Mutfak borusu ana boruya ne kadar uzaksa, tıkanma riski o kadar fazladır. Mutfak lavabosunda ıspanak yıkamak, çamurlu sebzeleri temizlemek ve evye içinde salata yapmak, kesilen domates soğan parçalarını gidere kaçırmak, giderin çok çabuk tıkanmasına sebep olur.
sorusunun cevabı için tuz ve sirkenin üstün yağ sökücü özelliği bulunmasıdır diyebiliriz. Tuz ve sirke boruya yapışmış olan yağ birikintisini ve organik tıkanmayı yumuşatarak gider borusundan kanalizasyon sistemine akıtılmasını sağlamaktadır. Ayrıca insan sağlığı ve boru sağlamlığını hiçbir şekilde etkilemez.
Mutfak lavabosuna yağ kalıntılarının dökülmesi, Çay posasının lavaboya dökülmesi, Tesisatın hatalı döşenmesi, Mutfak lavabolarında bulaşık yıkanması da tıkanıklığa sebep olmaktadır.Bulaşıklardaki yağlar giderlere girerek borulara yapışır ve zamanla borunun daralmasına neden olur.
Suyun giderden akması ve kanalizasyona karışması gerekmektedir. Ancak lavabo giderinde meydana gelen tıkanma borudan akan suyun bir süre boruda birikmesine yol açmaktadır. Suyun birikmesi bir süre sonra akan suyun geri gelmesine neden olur. Bu da lavabodan suyun gitmemesine ve adeta bir gölet oluşmasına yol açar.
En yaygın gider tıkanıklığı nedenleri arasında şunlar yer alır: Yağ ve yemek artıkları: Yağ ve yemek artıkları, gider borularında birikerek tıkanıklığa neden olabilir. Özellikle mutfak lavabolarında bu durum daha sık görülür. Saç: Saç, gider borularında birikerek tıkanıklığa neden olabilir.
İlgili 34 soru bulundu
Bir bardak daha kabartma tozu ekleyin ve hemen ardından 1 bardak sirke eklemelisiniz. Kabartma tozu ve sirkenin 5 dakika reaksiyona girmesine izin verdikten sonra gidere 2 bardak sıcak su dökmelisiniz. Tıkanıklığı manuel olarak da temizleyebilirsiniz.
Gider Borusu Tıkanıklığı Kimin Sorumluluğundadır
Bu işlem ise ortak alan olduğu için tüm binanın sorumluğundadır. Daire içindeki tıkanıklıklar ve sıkıntılar daire sahibini ilgilendirir. Eğer sizin de sorununuz sadece daire içi tesisatınızda ise bu sorunu sizin çözmeniz gerekmektedir.
Bulaşık makinesi gider borusu, makineye tutturmak için kelepçe kullanılır. Kelepçeyi söktükten sonra bulaşık makinesi gider borusunu çekerek rahatlıkla sökebilirsiniz. Bulaşık makinesi gider borusunu söktükten sonra çeşmede içine su tutarak bulaşık makinesi gider borusu temizlenir.
Genelde bulaşık makinesinin gider borusunu makineye tutturmak için bir kelepçe kullanılır. Öncelikle bu kelepçe kısmının çözülmesi gerekmektedir. Oldukça çok kolay şekilde bu kelepçe çözülebilir. Daha sonra gider borusu rahat bir şekilde çekilerek yerinden çıkarılabilir.
Evde basit tıkanmaları 1 su bardağı elma sirkesi ,1 su bardağı karbonat ve 1 litre kaynar su yardımı ile de açabilirsiniz. Bazı tıkanıklıklarda mutfak pompası bile etkili olabilmektedir. Sadece kaynar su yardımı ile lavabo giderinde oluşan tıkanıklıklar giderilebilir.
Her markette kolaylıkla bulunan; karbonat, sirke ve tuz ile tıkanmış lavabo kolaylıkla açılır. Bir su bardağı karbonat ve bir bardak sirke karıştırılarak gider alanına dökülür. Ardından eldiven takılmış bir elinizle ya da tıpa ile gider kapatıp 30 dakika kadar bekleyebilirsiniz.
Soda ve Sirke Karışımı: Yarım su bardağı soda ile yarım su bardağı sirkeyi bir araya getirin ve lavabo giderine dökün. Kimyasal bir reaksiyon oluşacak ve bu reaksiyon tıkanıklığı çözebilir. Ardından bol miktarda sıcak su ile durulayın.
Gider açıcı asit uygulaması ile tıkanıklık sorunu kısa sürede ortadan kalkar. Fakat söz konusu uygulama, küçük tıkanıklık sorunlarında etkilidir. Küçük tıkanıklık sorunlarının giderilmesinde de gider hattındaki borulara zarar verdiği için tercih edilen bir uygulama değildir.
Bir fincan kabartma tozunu lavaboya dökün, ardından yavaşça bir fincan sirke ekleyin.Mutfak Lavabo Tıkandı Su Gitmiyor Karışım köpürmeye başlayacak ve tıkanıklığı çözecektir. Yaklaşık 30 dakika bekledikten sonra bol miktarda sıcak suyla durulayın.
Lavabo açma telini gerdirerek uzattıktan sonra bir kişi lastik eldiven takarak telin ucunu lavabo, tuvalet veya banyo deliğine tutturur. Diğer ikinci kişi ise kontrollü bir şekilde telin başındaki sapı döndürmeye başlayacak. Sap döndürdükçe açma teli de tıkalı borunun içine girecek.
Bulaşık Makinelerinde su gider yükseklğinde dikkat edilmeis gereken yükseklik değerleri: Minimun 40 Cm altına, Maksimum 85 Cm üzerinde , su gider hortumunun bağlanmaması gereklidir. Bu ölçülerin üzerinde veya altıdaki durumlarda, cihaz su bolaştmada sorun yaşamasına neden olmaktadır.
Bunun için lavabo açıcı kullanabilirsiniz. Lavabo giderleri gibi gelişmiş olmayan ve hassas olan makine gideri için kullanım miktarlarını biraz düşürerek önlem alabilirsiniz. Eğer ki sorun ciddi ise bu konuda evde bir şeyler yapmak yerine uzman bir ekip çağırmak en mantıklı iş olacaktır.
Karbonat, sirke, Arap sabunu gibi ekonomik malzemelerle bulaşık makinenizi kolayca kir ve kokudan arındırabilirsiniz. Bu malzemeleri bulaşık makinesi borusu nasıl temizlenir diye düşünüyorsanız da kullanabilirsiniz.
Evin içinde hiç oturmasa dahi sorumludur. Bazıları eşyalarını barındırmak için ev kiralayabiliyorlar. Ancak sorun ev içinde değilde, bina logarlarında, kanalizasyon borularında meydana gelmiş ise sorumluluk ev sahibine aittir. Ama çoğu zamanlarda kiracılar bu masrafı öderler.
Toz lavabo açıcıyı kullanmadan önce suyu iyice kaynatın. Nalburdan veya marketten aldığınız lavabo açıcının paketini makas yardımıyla kesin, ardından gider borusuna tozu dökün. Kaynattığınız suyu dikkatli ve yavaş bir şekilde gidere dökün bol su göndererek pompayla takviye edin ve tıkanıklığınız açılmış olacaktır.
Sirke, karbonat, kabartma tozu ve tuz gibi her evde bulunan malzemeler ile kırmadan tıkalı boru açma işlemi uygulanabilir.
1000 ml Porçöz Jel Lavabo Açıcı, ekstra güçlü formülü sayesinde her türlü lavabo ve giderinizi, tamamen tıkanmış ve suyla dolmuş olsa bile kolayca ve zahmetsizce açar.
Asit bazlı lavabo açıcılar arasında en çok bilineni kostiktir. Kostik içindeki asit su ile reaksiyona girerek ısınır ve bu ısı ile tıkanıklığa sebep olan cisimleri eritir.
İSKİ ALO 185 Çağrı Merkezi ile;
Ayrıca Alo 185 servisine ALO 153 İBB Beyaz Masa hattı aracılığı ile de ulaşılabilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri