Bu parçalar, idrar kanalınızdan dökülmektedir. Ameliyattan sonra da bu parçaları bir süre düşürmeye devam edebilirsiniz. Sonda ne zaman çıkar? Sonda, genellikle ameliyattan sonraki ilk 24 saat içinde çıkartılır.
Sonda genellikle ameliyattan 1 gün sonra çıkarılır. Eğer mesane içinde kesilen alanlar fazlaysa veya derin kazımalar yapılmışsa sondanın çekilme süresi 3 güne kadar uzayabilir. Hastalar genellikle hastanede 1 gün kalırlar. Eğer hastanın kanaması durmamışsa, hastane kalış süresi ve sondanın çıkarılış zamanı uzayabilir.
Operasyon sırasında hastaya takılan dren ikinci/üçüncü gün çıkarılır. Dren, ameliyat esnasında vücutta oluşabilecek artık maddelerin dışarı atılmasını sağlar. Ameliyatta hastaya takılmış olan sonda ise 5-7 gün içinde çıkarılır. Hastanın normal yolla idrar yapması sağlanır.
Kapalı prostat ameliyatı kaç günde iyileşir? Kapalı prostat ameliyatları hızlı iyileşme sağlar. Hasta yaklaşık 3-5 gün sonra normal hayatına dönmeye başlar.
Ameliyat sonrası iyileşme sürecinde kanama veya idrarda yanma görülebilir. Bu şikâyetler 3 ay sürebilir.
İlgili 30 soru bulundu
ABD'deki Northwestern Üniversitesi'nden Siobhan Phillips, prostat kanseri tedavisi gören 51 binden fazla kişinin verilerini incelediklerini ifade ederek haftada 3 saat yürüyüşün bu hastalarda tedavi sonrası sık sık görülen yorgunluk, depresyon, fazla kilo ve idrar kaçırma gibi şikayetleri önemli oranda azalttığını ...
Hasta ameliyat sonrasında fiziksel aktivitelerini azaltmalı, yük kaldırmasını gerektirecek hareketlerden uzak durmalıdır. Ameliyatı sonrasında iyileşme süreci içindeki hasta ilk bir haftalık dönemde araç kullanmamalıdır.
Prostat ameliyat sonrası iyileşme süresi içindeki ilk 6 haftada cinsel birlikteliğin yaşanmaması önerilmektedir. Prostat ameliyatı sonrası cinsel ilişki için ameliyat bölgesinin tamamen iyileşmesinin beklenmesi tavsiye edilmektedir.
Hastanede yatarken, varsa drenin ameliyatın ertesi günü alınmasını takiben, doktorunuz aksini uyarmadıktan sonra, banyonuzu yapabilirsiniz. Su sızdırmaz bantlar nedeniyle delik yerlerinin su ile teması pek mümkün değildir. Ayrıca, suyun yara yerlerine ya da sondaya temasında bir sakınca yoktur.
İdrar sondası yaklaşık olarak 3 gün sonra alınmaktadır. Darlığın nüks etmesini engellemek umuduyla idrar sondasının 6 haftaya kadar uzayan sürelerde tutulması denenmiş fakat sondanın bu kadar uzun kalmasının 3 gün kalmasına oranla belirgin bir fark yaratmamış olduğu bilimsel yayınlarla gösterilmiştir.
Sonda hortumu hastanın bacağına veya yatağa sabitlenerek hareketin kısıtlanması engellenir. İdrar torbası belli aralıklarla boşaltılır. Kadınlarda sonda çıkartılacağı zaman sonda balonuna şırınga edilen su geri çekilerek mesanedeki balonun sönmesi sağlanır ve ardından sonda hortumu çekilerek çıkartılır.
Operasyon sonrasında kanlı idrar rengi düzelmeye başladığında sonda çıkarılır. Sonda çıkarıldıktan sonra birkaç gün idrarın kanlı veya bulanık görünmesi son derece olağandır. Birkaç gün içerisinde bu durum normale dönecektir.
Lateks sondalar 15 günde, silikon sondalar/ foley sonda diye bilinen) 1 ayda bir değiştirilmelidir.
Son derece önemli bir uygulama olduğu için bu işlemin eğitimli ve deneyimli hemşireler tarafından yapılması gerekir. Sonda takma işlemi, sondayı takan hemşire için kolay, hasta için hafif ağrı hissettiren bir girişimdir. Bu süreçte genel anesteziye de ihtiyaç duyulmaz.
Kapalı prostat ameliyatı yaklaşık 2 saat sürer. Prostat kanseri ameliyatı sonrası cinsel ilişki durumu nasıl olmaktadır? Prostat kanseri ameliyatı sonrası cinsel ilişki ameliyatın şekline göre değişir.
Orta miktarda haftalık boşalma (haftada 2 ile 4 boşalma) prostat kanseri görülme riskinin %9 daha azaltmaktadır.
İdrar sıkışması, gece idrar yapma için uyanma, idrar yapma hızında azalma, idrar yapamama ve bazen de idrar kaçırma erkeklerde en sık saptanan idrar yolları şikayetleridir.
Bu nedenle ameliyat sonrası tüm hastalarda 6-12 ay bekleyip iyileşme olmazsa kaçırma için cerrahi tedavi önerilir. 6-12. ay arasında hastalarda davranışsal tedaviler, pelvik taban kas güçlendirme egzersizleri, ilaç tedavileri ve kas güçlendirici elektriksel ya damanyetik akımla destek tedavisi alabilirler.
Özetle, prostat kanseri ameliyatı sonrası normal yaşama dönüş, ameliyatın açık ya da kapalı yöntemle yapılıp yapılmadığına göre değişir. Açık ameliyat yapılan hastalarda sondanın çıkarılması ortalama 21 gün iken robotik cerrahide 5. gün sonda alınabilir. Sondası alınan hasta artık normal hayatına dönebilir.
Ameliyat Sonrası Tekrarlama (Nüks Etme) Tedavisi
PSA' nın ameliyattan sonra 0,1 üzerinde bir değerde olmaması gerekir.
Lazer sistemi kullanılan kapalı prostat ameliyatında prostat açık ameliyattadaki gibi tümüyle sıyrılıp mesaneye atılır ve sonra morselatör denen bir aletle kıyma haline getirilerek dışarı alınır. Bu işlemde kanama daha az olmakta, hasta sağlığına daha çabuk ulaşmaktadır.
Radikal prostatektomi sonrasında PSA yükselmesi olan hastaların hemen hemen yarısında radyoterapi ile etkin tedavi yanıtı alınabilmekte ve PSA değeri düşmektedir.
Ameliyat sonrasında ilk 4 gün ameliyat yerinde ısı, kızarıklık, renk değişiklikleri, ağrı ve ödem görülmesi normaldir. Bu değişiklikler yara iyileşmesinin inflamasyon (yangı) fazına denk gelir. Kesi üzerinde yeni epidermis denilen cilt üst tabakasının oluşumu operasyon sonrası 72'nci saatte tamamlanır.
Ameliyat esnasında olursa prostat yeterli şekilde temizlenmeyebilir. Ameliyat sonrası olursa hasta tekrar ameliyat olmak zorunda kalabilir. Bunun dışında ameliyat sonrası idrar kanallarında darlık gelişmesi nadiren gelişen ama olduğunda hem doktor hemde hasta için can sıkan bir komplikasyondur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri