Kapalı kedi tuvaletleri yapısı gereği kokuyu hapseder. Kedi tuvaletinin içinde koku fazla olur ve kedi tuvalete girmek istemez. Filtre ise kokunun temizlenerek dışarı çıkmasını sağlar bu sayede siz ve kediniz için rahatsız edici koku çok daha az olur.
Kapalı kedi tuvalet kabinleri en fazla tercih edilen ürünlerdir. Kapalı tuvaletler, kumun dağılması, etrafa tozun saçılması gibi olumsuzlukları en aza indirdiği gibi kokunun da hapsolmasında oldukça başarılıdır. Kum kabı kapalı olsa da kabin kolay açılarak içerisinin kontrolü her gün yapılmalıdır.
Elekli kedi tuvalet paspasları, kedinizin ayağına yapışan kumları temizleyerek kedi paspasının içerisine dökülmesini sağlar. Dökülen kumları tekrar kedi tuvalet kabına boşaltarak yeniden kullanmanızı ve kedi kumundan tasarruf etmenizi sağlar.
Bu kedi tuvaletinin tepesinde genellikle bir karbon filtresi bulunur. Bu sayede hoş olmayan kokular yaşam alanınıza yayılmaz. Kapaklı kedi tuvaleti olarak de oldukça benzer özellikler barındırır. Tamamen kapalı bir tasarıma sahip olmasının yanı sıra kapağı sayesinde kediniz içine istediği zaman girebilir.
Petshop'lardan kapalı, filtreli, kapılı veya açık tuvalet kabı çeşitlerinden eviniz için uygun olan bir tuvalet kabı seçerken özellikle gizlilik ihtiyacını gözeterek kapalı bir kap seçmeniz kedinizin gizlenme duygusunu tatmin edeceği gibi kötü kokuların ve kum tanelerinin etrafa yayılmasını da önleyecektir.
İlgili 27 soru bulundu
Kedi kumu temizliği, sadece kedinizin tuvaletini yaptıktan sonra kepçe temizliği ile bitmemektedir. Kedi kumunu sürekli üstüne doldurmak yerine iki haftada bir, kum kabının yıkanması önerilmektedir. Kedi kum kabını yıkarken sıcak su ve yumuşak sabunla yıkamaya dikkat edilmelidir.
Kum kabını özel bir yere yerleştirin veya bir perde, kapak veya örtü vs. ile mahremiyet sağlayın. Kullanılmadığı zaman kapının açık olduğundan emin olduğunuz sürece, tuvaleti koymak için en ideal yer kendi banyonuzdur.
Tuvalet dışına idrar ya da dışkı yapmak, normalden daha fazla ve agresif bir şekilde kum eşelemek düzenli temizlik talebi olarak karşılaşabileceğiniz hareketlerden bazılardır. Kedi kumu temizleme işlemini en fazla 2 günde 1 düzenli olarak yapmanız, mümkünse her gün yapmanız herkes için en konforlu çözümdür.
Yavru kediler ilk tuvalet eğitimini genelde ya annelerinin yanında ya da sahiplerinin yardımlarıyla alırlar ve böylece kendini korunaklı ve güvende hissederler. Kendileri böyle hissettikleri için, sahiplerinin de yalnız kaldıklarında korkacaklarını ve savunmasız hissedeceklerini zannederek onları korumak isterler.
Kediniz idrarını kum kabının dışına yapmaya başladıysa, aklınıza gelmesi gereken ilk olasılık idrar yolu hastalığı olmalıdır. İdrar kesesinde tahriş veya enfeksiyon olan kediler idrarını sık sık saksılara, lavaboya veya küvete yapar. İdrar genelde az miktardadır, kanlı da olabilir.
1 - Kedinizin tuvalet kabını 7 cm yüksekliğe ulaşana kadar kedi kumu ile doldurunuz. 2 - Düzenli olarak kedi kumu kabındaki katı atıkları bir kürek yardımıyla alarak kedinizin tuvalet kabının temiz kalmasına özen gösteriniz. 3 - Topaklaşmış , kirlenmiş kedi kumunuzu tuvalete değil , mutlaka çöpe atınız.
Kedilerin tuvaleti olup olmadığını anlamak için yapılması gereken şey onların gözlemlenmesidir. Eğer kediler daha önce bir yere tuvaletini yapmış ise buranın kokusunu alırlar. Yine tuvaleti geldiği zaman buranın kokusunu aldığı için aynı yere yapmayı ister.
Kumun değişim zamanı için topaklanmayan kumlarda haftada 1 ve topaklanan kumlarda 30 günde 1 önerisini verilir. Eğer tuvalette ağır bir koku varsa ya da tuvaletin tabanından idrar birikimi gerçekleşiyorsa kumun tamamen boşaltılması, tuvaletin temizlenmesi ve yen, kum eklenmesi gerekir.
Normal şartlarda kedi, günde en az 1 kere kaka yapmalıdır. Ancak bu süre, kumdan memnun olmayan ya da tuvaletini yapmak için uygun bir yere sahip olmayan kediler için 3 güne kadar çıkabilir. İdrar atımı konusunda ise bir kedi, uygun şartların olmadığı durumlarda tuvaletini 24 saate kadar tutabilir.
Kediler için geceleri ışık yakmak gerekmez. Zifiri karanlık olmadığı sürece kendi iç güdülerini de kullanarak kediler karanlıkta yollarını bulabilirler. Tuvalet ihtiyaçlarını kendi başlarına karşılayabilirler.
Kediler öpüldüğünü anlamaz. Ancak sevildiğini anlar ve hisseder. Bu nedenle öpücüğün bir sevgi ifadesi olduğunu belirtmek gerekir. Bunun öncesinde de kedinin sizden hoşlandığını anlamalısınız.
Kedilerde gece hareketliliği dostlarımızın doğasının bir parçasıdır, vahşi yaşamda geceleri avlandıkları için evcilleşmiş de olsalar avcılık içgüdüleri onları geceleri aktif tutmaya devam eder. Bu nedenledir ki kedim gece uyumuyor, kedim gece bağırıyor gibi yakınmalar kedi sahipleri arasında oldukça yaygındır.
Kedinizin, kapı önünde yatması ya da sizi kapıda karşılaması aslında son derece anlamlı bir davranıştır. Kedilerin kapı önünde yatması, sizi ve yaşam alanınızı korumaya çalıştıklarını gösterir. Kendilerini bir koruyucu olarak gören kedi, sizi güvenli bir alana alır ve size olan sevgisini bu şekilde gösterir.
Kedi kumu yerine ne konulabilir? Evde kedi kumu yoksa yerine konulabilecek en uygun malzeme gazetelerdir. Gazeteleri şeritler hâlinde kesmeli, mürekkeplerini akıtmalı ve kurutmalısınız. Bunun için organik bulaşık deterjanı ve karbonat kullanmalısınız.
Beş litre aldığınız kedi kumunu haftalık olarak değiştirirseniz 15 günde aldığınız kum biter.
Kedi tuvaletinin temizlenmemesi sadece kedi için değil evde yaşayanlar için de tehlikelidir. Temizlenmemiş tuvaletin yol açabileceği problemlerden bir tanesi de aşırı miktarda amonyağa maruz kalmaktır. Tuvalete biriken idrar ve dışkıdan yayılan amonyak eve dağılır.
Çoğu kedi günde en az bir kez tuvaletini yapar ve kedi dışkısı, kedinizin sağlık durumunun harika bir göstergesidir.
Evde birden fazla kum kabı olunca konumlarının nerede olduğu önemlidir. Kapları kedilerin anlaşma durumlarına bakarak yan yana ya da ayrı ayrı koyabileceğinizi belirttik. Bir kedi varken tuvalet kokusu daha azken iki kedi olunca koku daha artacaktır. Bu nedenle kum kapları için en ideal yer banyo olmalıdır.
Kediler zifiri karanlıkta aynı biz insanlar gibi göremezler. Yalnız karanlık ortama ufacık bir ışık düştüğünde bile bizlerden çok daha iyi görebilirler.Odaya ay ışığı sızması bile yeteli olabilir. Tapetum lucidum, kedilerin gördüğü ışık seviyesini artırır. Tapetum lucidumun görevi hayvanların ışığı %50 fazla almasıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri