Termal turizm, termomineral su banyosu, soluma, içme, çamur banyosu gibi etkinliklerinin yanında fizik tedavi, iklim kürü, egzersiz, rehabilitasyon, diyet, psikoterapi gibi tedavi türlerinin birleştirilmesiyle oluşan tedavinin yanında termal sularda rekreasyon ve eğlence ile oluşan turizm şekli.
Termal Otel Nedir? Termal oteller, doğal sıcak su kaynaklarına sahip bölgelerde kurulmuş ve bu kaynakların sağladığı sıcak suyun sağlık, güzellik ve rahatlama imkanlarından faydalanarak hizmet sunmaktadır. Termal oteller, ziyaretçilerine sunduğu fiziksel ve ruhsal terapi olanaklarıyla öne çıkıyor.
Türkiye jeotermal kaynakların çokluğu ve potansiyeli açısından dünya genelinde ilk yedi ülke arasında bulunmaktadır. Türkiyedeki termal su kaynaklarımız doğal çıkışlı ve yüksek debili olması yanı sıra, eriyik maden değeri yüksek, kükürt, radon ve tuz bakımından da zengindir.
Thermal water, Naturel Minerale gibi farklı isimlerle adlandırılan termal su aslında bizim bildiğimiz kaplıca sularıdır. Doğal kaynak sulardan farkı ise sıcak su kaynağından elde edilmeleridir. Sıcaklığın önemi ise mineralin yüksek ısıda çözünüyor olmasıdır.
İlgili 18 soru bulundu
Termal havuzlarda kullanılan sular yeraltından doğal olarak 40-100 derece arasında değişiklik göstermektedir. Termal havuzlarda kullanılan sular vücut sıcaklığına yakın derecede sıcak sulardır.
Termal sular, sıcak veya soğuk olarak mevcuttur ve genellikle banyo veya havuz kürü şeklinde kullanılır. Sıcak sular, vücudunuzu rahatlatmak ve stresi azaltmak için idealdir. Termal oteller, bu şifalı sıcak suların kullanıldığı tesislerdir ve sizlere sağlık dolu bir tatil sunarlar.
DÜNYA'DA TERMAL TURİZM Dünya ülkelerinden; Almanya, Avusturya, Fransa, İtalya, Macaristan, Çekoslavakya, İsviç re, İspanya, Yunanistan, Japonya termal turizmde önem kazanmış ülkelerdir.
Hemen her yaştan insanın ilgisini çeken termal turizm; kas ve eklem ağrıları, romatizmal sıkıntılar, cilt detoksu, metabolizmayı hızlandırma, obezite ile savaşma gibi konularda tercih edilir. Ayrıca rahatlatma ve dinlendirme özellikleri ile de ünlüdür.
4000 seneden daha uzun bir tarihe sahip olan Yalova termal suları, alanında Türkiye'nin ilk ve tek altın madalya sahibi olma özelliği taşıyor. İl merkezinden 12 km uzaklıkta bulunan termal kaplıcalar, birinci dereceden doğal, arkeolojik ve tarihi sit alanı olarak koruma altında tutuluyor.
Haymana suyun faydaları
Uluslararası Şifalı Su Kaynakları Araştırma Merkezinin 30 ülkeyi kapsayan çalışmasına göre, dünyanın en kaliteli termal suyu olan Haymana termal suyu, pek çok faydasının yanı sıra ciltte yaşlanmayı geciktirme özelliği ile dikkati çekiyor.
1 – Sandıklı Hüdai Kaplıcaları / Afyon
Ülkemiz genelindeki en şifalı kaplıcalardan biri olduğunu düşünülen Sandıklı Hüdai Kaplıcası'ndaki termal su 72 derece sıcaklıkta çıkarılıyor. Bu kaplıcanın ülkemizdeki diğer pek çok kaplıcadan farkı ise çamur banyoları.
Termal otellerin birçoğunda detoks, cilt bakımı, zayıflama, masaj ve daha birçok hizmet sizleri bekliyor. Ultra modern teknolojik ürünlerle donatılmış termal otellerde kusursuz bir hizmet alabilirsiniz. Toksinlerden arınma, hücrelerin yenilenmesi gibi işlemler sonucunda da daha zinde hissedebilirsiniz.
Termal tesislerde spa, Türk hamamı, masaj, cilt bakımı, fizik tedavi gibi pek çok konuda hizmet veriliyor. Yani “Sadece dinlenmek istiyorum.” diyorsanız dilediğinizde termal tesislere gidebilir ve tatilin tadını sonuna kadar çıkarabilirsiniz!
Ülkemizde sağlık turizminin en yaygın olduğu dönem genellikle bahar aylarını kapsıyor. Ancak siz kış mevsiminde kayak tatili bana göre değil diyorsanız bu mevsimde tatil hakkınızı termal otele ayırabilirsiniz.
Termal oteller arasından birine giderken yanınıza almanız gerekenler klasik bir otel tatilinden biraz farklıdır. Her şeyden önce bu tesislerin bünyesinde sauna, açık/kapalı termal havuz, masaj odası, hamam ve buhar odası gibi hem bedeninize hem de ruhunuza iyi gelecek odaların yer aldığı spa bölümleri bulunur.
Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından turizm işletme belgeli termal otel işletmelerini kapsamaktadır. Bu kapsamda, 2018 yılı Nisan ayında yayınlanan verilere göre Türkiye'de farklı sınıf ve türlerde 25 ayrı ilde 83 adet termal otel işletmesi yer almaktadır (KTB, 2018a).
İtalya'nın en yüksek tirajlı “HuffingtonPost” gazetesi de Bursa'nın termal kaynaklarını Avrupa'nın en iyi 12 termal turizm merkezleri arasında gösterdi. Kaplıcalar diyarı olarak her bölgeden turist akınına uğrayan Yalova, Türkiye'nin en bilinen ve en çok ziyaret edilen kaplıca tesislerine sahiptir.
Bölgesel olarak farklı sıcaklık ve mineral yapısına sahip bu suların yılın her mevsiminde tedavi edici özelliğe sahiptir. Genellikle bu tür su kaynaklarının bulunduğu alanlara kurulan termal oteller su banyosu ve bazı yörelerde çamur banyosu şeklinde hizmetler vermektedir.
Afyon, Ankara, Yalova, Denizli gibi ülkemizin her bölgesinde termal su kaynakları şifa dağıtmaya devam ediyor. Özellikle cilt ve deri hastalıkları, romatizma ve kemik ağrıları için termal tesisler kış aylarında tatil rotası olarak belirleniyor.
Hem rahatlatıcı hem de huzur verici bir termal tatile yılın her zamanı gitmek mümkündür. Ancak bu sıcak sulardan tam verim almak için en uygun zaman sonbahar ve kış aylarıdır.
Termal Otelde Ne Giyilir? Termal tatil köyünde konakladığınız süreçte mayo, bikini, havlu ve bornoza ihtiyacınız olur. Günün büyük bir bölümünü şifalı sulardan oluşan havuz, sauna, hamam gibi alanlarda geçirilen tesiste günlük kıyafetlere fazla ihtiyaç duyulmaz.
Termal suyun sahip olduğu doğal sıcaklık tüm kas ve eklemlerinizin yumuşamasını sağlar. Bu sayede hareket özgürlüğü kazanırsınız. Termal suların sahip olduğu sıcaklık, kaslardaki gerilimin kısa sürede rahatlamasını sağlar. Bu sayede sıcak su ve buhar banyosu kronik ağrı tedavilerinde oldukça etkili hale gelir.
Uzmanlar genel bir ortalama verdiğinde banyo kürü olarak tercih edilecek sıcak kaplıca sularında şifa arayan kişilerin tedavi için minimum 7 gün maksimum 21 gün kaplıcaya girmesi gerektiğini açıklamış durumdalar. Eğer soğuk kaplıca suları maden suyu olarak içilip şifa aranacaksa minimum 3 günlük bir tedavi gerekiyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri