Kediler kırılgan bir yapıya sahiptir. Sahiplerinin bazı kötü davranışlarından dolayı küsebilir. Kediler uzun süre yalnız bırakıldığı zaman sahibine karşı tavır alır. Uzun bir süre tek başına bıraktığınız zaman kediniz kendisini yalnız hisseder.
Yapılan dünya çapındaki araştırmalara göre kediler de tıpkı insanlar gibi sahiplerine küsebilir, tavır alabilir ve alınabilirler. İlk duyulduğunda inanması kulağa güç geliyor olabilir çünkü kediler son derece umursamaz ve tepkisiz hayvanlardır.
Sonuç olarak, bütün kediler birbirinden farklı ve eve döndüğünüzde ne yapacakları, kişiliklerine ve onlara nasıl davrandığınıza bağlıdır. Bazı kedi ırkları daha sevecen ve insanlarla etkileşime açık oldukları için özlemlerini daha açık belli ederler. En iyisi kedinizi yalnız bırakmamak.
Ev ortamına alışmış bir kedi sokakta yaşayamaz. Evde yaşayan kedilerin hareket kabiliyetleri, sokaktaki kedilerle göre daha düşüktür. Bu nedenle tehlikelere karşı kendilerini koruyamayabilirler. Ev rahatlığına alışmış bir kedi dışarıda korkar, çabuk hastalanır ve savunmasız kalır.
Kedilerin 24 saatten fazla yalnız kalmaları mutsuzlaşmalarına neden olabilir. Çünkü kediler sosyal canlılar olarak insanlarla etkileşime ihtiyaç duyarlar. Sağlıklı yetişkinlerden farklı olarak, yavru kediler, evde daha kısıtlı sürelerde yalnız bırakılmalıdır.
İlgili 42 soru bulundu
Bir kedi mutsuzsa, aniden yemeyi bırakabilir. En sevdikleri mamaları bile reddedebilirler. Daha az yaygın olmakla birlikte, mutsuz kediler de kendini yatıştırmanın bir yolu olarak daha fazla yemeye başlayabilir. Kısacası iştah değişikliği, kedilerin normal, mutlu benlikleri gibi hissetmediklerini gösterebilir.
Kediler üzerinde yapılan birçok araştırmada insan duygularına karşı duyarlı oldukları ortaya çıktı. Bu nedenle kediler üzüntüyü hissedebiliyor.
Araştırmalar sokak kedilerinin ev ortamına adapte olabildiklerini, ihtiyaçları karşılandığında mutlu olduklarını gösteriyor. Ama kedilerin günün 19-20 saati uyuduklarını ve kalan vakti aktif geçirdiklerini düşünerek evde buna uygun düzenlemeler yapılmalı.
Evde yaşayan kediler çiftleşme güdülerini takip etmek için de kendilerini ev dışarısına atmayı deneyebilirler. Özellikle kısırlaştırılmamış kedilerde çiftleşme için kaçma çabasına çok sık rastlanır. Onları kaçmaya iten bir diğer neden de bölgeci yapılarının olduğu düşünülür.
Kediniz evden kaçarsa kaçtı gitti gelmeyecek onu bir daha göremeyeceksiniz diye üzülmeyin. Başına kötü Bir şey gelmedikçe mutlaka geri dönecektir. Kaçan kedilerin eve geri dönmesinin sebebi çoğunlukla beslenme diye düşünülür.
Uzmanlar, aşırıya kaçıp kedilere sürekli göz teması kurmanın saldırganlık olarak algılanabileceği konusunda uyarıyorlar. Aynı zamanda, kedinizin size karşı bu davranışı sergilememesi onun sizi sevmediği anlamına gelmez; kediler sevgilerini farklı yollarla gösterebilirler.
ABD'deki Oregon Eyalet Üniversitesi'nden araştırmacılar kedilerin gerçekten insanlarını sevdiği sonucuna vardı. En azından insanlarını ebeveyn ya da bakıcı olarak gördükleri kanıtlandı.
Teknik olarak, kediler renkli görebilirler, ancak muhtemelen bizi - ve diğer her şeyi - bizden çok farklı bir ışıkta görürler. Kedilerin gözlerinde kırmızı ışığa tepki veren çok az sayıda koni vardır, bu nedenle dünyayı mavi, gri ve sarı görürler.
Kediler sahibine küstüğü zaman durgun bir tavır gösterir. Kediler küstüğünde her zaman oynadığı ve sevdiği oyunları ve oyuncaklarla oynamaz. Aynı zamanda mama ve suyunu içmez veya çok az yiyecek tüketir. Enerjik değildir ve sürekli durgun bir haldedir.
Kediniz size sürtünerek mırıldanıyorsa bilin ki sizi sevdiğinizi söylüyordur. Bununla birlikte sevimli sevimli mırıldanırken ön patileriyle adeta hamur yoğurur gibi hareketlerde bulunuyorsa sizi “çok çok” sevdiğini anlatmaya çalışıyordur.
Kedilerin konuşmalarını anlayıp taleplerini yerine getirdiğiniz zaman, sevildiklerini ve önemli olduklarını net bir şekilde anlarlar.
Kediler evlerinin yolunu bulabilirler. Çünkü kedilerde güçlü bir yön duygusu vardır ve buna İngilizce "homing" iç güdüsü adı verilir. Kediler bu iç güdüleri sayesinde kaybolduklarında evin yolunu bulabilirler. Homing basit anlamıyla eve dönüş anlamına gelmektedir.
Bir ev kedisinin dışarı çıkması için tüm aşılarının tamamlanmış olması gerekir. Yani yavru kedilerin dışarı çıkarılması uygun değildir. Aşıları eksiksiz olan yetişkin kedinizi dışarı çıkarırken ise mutlaka tasma kullanmalısınız. Tasma kedinizin güvenliğini sağlar ve kaybolmasının önüne geçer.
Ancak yaş, sağlık durumu ve aktivite seviyesi gibi çeşitli faktörlere bağlı olarak değişebilmekle birlikte, belirli bir süre boyunca yiyeceksiz kalabilme yeteneğine sahiptirler. Genel olarak, sağlıklı bir yetişkin kedi beş güne kadar yiyeceksiz hayatta kalabilir. Ancak bu tavsiye edilmez.
Kediniz Size Sevgisini Gösteriyor
Kediler yalama davranışlarını sadece kendini temizlemek için kullanmazlar. Minik dostunuz sizi sevdiğini göstermek için, annesinden olan bir alışkanlık olan yalama özelliğini kullanır. Sizinle kendini güvende ve mutlu hissettiği için.
Kediler ön ve arka patilerinin ve özellikle de göbeklerinin okşanmasından hiç hoşlanmazlar. Eğer dostunuzla güzel bir sevgi deneyimi yaşamak istiyorsanız başını ve çenesinin altını nazikçe okşayarak aranızdaki bağı güçlendirmeyi ve onu mutlu etmeyi deneyebilirsiniz.
Japon bilim insanlarının ortaya koyduğu yeni bir araştırmaya göre, kediler hem sahiplerinin hem de diğer kedilerin isimlerini biliyor. Japonya'daki Kyoto Üniversitesi'nden araştırmacılar, bir aile evinde veya bir kedi kafesinde en az iki evcil hayvanla birlikte yaşayan toplam 48 kediyi inceledi.
Bir kedi mutlu bir yerdeyken, kulakları öne bakar ve hafifçe geriye eğilmiş şekilde durur. Kediler depresyondayken daha fazla uyuyabilirken, uyudukları yerler mutluluklarının bir göstergesi olabilir. Kediniz diğer kedilerle uyursa veya sizi yatak arkadaşı olarak seçerse, bu mutlu ilişkileri gösterir.
Kediler sahiplerinin seslerini tanıyorlar fakat bazen umursamamayı tercih ediyorlar. "Animal Cognition" dergisinde yayımlanan, Tokyo Üniversitesinden bilim insanlarının kedilerle yaptığı araştırma, bu hayvanların sahiplerine "bilinçli olarak kulak asmadığını" ortaya koydu.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri