İcra dosyası kendiliğinden kapanabilir. İcra dosyasının kendiliğinden kapanması, haciz işlemlerinin ödeme emrinin tebliği tarihinden itibaren bir yıl içinde yenilenmemesi, yapılmaması durumunda söz konusu olur.
Dosyanın kesinleşme zamanından 5 yıl sonra adli sicil ve istatistik genel müdürlüğüne başvurarak sabıka kayıtlarınızı UYAP'tan ve E-Devlet aracılığıyla sildirebilirsiniz.
Kapanan İcra Dosyası Tekrar Açılır mı? Kapanan bir icra dosyasının tekrar açılabilme hususu dosyanın ne sebeple kapandığına göre değişmektedir. Şayet borcun tüm ferileriyle eksiksiz ödenmesi şeklinde kapandıysa artık bu dosyanın tekrar açılması mümkün değildir.
Dosyanın silinmesi mümkün değildir. Uyap sisteminde "kapanmış dosyalar" kısmında muhafaza edilmektedir.
İlgili 34 soru bulundu
İcra dosyası takipsizlik nedeniyle işlemden kaldırılmışsa, dosya 10 yıllık zamanaşımı süresinin geçmesiyle tamamen ortadan kalkar.
Alacaklı tarafın, icra dosyası üzerinde 1 yıl boyunca işlem yapmaması neticesinde icra dairesince ilgili dosya arşive kaldırılmaktadır.
Kural olarak bir icra dosyası 10 yıllık sürenin dolmasıyla düşer. Bu kuralın dayanağı Borçlar Kanunundaki 10 yıllık genel zamanaşımıdır. Ancak zamanaşımı daha kısa olarak (mesela 5 yıl olarak) öngörülen borçlar için ise 5 yıl sonunda icra dosyası zaman aşımına uğrar.
Bu maddede yer alan açık hükme göre haciz isteme hakkı ödeme emrinin tebliği tarihinden itibaren bir senedir. Bu süre içerisinde talep yapılmazsa dosya işlemden kaldırılır. Bu durumda yeniden takip yapabilmek için “yenileme” talebinde bulunulmalıdır. Bu talep üzerine yeniden harç alınacaktır.
Haciz işlemi, borçlunun borcunu tamamen ödemesi veya mahkeme kararıyla kaldırılabilir. Haciz işleminin kaldırılması için alacaklının talebi üzerine mahkeme kararı gereklidir. Borçlunun alacağını tamamen ödemesi durumunda, alacaklı veya icra dairesi bu durumu mahkemeye bildirerek haczi kaldırabilir.
Fiil kanun ile suç olmaktan çıkarılırsa da bu suçtan mahkûmiyete ilişkin adlî sicil ve arşiv kayıtları, talep aranmaksızın tamamen silinir. Böylece, bu durumda adli sicil ve arşiv kaydının silinmesi talebi aranmaksızın kayıtlar silinecektir.
İlgili birim tarafından dosyanız işlemden kaldırılarak, UYAP Bilişim Sistemi üzerinden dosyanızın kapatılması halinde, eş zamanlı olarak E-devlet sistemine dosyanızın kapalı olduğu yansıyacak ve dosyanız E-Devlet ve Vatandaş Portal'da görülmeyecektir.
Alacaklı olan taraf, alacağından vazgeçtiğinde icra dosyası doğrudan kapanır. Daha doğrusu alacaklı olan kişi icra dairesine giderek, alacağından vazgeçtiğini bir dilekçe ile bildirir. Dilekçenin işleme konmasının ardından birkaç güne sonrasına kadar icra dosyası kapatılmış olur.
İcra Takibinde Zamanaşımı Süresi
Genel Zamanaşımı Süresi: Türk Borçlar Kanunu'na göre, genel zamanaşımı süresi 10 yıldır. Yani, bir alacak 10 yıl boyunca talep edilmezse, zamanaşımına uğrayabilir.
UYAP Bilişim Sistemi aracılığıyla davanızın son durumunu öğrenebilir, evrak gönderebilir ve gerekiyorsa harç/masraf/tahsilat işlemlerinizi yapabilirsiniz. Davanızın son durumu ile ilgili bilgiye, dosyanızın safahat bilgilerindeki yapılan son işlemi takip ederek ulaşabilirsiniz.
E devlet üzerinden icra dosyasının yalnızca dosyanın AÇIK dosyadan KAPALI dosyaya çevrilmesi işlemini yapılabilir E devletinizde icra takip dosyasının açılış tarihini ve dosya esas numarası bilgilerini görmekteyiz. - Açılış tarihi son 1 yıl içindeki bir tarih olarak görünüyorsa , dosyanızı KAPALI durumuna geçirmek ...
Süreler geçtikten sonra borçlunun borcu ortadan kalkar ve alacaklı borç ile ilgili ödeme talep edemez. Bu noktada bazı hususlara dikkat çekmekte fayda var. Mesela sizin borcunuz karşısında alacaklı taraf icra takibi başlatsın. Eğer 10 yıl içerisinde bir işlem yapılmaz ise borcunuz düşer.
Eğer takipsizlik kararı verilen bir icra dosyasıyla ilgili yeni deliller ortaya çıkarsa veya şartlar değişirse, mahkeme tarafından tekrar açılabilir. Ancak genellikle takipsizlik kararları yeniden değerlendirilmesi zor durumlarda alınır.
Alacaklı, ilamı on yıllık zamanaşımı süresi içinde icraya koyar ve fakat bu ilamlı icra takibini on yıl süre ile takipsiz bırakırsa, ilam yine zamanaşımına uğrar. Çünkü, ilama dayanan takip, son icra işlemi üzerinde on yıl geçmekle zamanaşımına uğrar (İİK.m. 39/I).
İcra takibinde zaman aşımı süresi toplamda 10 yıl olarak belirlenmiştir. Ancak bu toplam süre içinde ilgili kanun çerçevesinde borçlar 10 senede zaman aşımına uğrar. Avukatlar ile yapılan icra takibinde ise icra takibinin yenilenmesi durumunda süreler her dosya yenilendiğinde tekrar uzayabilir.
Söz konusu borcun itfa yani icra dairesine ödenmesi halinde dosya kapanır ve yeniden açılamaz. Her borç için 10 yıllık zamanaşımı süresi vardır. Alacaklı borçtan tamamen feragat etmiş ise icra dosyası tamamen kapanır ve bir daha açılamaz.
Alacaklar için zamanaşımı süresi, Borçlar Kanunu 146. – 161. maddelerde düzenlenmiştir. Kanunda aksine bir hüküm bulunmadıkça, her alacak on yıllık zamanaşımına tabidir.
İnternet ortamında icra takibi sorgulaması e-devlete giriş yaparak gerçekleştirilir. T.C. Kimlik numarası ve E-devlet şifresi ile siteye giriş yaptıktan sonra “icra takibi sorgulama” sekmesine giriş yaparak veya “dava dosyası sorgulama” sekmesine giriş yaparak icra takibi sorgulaması gerçekleştirilebilir.
5 yıl ve daha az hapis veya adli para cezasını gerektiren suçlarda 10 yıl. 5 yıldan fazla ve 20 yıldan az hapis cezasını gerektiren suçlarda; 20 yıl. Yirmi yıl ve daha fazla hapis cezasını gerektiren suçlarda; 24 yıl. Müebbet hapis cezasını gerektiren suçlarda; 30 yıl.
Bilgi İşlem Genel Müdürlüğü Post [Video]
Vatandaşlar, UYAP Vatandaş Portal'a giriş yaptıktan sonra UYAP İşlemlerim sekmesinden “Dosya Gizleme” menüsüne erişerek dosya gizleme işlemini gerçekleştirebilmektedir. Gizlenen dosyalar Vatandaş Portal ve e-Devlet dosya sorgulama alanına da yansımayacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri