, çok daha kolay topaklaşsa da etrafa daha çok dağılabilir. Kalın taneli kedi kumları ise daha kolay topaklaşır ve aynı zamanda temiz kumların ziyan olmasına engel olmaktadır.
Kedinizin tuvalet alışkanlığına göre de 15 günde ya da ayda 1 kez çamaşır suyuyla yıkayıp temiz kumla değiştirmenizi öneririz. Bir gözünüz kedinizin tuvalet kabında olursa ve bunu rutin bir alışkanlığınız haline getirirseniz hem kediniz sağlıklı ve keyifli olur, hem de temiz bir ev ortamını sağlamış olursunuz.
Kum kabını koymak için en iyi yer, gözden uzak, yol üstünde ya da ayakaltında olmayan; buna karşın hem kediniz hem de sizin için erişimi kolay olan bir yerdir. Kediniz, tuvalet zamanı geldiğinde kum kabına rahatça ulaşabilmeli ve siz de kum kabını kolayca temizleyebilmelisiniz.
Kapalı kedi tuvalet kabinleri en fazla tercih edilen ürünlerdir. Kapalı tuvaletler, kumun dağılması, etrafa tozun saçılması gibi olumsuzlukları en aza indirdiği gibi kokunun da hapsolmasında oldukça başarılıdır. Kum kabı kapalı olsa da kabin kolay açılarak içerisinin kontrolü her gün yapılmalıdır.
Kediler tuvaletlerini yaparken kendilerini koruyamayacaklarını düşünüp çok zaman tedirgin de olurlar. Bunun için sahibinin de kendini savunmasız hissettiğini düşünürler. Sahibi tuvaletteyken başına herhangi bir şey gelmesin ve kendini yalnız hissetmesin diye kapının önünde beklerler.
Kedi kumu yerine ne konulabilir? Evde kedi kumu yoksa yerine konulabilecek en uygun malzeme gazetelerdir. Gazeteleri şeritler hâlinde kesmeli, mürekkeplerini akıtmalı ve kurutmalısınız. Bunun için organik bulaşık deterjanı ve karbonat kullanmalısınız.
Ever Clean'i tuvalete dökülebilen bir kedi kumu değildir; bu nedenle asla dökmeyin. Ever Clean, topaklanma yapan bir kedi kumu olup boruların tıkanmasına neden olabilir, hatta kanalizasyon sistemlerin zarar verebilir.
Kedi idrarı temizlemenin en önemli kısmı, hızlı davranmaktır. Endişelenmenize gerek yok. Sidik kokusunu nötralize edebileceğimiz sirke, sodyum bikarbonat (evlerimizdeki beyaz toz karbonat) ve enzimatik temizleyici ürünler bulunmakta.
Çamaşır Suyu
Siz temizlik yaparken kedinizin merakla gelip çamaşır suyunu kokladığını görmüşsünüzdür. Nedeni tam olarak bilinmese de kediler çamaşır suyu kokusuna ilgi duyarlar. Belki de çamaşır suyu içindeki klor kedilere çekici geliyordur. Burada dikkat edilmesi gereken nokta ise çamaşır suyunun zehirli olduğudur.
Kedilerde kokmuş kakanın ana nedenleri bağırsak parazitleri ve aşırı bakteri üremesidir. Bununla birlikte, bazı gıdalar aynı zamanda hoş olmayan kokunun kaynağı olabilir, bu nedenle aşırı bakteri üremesini dışlamak için veterinerinize danışmanız önemlidir.
Kediler için geceleri ışık yakmak gerekmez. Zifiri karanlık olmadığı sürece kendi iç güdülerini de kullanarak kediler karanlıkta yollarını bulabilirler. Tuvalet ihtiyaçlarını kendi başlarına karşılayabilirler.
Petshop'lardan kapalı, filtreli, kapılı veya açık tuvalet kabı çeşitlerinden eviniz için uygun olan bir tuvalet kabı seçerken özellikle gizlilik ihtiyacını gözeterek kapalı bir kap seçmeniz kedinizin gizlenme duygusunu tatmin edeceği gibi kötü kokuların ve kum tanelerinin etrafa yayılmasını da önleyecektir.
Kedinin tuvaleti uzun süre temizlenmediğinde yuvarlak kurt gibi mantar enfeksiyonlarına yol açabilmektedir. Üstelik bu enfeksiyonlar enfekte olmuş kedilerden çok kolay bir şekilde bulaşabilir.
Normal şartlarda kedi, günde en az 1 kere kaka yapmalıdır. Ancak bu süre, kumdan memnun olmayan ya da tuvaletini yapmak için uygun bir yere sahip olmayan kediler için 3 güne kadar çıkabilir. İdrar atımı konusunda ise bir kedi, uygun şartların olmadığı durumlarda tuvaletini 24 saate kadar tutabilir.
herhangi bir inşaat kumu, deniz kumu, hafriyat atığı, taş, moloz, talaş gibi sıradan bir kum olmamalıdır. İçinde pis atıklar, sinek ölüsü, yabancı ya da kimyasal madde, çöp artığı, sigara izmariti gibi kalıntıların bulunmaması gerekir.
Kumun değişim zamanı için topaklanmayan kumlarda haftada 1 ve topaklanan kumlarda 30 günde 1 önerisini verilir. Eğer tuvalette ağır bir koku varsa ya da tuvaletin tabanından idrar birikimi gerçekleşiyorsa kumun tamamen boşaltılması, tuvaletin temizlenmesi ve yen, kum eklenmesi gerekir.
Topaklanan kedi kumu/ topaklanmayan kedi kumu
En iyi kedi kumları, atıkların etrafında topaklanan sıvı emici malzemelerden yapılır. Bazı topaklaşan kumlar yıkanabilir bile. Kedilerin çoğu için tüm uzmanlar, topaklaşan kedi kumunun en uygun yöntem olduğu konusunda hemfikirdir.
Her gün idrar ve dışkıdan temizlenen kum, günlük eklemeler yapıldıktan sonra haftada bir tamamen dökülür.
Kedi kumunu Nasıl Kullanmalıyım? Kedi kumunu kedi tuvaletine yaklaşık 3-4 parmak yüksekliğinde koymanız gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri