Kapora sonsuza kadar geçerli sayılmaz. Kiralık ev için verilen bir kapora, eğer günü geldiğinde ev kiralanmaz ise kaporanın yanması söz konusudur ve kapora iadesi almak bu durumda mümkün değildir.
Kapora belirli bir süre için verilir. Bu nedenle kapora verirken ne kadar süre için verildiği net olarak belirlenmelidir. Ayrıca, bir çeşit güvence parası olan kapora, evi tutmaktan vazgeçtiğiniz durumlarda iade edilmez.
Sözleşmenin tarafları olan satıcı ve alıcı arasında kapora, adeta bir güvenlik unsurudur. Eğer alıcı kalan ücreti ödemekten herhangi bir nedenle vazgeçerse satıcının yaklaşımına göre kapora ödemesi olarak verilen para alıcıya iade edilir veya satıcının olur.
Kaparo açıklamasıyla gönderilen para bağlanma parası olarak TBK 177 kapsamında kabul edilir. Sözleşmenin herhangi bir sebeple geçersiz olması veya dönülmesi durumunda verilenlerin iadesi gerekecektir. Kaparo yani bağlanma parasının da iadesi gerekir.
Kapora verildiği zaman anlaşma yapılan günde, ürünün satın alınması gerekiyor. Kapora sonsuza kadar geçerli bir durum değildir. Eğer ürün zamanında satın alınmazsa, kapora yanabilir ve kapora geri verilmez. Kaporayı veren kişinin ürün için verdiği süreyi geçmemesi gerekiyor.
İlgili 25 soru bulundu
–Sözleşme Geçersiz Hale Gelirse Kaporanın İadesi Gerekir.
Ayrıca ifade edilmelidir ki bağlanma parası asıl alacağı bağlı fer'i bir hak olduğundan asıl sözleşme geçersizse bağlanma parası da geçerli olmaz. Sözleşme tarafların anlaşması suretiyle ortadan kaldırılırsa kaporanın iadesi istenebilir.
Ödenek olan kapora genel olarak satım bedelinin yüzde 5 inden fazla olmaması yerindedir. Alım satım işleminde verilecek olan kapora için satım için belirlenen bedel tam belirtilmeli ve bunun üzerinden bir kapora belirlenmelidir. Kapora satıcıya bizzat kendisine verilmelidir.
Vatandaşlar, açtığı dava dosyasında muhakkak dolandırıldıklarına dair kanıtların olması gerekir. Mahkeme tarafından incelenen bu deliller yeterli bulunduğu zaman kaparo dolandırıcılarının en az 3 yıl ile 8 yıl arasında hapis cezası almalarına karar verilir.
177 Bağlanma parası hükmünde olduğu kabul edilmeli ve ödenen kapora satıcı tarafından iade edilmeli ve alıcı tarafından iade gerçekleştirilmediyse talep edilmeli, talep karşılıksız bırakılırsa hukuki süreç başlatılmalıdır." Bu duruma göre iade yapmak zorundadırlar, yoksa başlatacağım hukuki bir süreçte bir çok ek ...
Kapora ödemesi dediğimiz şey iki alım satım yapacak iki tarafın ,güven kazanmaları için alcının satıcıya devir tarihine kadar ödediği hizmet bedelidir.Yani bu durumda bir dava söz konusu olmadığı için görevli yetkili mahkemesi denen bir şeyi yoktur.
Kaporanın verme amacı konusunda karışıklık çıkmaması için, öncelikle kapora ödemesini banka aracılığıyla yapmalı, açıklama kısmında kapora bedeli yazmalısınız. Bu, sizin verdiğiniz paranın kapora olması niyetiyle verildiğinin ve konut alma konusunda niyetinizin ciddi olduğunun bir ispatı niteliğindedir.
Aksine sözleşme veya yerel âdet olmadıkça, bağlanma parası esas alacaktan düşülür. MADDE 178- Cayma parası kararlaştırılmışsa, taraflardan her biri sözleşmeden caymaya yetkili sayılır; bu durumda parayı vermiş olan cayarsa verdiğini bırakır; almış olan cayarsa aldığının iki katını geri verir.
Kapora cayma parası niteliğinde verilmişse, ani edimli sözleşmelerde asli edimlerin ifasından önce, sürekli edimli sözleşmelerde ise herhangi bir zaman dilimi içerisinde sözleşmeden dönülmesi halinde kural olarak iade söz konusu olmaz.
Kapora sonsuza kadar geçerli sayılmaz. Kiralık ev için verilen bir kapora, eğer günü geldiğinde ev kiralanmaz ise kaporanın yanması söz konusudur ve kapora iadesi almak bu durumda mümkün değildir. Aynı şey satılık ev anlaşması yaparken de geçerli.
Kaporanın “Bağlanma Parası” Sayılacağı Sözleşme
Ayrıca sözleşmeden cayılması halinde de kapora alıcıya iade edilecektir. Tabi burada satıcı; alıcıdan (tazminat, cezai şart vb sebeplerle) alacaklı olursa (alacağı oranında) kaporayı iade etmeme hakkına sahip olabilecektir.
Kapora ile Depozito Arasındaki Fark
Kiracı, kapora ödeyerek evin belirlenen süre zarfında başka birine kiralanmayacağını garanti altına almış olur. Depozito ise kiralanan ev ya da evdeki taşınmazların zarar görmeyeceğine dair verilen ücrettir.
Müşterinin sözleşmeden cayması hâlinde kaporanın kendisine iade edilmesi şartıyla yapılan akdin cevazında bir ihtilaf yoktur (İbn Cüzey, el-Kavânîn, 171). Alıcının akitten cayması durumunda verdiği kaporanın yanması, yani satıcının mülkiyetine geçmesi şartıyla yapılan akdi fakihlerin çoğu caiz görmemişlerdir.
Değerli kardeşimiz, Özet olarak bilgi verdikten sonra, bunların delillerini açıklama yapmaya çalışacağız: Hanefi mezhebine göre caiz değildir, bu itibarla, kapora alınmaz. Ancak kapora verip de malı bekleten adam, caydığı zaman mal sahibine zarar verirse, bu zararı telâfi etmesi gerekir.
Kapora hukukta bağlama parası olarak geçmektedir. Sözleşmenizde bir ceza bildirilmediği için her halukarda kaporanızı geri alabilirsiniz.
Mağdur olduğunuz böylesi bir durum karşısında derhal şikâyet için en yakın emniyet birimine ya da Cumhuriyet Başsavcılığına müracaat ederek suç duyurusunda bulunun.
Kapora dolandırıcılığı suçu için görevli mahkeme Ağır Ceza Mahkemesi'dir. Bu suç nitelikli olarak işlenen suçlar kapsamında olduğundan yargılama mercii Ağır Ceza Mahkemesi olmaktadır.
Savcılık şikayet dilekçe örneği, karakol şikayet dilekçe örneği için Ceza Avukatı, Ağır Ceza Avukatı olarak Hukuk Büromuz ile iletişime geçebilirsiniz. Dolandırıldım ne yapmalıyım? sorusunun ilk cevabı; dolandırılma olayının mağduru olunması halinde Cumhuriyet Başsavcılıklarına şikayette bulunulabilir.
Kapora Verilmesine Rağmen Malın İade Edilmemesi Suç Mudur? Satıcı, alıcıya belli bir malı satacağını söylemiş ve bu amaçla kendisinden bir miktar ücret almasına rağmen malı ya da kaporayı iade etmemiş ise Yargıtay kararlarına göre dolandırıcılık suçunu (kapora dolandırıcılığı) işlemiş olur.
Kaporo ile gayrimenkul danışmanları için alıcı tarafının caymasına karşın bir tür güvence oluşturuluyor. Sözleşmenin ciddiyeti ve gerçekliğinin kanıtı adına verilen kapora, kesin sözleşme yapılmadan önce emlakçıya veriliyor. Daha sonra satış bedeli ödenirken kapora bu miktardan düşülüyor.
Borçlar Kanunu'nda; aksine sözleşme veya yerel adet olmadıkça, bağlanma parasının (kapora) esas alacaktan düşüleceği belirtilmiştir. Diğer bir ifade ile evin tüm bedeli ödenmeden verilmiş kapora, taraflar arasında bu konuda aksine bir sözleşme yok ise, esas bedelden düşülür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri