Kulak kiri sertleşmesi tedavisi için birçok yöntem mevcuttur. Bu yöntemler arasında kulak damlası kullanımı, kulak irrigasyonu, manuel temizleme ve mikroskop altında temizleme gibi seçenekler bulunmaktadır. Kulak damlası kullanımı, kulak kanalındaki sertleşmiş kiri yumuşatmak için tercih edilen bir yöntemdir.
Kulak kiri tıkanıklıklarının çoğu kulağa birkaç damla bebek yağı ya da gliserin damlatmakla yumuşatılabilir. Deterjan damlalar (hidrojen peroksid ve carbamide peroksid gibi) kirin alınmasını kolaylaştırabilir. Su ile yıkama sıklıkla kullanılan bir yöntem olup doktor tarafından uygulanabilir.
Hekim, kulak kiri temizliği öncesinde buşonun yumuşaması için kulağa solüsyon damlatabilir. Kulak lavajı olarak bilinen kulak yıkama, küret ile buşonun kulak dışına çıkarılması ve vakumlama olarak bilinen aspirasyon işlemleri, kulağa zarar vermeden kulağın temizlenmesini sağlar.
Kurumuş kulak kiri temizliği için kulak içine gliserin veya bebek yağı damlatılarak kendiliğinden akması sağlanabilir. Bu şekilde açılmayan serumen kalıntıları hekim tarafından özel aletlerle, vakumla çekerek veya yıkama ile temizlenebilir.
İlgili 44 soru bulundu
Saline solüsyonu kulak kirini çıkarmak için çok iyi bir seçenektir. Tek yapmanız gereken bir çay kaşığı tuzu (7.5 g) yarım bardak suya (100 ml) koymak. Sonra bir pamuğu bu solüsyona batırın ve kafanızı yana eğip kulağınızın içine bir kaç damla damlatın. Sonra kafanızı diğer yana eğin ve sıvı çıkarken bir bezle alın.
Kurumuş bu birikintiye kulak kiri ya da tıbbi adıyla buşon denir. "Kulak kiri" kulağın kirli olduğu anlamına gelmez. Yalnızca halk arasında adlandırılması böyledir. Kulak, kirini normalde kendiliğinden kulak kepçesine ilerleterek atar ve kendi kendini temizler.
Kulak tıkanıklığı için damla olarak hidrojen peroksit (oksijenli su) kullanılır. Kulak kiri sebebiyle tıkanan kulaklara bu damladan birkaç damla damlatabilirsiniz. Bu sayede kulak kiri yumuşar ve kulaktan kolaylıkla atılabilir.
Çoğunlukla kulak tıkanıklığının giderilmesi için östaki borusunun rahatlatılması ya da farklı bir deyişle orta kulak basıncının dış ortam basıncıyla eşitlenmesi yeterlidir. Bunun için yutkunmak, su içmek, bir parça şeker emmek, esnemek veya sakız çiğnemek önerilebilir.
Gerçekten ağzınıza çiğneyecek bir yiyecek atmak ya da sakız çiğnemek de aynı işi görecektir. Ancak el altında çiğneyecek bir yiyecek yoksa en iyisi çiğner gibi yapmaktır. Valsalva manevrası hava basıncındaki değşiklik sonrası tıkanan kulakları, yine östaki kanallarını açarak, rahatlatabilir.
Eğer bu işlem sırasında ağrı olursa kulak kiri kulak zarına yapışmış olabilir. 3-5 gün kulak kirini yumuşatan damla kullanıldıktan sonra kulak tekrar temizlenmeye çalışılmalıdır. Eğer kulak kiri temizlenirken ağrı oluşursa aynı gün içerisinde kulağın temizlenmesi konusunda ısrarcı olunmamalıdır.
1 bardak kaynar suyun içine birkaç damla çay ağacı yağı ekleyin ve karıştırın. Karıştırma esnasında kulağınızı bu bardağa yakın konuma getirin. Sudan çıkan çay ağacı yağı etkili buhar, tıkanıklığı anında giderecek ve kulak tıkanıklığı temizleme konusunda başarılı sonuç verebilir.
Gliserin kulak damlası genel olarak orta kulak iltihabının neden olduğu ağrı, tıkanıklık ve şişliği gidermek için kullanılır. Bu ilaç aynı zamanda kulak kirini gidermeye yardımcı olmak için de kullanılmaktadır. Kulak damlasının doğru uygulaması için mutlaka doktorunuza ya da eczacınıza danışmalısınız.
Kulak kiri temizlenmesi için en sık kullanılan 3 farklı yöntem bulunmaktadır. Bu yöntemler arasında su ile yıkama, küret ile temizleme ve aspiratör ile vakumlama yer alır. Bu yöntemler arasından hangisinin kullanılması gerektiğine KBB uzmanı karar verecektir.
Serumen salgısı zaman geçtikçe kulağın içine girmeye çalışan partikülleri yakalayarak katı bir hale bürünür ve katılaşan salgı dışarıya atılır. Tozlu ortamlara çok maruz kalan bireylerin, kulak kiri miktarı fazladır.
Kulak yıkama işleminin çok zaman alması ya da kulağı tahriş etme tehlikesinin olması gibi durumlarda aspirasyon adı verilen vakumlu kulak temizliği işlemi gerçekleştirilir. Peki, vakumla kulak temizleme acıtır mı? Kesinlikle hayır. Ağrısız ve acısız bir işlem olup son derece hızlı şekilde gerçekleştirilmektedir.
Daha iri böcekler geri dönemez veya geri geri çıkamazlar. Bunlar çırpınmaya başlayabilirler, bu ağrıya ve urkmaya neden olabilir. Böceklerin ılık suyun enjektörle kulak kanalına verilmesi ile dışarıya atılması mümkündür (Arkasından alkol damlatılarak kurutulması unutulmamalıdır).
Kulak Ağrılarında
Kulak ağrılarını dindirmek, tıkanmış kulakları temizlemek için de iki damla ılık zeytinyağı kullanılabilir.
Kulak tıkanıklığı genel olarak ciddi bir probleme yol açmaz ve kulak damlası ya da sadece beklemek gibi basit yöntemlerle çözülebilir. Ancak beş ila yedi günden fazla süren kulak tıkanıklığı için bir doktora başvurmanız gerekebilir. Kulak tıkanıklığının birinci nedeni kanallara su kaçmasıdır.
Östaki tüplerinin tıkanmasından kaynaklı olan kulak tıkanıklığını açmak için yutmak, esnemek veya şekersiz sakız çiğnemek işe yarayabilir. Bu durum işe yaramazsa, derin bir nefes alarak, burun deliklerini sıkıştırın ve ağzı kapalı tutarak burundan yavaşça üflemeye çalışın. Böylelikle kulak tıkanıklığı açılabilir.
Kulak tıkanıklığının kendiliğinden geçmesi mümkündür. Ancak bu her zaman böyle olmayabilir. Kulak tıkanıklığının çoğu zaman kendiliğinden geçtiği bilinir. Yalnızca esnemek ve yutkunmak bile kendiliğinden kulak tıkanıklığının geçmesini sağlayabilir.
Kulak kanalında vakum oluşturarak çalışan cihazlar, kulak içerisindeki kir, balmumu veya suyun emilmesini hedefler. Ancak, yanlış kullanıldığında kulak zarına zarar verir veya kulak kanalında tahrişe neden olur. Aşırı vakum uygulanması veya cihazın yanlış yerleştirilmesi durumunda acı veya rahatsızlık hissi oluşur.
Kulak kepçesini duştan sonra pamuklu çubuğu çok bastırmadan silinmesi gerekir. Kulak çubuğu yok ise havlu kâğıt, pamuk veya yumuşak bir bez kullanılabilir. Bu sayede evde kulak temizliği yöntemi ile kulak kepçesi temizlenir ve kurulanır. Kulak çubuğu veya başka materyaller kullanarak kulak içi temizlenmemelidir.
Büyük şişenin kapağını kapatarak iyice çalkalayınız. Büyük plastik şişeye damlalık aparatını takınız. Doktorun tavsiye ettiği kulağınıza, doktorun tavsiye ettiği şekilde ve/veya günde 3 kez 5 damla damlatınız ve 5 dakika yatay şekilde bekleyiniz. Kullanım süresi beş ya da yedi gündür.
Östaki borusu kulak içindeki basıncı dengelemekle görevli bir organdır. Östaki borusundaki bozulmalar orta kulakta basıncın yükselmesine sebep olabilir. Bu basınç değişikliği ile kulak zarında iç kulağa doğru bir çökme gerçekleşir. Bu çökmeye sebep olan şey, orta kulakta negatif basınç ile ortaya çıkan vakum etkisidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri