Kapınız artık yeterince eskimiş ve boyanması gerekiyorsa bir ya da iki kutu yağlı boya alarak kendiniz de kapınızı boyayabilirsiniz. Bunun için bir kutu yağlı boya (renge göre beyaz, gri veya kahverengi), bir şişe tiner, bir parmak rulo bir tane de fırça. Şimdi tüm bu malzemeleri aldıktan sonra boyamaya başlayabiliriz.
Yağlı Boyaya Hangi Tiner Katılır? Yukarıda da değindiğimiz gibi yağlı boyada kullanılan tiner çeşidi, sentetik tinerdir. Bu tiner çeşidi yağlı boyanın pratik bir şekilde inceltilmesini sağlar.
6 adet kapıya kaç kilo boya gider? 1,5-2 kg boya ile 6 adet kapıyı rahatlıkla boyayabilirsiniz. 1 litre boya ile kaç kapı boyanır? 1 litre boya ile 2 veya 3 kapı boyayabilirsiniz.
Boya alttaki katmana tutunamadığında soyulacaktır. Örneğin, parlak, sert, kaygan yüzeylerin boyanması normalde soyulmuş boyayla sonuçlanır. Kaygan yüzeyler, boyanın tutunması için gereken küçük tepelere ve çukurlara sahip değildir. Bir yüzeyin nemli bir ortamda boyanması boyanın da soyulmasına neden olacaktır.
Kiracı iseniz ve ya kapıya önem vermiyorsanız sentetik boya ile boyacı ve ya kendinizde boya yapabilirsiniz. Amerikan panel kapılarının iki ayrı boyama şekli vardır. Bunlardan en sağlam ve doğru uygulama seçeneği atölyede yapılanıdır. Çünkü selülozik boya sentetik boyadan daha sağlam ve daha dayanıklıdır.
İlgili 43 soru bulundu
Kapılar nasıl boyanır? Su bazlı ahşap boyasıyla kapılarınızı boyayabilirsiniz. Eğer kapılarınız vernikli ise önce zımpara yapılması gereklidir. Zımpara sonrasında kolaylıkla boya uygulama aşamasına geçilebilir.
Pencere ve Kapılar
3. ve 4. kat boyama isteğinde beyazın zıttı olarak görülebilen koyu ahşap renginin varyasyonu dikkate alınmaz. 1 kg yağlı boya ile kaç kapı boyanabilir sorusunun cevabı farklı olduğu için sadece 2 veya 3 kapı boyanabilmektedir.
Solvent içeren veya yağlı boyalar için ise bekleme süresi 8 saat civarındadır. Daha mükemmel sonuç alman için 12 saat beklemen daha doğru olacaktır. Eğer daha canlı ve daha sağlıklı bir boya kullanacaksan Epoksi boyaları tercih edebilirsin. Ama bunun için boya kuruma süreleri epey uzun süre alabilir.
Özellikle panel kapı uygulamaları için formüle edilmiştir. 2.5 lt bir boya ortalama 6 kapı boyamaktadır.
Süt. Kahve telvesi gibi süt de kötü boya kokularını nötralize etmeye yardımcı olur. Tek başına kullanabilir veya içine çam esansiyel yağı ekleyebilirsiniz.
Ancak satın almadan önce ne kadarlık bir boyaya ihtiyaç duyacağınızı tespit etmeniz gerekir. 1 kiloluk yağlı boyaların yaklaşık 10 metrekare alanı boyadığı bilinir.
En İyi Ahşap Boyası Hangisi? Ahşap boyama yapmak için kullanabileceğiniz en iyi boya türü Cadence Multisurface Akrilik Boya çeşitidir. Cadence Multisurface Akrilik Boya, ahşap yüzeyler dahil her türlü yüzeyde kolayca kullanılabilir.
Yağlı boyanın çok yoğun kıvamlı olmaması gerekir, yani rulonun zeminde rahat hareket etmesi gerekir. Bu nedenle tineri bu ölçüyü tutturana kadar katabilirsiniz. Ancak yağlı boyaya kesinlikle su katılmaz, su katıldığı zaman yağlı boya özelliğini kaybeder.
Yağlı Boya Nasıl Hazırlanır / Yağlı Boyaya Su Katılır mı: Hemen şunu söyleyelim, yağlı boyaya su katılmaz. Su, boyanın yapısının bozulmasına ve uygulanmasının güçleşmesine neden olur. Yağlı boya, tinerle inceltildikten sonra duvara uygulanır.
Zımpara yapmadan boya yapmak için astar çekilmesi gerekir. En doğru astar, boyanız ile aynı cins olan astardır. Bir mobilyayı akrilik boya ile boyamak istiyorsanız akrilik astar, yağlı boya ile boyamak istiyorsanız sentetik astar, selülozik boya ile boyamak istiyorsanız selülozik astar kullanmak doğrudur.
Bu demektir ki 3+1 bir salonun duvarları için yaklaşık 28,8L iç cephe duvar boyasına ihtiyacımız olacak. Boya ambalajları fabrikasyon olarak 2,5L, 7,5L ve 15L olarak üretilir. Bu yüzden bu ölçülerdeki 3+1 daire için 30L iç cephe boyasına ihtiyacımız olacak.
Tiner kullanımında arzu edilen verimin elde edilmesi için tinerin belli oranda boyaya katılması gerekir. Bunun için şu reçeteyi dikkate almanızda fayda vardır. Yağlı boya kullanıyorsanız ve boyanın inceltilmesine ihtiyaç varsa 2,5 lt yağlı boyaya 1 su bardağı ölçüsünde tiner katabilirsiniz.
10 kilo boya 7.5 litreye denk gelmektedir ve bu oran/kilo ile yaklaşık olarak 70-80 metrekare büyüklüğündeki bir evi veya bu büyüklükteki oda ya da odaları boyayabilirsiniz.
Genellikle yağlı boya kutularının üzerinde de son kullanma tarihi bulunmaz ancak eskiyen boya da ilk açıldığı zamanki gibi boyamaz. Uzmanlara göre açılmış boyaların, saklandığı yerin koşullarına bağlı olarak iki ila dört yıl içinde atılması gerekiyor. Kapağı açılmamış yağlı boyalar ise 15 yıl kadar dayanıyor.
Su bazlı boyaların hava geçirgenlik özelliği yüksektir. Özellikle plastik duvar boyaları (silikonsuz boyalar) duvarda hava geçişini engellemez. Neme ve küfe neden olmaz. (Isı yalıtım eksikliği olan duvarlar hariç.) Su bazlı boyanın uygulaması yağlı boyaya göre daha kolaydır.
Zemine yağlı boya uygulaması yapılacaksa, yağlı boya öncesi astar uygulaması mecburi bir işlem değildir. Yağlı boyadan su bazlı boyaya geçişlerde ise, astar uygulama mutlaka yapılmalı.
Boya sarfiyatı uygulama yapılacak yüzeyin cinsine, emiciliğine, yapısına ve uygulama alışkanlıklarına göre değişmek ile birlikte genel olarak şu hesabı değerlendirebilirsiniz: 1 Litre ile tek katta 13-22 m²/L alan boyanabilir. 2 kat boya yapılacağı durumda yaklaşık 3 m²/L alan boyanabilir.
10 kiloluk silikonlu boyaya (7.5 litre) ise yaklaşık 2 litre veya en fazla 2.5 litre su katabilirsiniz. Ancak suyu kattıktan sonra iyice karıştırmanız gerekebilir. Hatta yanınızda aynı ebatta bir kova daha varsa birbirine boşaltabilir ve böylece daha iyi karışmasını sağlayabilirsiniz.
Tavan boyası ile mobilya boyanır mı, tavan boyasıyla kapı boyanır mı sorularına cevabı şu şekildedir; Tavan boyası dayanıksız olduğu için, ahşap yüzeyinden kısa zamanda çıkar. Eğer ahşap üzerinde kaplama veya vernik, yağlı boya vb. şeyler yoksa, yani ahşap ham ise, tavan boyası ile kapı ve mobilya boyanabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri