Eğer yapılan protez diş etine baskı yaparsa, zamanla dişeti ile protezin temas ettiği alanlarda kan akışı bozulacak ve diş eti kanamalı ve morarmış bir duruma gelecektir. Parmağınızı bir iple sıkıca bağladığınızı düşünün bir süre sonra kan akışının bozulmasına bağlı parmak uçlarınızın morardığını görürsünüz.
Kaplama sınırları diş etinin üzerine baskı yapacak kadar uzun yapılmışsa çiğneme esnasında sürekli olarak diş etini tahriş edeceğinden ağrıya sebep olur. Bu durumda protezlerin değiştirilip diş etine uyumlu sınırlarda bitirilmesi gerekir.
Dişin üzerine basıldığında ağrı olması veya en küçük bir temasın bile ağrı nedeni olması dişin sinirinde bulunan iltihabın, kök ucundan dışarı yayıldığı anlamına gelir. Bu durumda yapılması gereken tedavi; “Kanal Tedavisi”dir. Hemen bir diş hekimine veya Endodontiste gitmelisiniz aksi halde her an bir apse gelişebilir.
Kaplama dişte meydana gelen ağrı için bu yöntemler kullanılabilir: Ağrı kesici ilaçlar: Diş hekiminizin önerdiği ağrı kesici ilaçları kullanabilirsiniz. Hafif ağrılar için ideal olabilmektedir. Soğuk kompresler: Kaplama dişteki ağrıyı hafifletmek için soğuk kompresler kullanabilirsiniz.
İlgili 28 soru bulundu
Kaplama dişler yerinden çıkarılabiliyor. Çıkarma işleminin uzman diş hekimi tarafından yapılması gerekiyor. Kendi başınıza evde çıkarmaya çalışmayınız. Çıkarmaya çalıştığınızda alttaki dişe zarar verirsiniz.
Kaplamanız çıktıktan sonra yeniden yaptırmanız önemlidir. Çünkü boşlukların doldurulması ve diş yapınızın bozulmaması açısından önemlidir.
Protezler dişlerin üzerine yapıştırıldığı için diş etlerine baskı yapması halinde bölgedeki baskı hiçbir zaman azalmayacaktır. Diş eti buna tepki olarak ödemli ve kanamalı bir hal alır, bu da diş etinde, sağlıklı durumdaki açık pembe renginden farklı olarak koyu kırmızı bir görüntü şeklinde kendini gösterir.
Hafif vakalarda, antibiyotik tedavisiyle birkaç hafta içinde iyileşme gözlemlenebilir. Daha ciddi durumlarda ise kök kanal tedavisi gibi tedavilere ihtiyaç duyulabilir ve bu daha uzun bir iyileşme süreci gerektirebilir.
Kaplama diş ağrısı için pek çok sebep vardır. Bunlardan birkaçı şöyledir. Hastanın doğal dişlerinin çürük olması, diş etlerinde çekilmeler meydana gelmesi, kaplama dişlerin tam yapıştırılmaması , dişlerin hastaya uygun olmaması gibi durumlarda kaplama diş ağrısı yapabilir. Kaplama dişlerde çürüme görülmemektedir.
Kaplamanın altındaki diş çürüdüğünde ne yapılmalı? Kaplamanın altındaki diş çürüdüğünde, diş hekimi tarafından muayene edilip gerekli tedavi önerileri verilmelidir. Tedavi genellikle dişin çürümüş bölgesinin temizlenmesi ve dolgu yapılmasıdır. Ancak bazı durumlarda kök kanal tedavisi veya diş çekimi gerekebilmektedir.
Tedaviniz tamamlanmasına rağmen geçmeyen ağrılar kaplamaların altındaki dişlerde sorun olduğunun habercisi olabilir. Kaplama ve Köprü Diş Ağrısı Ne Kadar Sürer? Yeni yapılmış kaplama ve köprülerde bu ağrı 21 güne kadar sürebilir.
Hadis: Nebiyy-i Ekrem -sallallahu aleyhi ve sellem- şöyle buyururlardı: Ağrıyan dişinin üzerine şehâdet parmağını koyup Yâsin-i şerîfin son tarafını nihayete kadar oku, biiznillah teâlâ şifâ bulur."
Diş kaplama işlemi, herhangi bir problem çıkmaması durumunda 3 seans içinde tamamlanır, fakat dişin ve hastanın durumuna bağlı olarak işlem hızlandırılıp kaplama dişi 2 seansta da tamamlamak mümkündür. Önemli olan nokta ise, her seans arasında 2-3 gün olması diş kaplamasının yerleşmesi açısından daha iyi olacağıdır.
Diş Eti Problemleri: Kaplama dişlerin yüksek olması, diş etleri üzerinde baskı yapabilir ve diş etlerinin şişmesine veya tahriş olmasına neden olabilir. Bu durum, gingivitis (diş eti iltihabı) veya periodontitis (diş eti hastalığı) gibi diş eti sorunlarına yol açabilir.
Kaplama ömrü, birçok faktöre bağlı olarak değişebilir ve genellikle 15 yıl sürebilir.
Dişte soğuk ve sıcak yiyecek ve içeceklere karşı oluşan ağrı ve hassasiyetlerde, yemek yeme sırasında oluşan ağrılarda iltihaptan ve bir iltihap başlangıcından söz edilebilir. Yine dişlerde meydana gelen aşırı renk değişimleri de iltihap belirtisi olarak algılanabilir.
Dişte oluşan çürük, enfeksiyon ve iltihaplanmalar ilk olarak çeneye, başa, yüze, kulağa, boyna ve gözlere vurur.
Gargara: Diş eti çekilmelerine karışı evde hazırlanabilecek gargaralar da tercih edilebilir. Tuzlu su, karbonat ve ada çayı ile yapılacak gargaralar diş eti çekilmesi sonucu hissedilen kanamaları veağrıların azaltılmasına yardımcı olabilir.
Sert yiyecekler yerine yumuşak yiyecekler tercih etmelisiniz. Sebebi ise diş etleriniz daha fazla yıpranmaması ve biraz daha fazla şişkinlik olmaması için küçük bir önlem olmasıdır. Diş eti şişliği fazla ağrı yapıyorsa eğer bir buz yardımı ile soğuk kompres yapmayı tercih edebilirsiniz.
Diş eti şişmesi, genellikle doğru ağız bakımı ve yumuşak gıdaların tüketilmesi ile birlikte birkaç gün içerisinde kendiliğinden iyileşir. Fakat bir haftadan uzun sürmesi halinde tıbbi müdahale gerektirebilir.
Eğer diş eti şişliğinin temel nedeni diş eti iltihabı ise, iyi bir ağız hijyeni iyileşmenin ilk adımıdır. Beslenme biçiminizi iyileştirin. Beslenme düzenine fazladan meyve ve sebze ekleyin ve bir süre kafeinli ve gazlı içeceklerden uzak durun. Ağzınızı tuzlu su ile çalkalayın.
İşte, tüm detaylar. Kaplama dişiniz düştüğü zaman sağlam bir yapıştırıcı tercih ederek dişinizi yapıştırabilirsiniz. Bu şekilde tekrardan kaplamanın düşmesi gibi bir sorun ile karşılaşmazsınız.
TDB'nin 2022 yılında belirlemiş olduğu 2023 yılı fiyat tarifesine göre zirkonyum diş tedavi ücretleri şu şekildedir: Zirkonyum destekli porselen diş kaplaması: 2880TL. Monolitik full zirkonyum diş: 2880TL. Zirkonyum gülüş tasarımı (20 diş): 57600TL.
Zirkonyum dişin ömrü bitince işlemin tekrarlanması gerekir. Zirkonyum diğer kaplama yöntemlerine göre daha uzun ömürlü kullanım sağlar. Uzun yıllar boyunca dış etkenlerden dolayı kaplamın gücü zayıflayabilir bu durumda tekrar yapılması tavsiye edilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri