Dediğiniz gibi bu durum araçtaki macundan kaynaklanıyor, bu tarz işlemlerde; geniş panellerde (kapı-kaput gibi) kalın macun tabakası böyle sonuçlar doğurması normal, işçilik bu tür durumlarda önemli olsa da düzeltilen kısım ne kadar macunluysa o kadar bu bombelenme olabiliyor maalesef.
Fiber malzemelerde ne kadar engellemeye çalışsanızda boyayınca dalgalanma oluyor. büyük ihtimalle astarla alakalıdır. zaten spoileri sökeceğiniz zaman, eğer spoilerin boyası silikonun üzerinde kalırsa astardandır. O zaman komple zımparalatıp tekrardan boyatmanızı tavsiye ederim.
Boyandıktan sonra vernik atılan kaporta yüzeyinin kuruma süresi, hava sıcaklığına ve nem oranına göre değişkenlik gösterir. Soğuk havalarda ve nemli iklimlerde kuruma süresi 30 güne kadar çıkarken, sıcak havalarda ve düşük nemli yerlerde kuruma süresi 10 gün civarındadır.
önce boyatırken astar atılmamış anladığım kadarıyla o nedenle kabarır.o bölgenin boyası kazınıp tekrar boyanması gerekir.
Portakallanma çok belirgin değilse, P1200 ile zımparalanıp Pasta ve Polish uygulanarak, yüzey düzgün ve parlak bir hale getirilir. Portakallanmanın fazla olması durumunda, P800 ile zımparalanıp tekrar boyanmalıdır.
İlgili 42 soru bulundu
Boyadan Sonra Vernik Ne Zaman Atılır? Vernikler genellikle iki kat uygulanmaktadır. Katlar arasında yüzeyin kuruması için en az 2-3 saat müsaade edilmelidir. Ev dekorasyonları ve mobilya boyama çalışmalarında boya tamamen kuruduktan sonra(1-2 gün) vernik uygulaması yapılabilir.
Boya neden pütürlü ve lekeli görünebilir? Pütürlü ve lekeli görüntü son katın, bir önceki katın pütürlü yüzeyine uygulanmasından, astar katının tam kurumamış olmasından veya yüzeyin temizliğinin yeterince iyi yapılmamış olmasından kaynaklanabilir.
Su bazlı boya kuruma süreleri bakımından en cazip boya çeşididir. Kokuya karşı da hassas olan ve hemen kurumasını isteyen kişiler için su bazlı boya tercih edilebilir. 2 veya 4 saat su bazlı boya için beklenebilir. Solvent içeren veya yağlı boyalar için ise bekleme süresi 8 saat civarındadır.
Gerçek fırın boya: Fırın boya otomativ ve sanayi sektöründe kataforez astarla hazırlanmış yüzeylere (astarlı)boya uygulanarak 180-200 derece ısılarda fırında kurutmak suretiyle otomotiv fabrikalarında uygulanan boyama sistemidir.Araç boyanırken sadece kasa yani aksesuarsız çıplak yüzeyken bu sıcaklıklarda kurutmanın ...
KUSMA: Üst üste iki farklı renk boya sürüldüğünde alttaki boyanın renginin üst kata çıkmasıdır. Üste sürülen boyanın alttaki boyanın bağlayıcısını etkileyip çözmesi başlıca nedenidir.
Pasta Cila Zararlı mı? Pasta işlemi düzgün yapılmazsa aracın boya katmanı zarar görür. Bu nedenle pasta cila yapılan bölgede paslanma gibi sorunlar gözlemlenebilir. Bunun dışında cila işleminde aracın toz gibi dış etkenlerden korunması gerekebilir.
Ülkemizde oto yıkama hizmeti veren istasyonlarda kullanılan tazyikli suyun basıncı ise genellikle 2000-2200 PSI civarında oluyor, bu da ortalama 150 bardır. Oysa bunun 130 bar civarında yani 1900 PSI olması gerekir. Daha yüksek basınçla püskürtülen su aracın boyasına, plastik bazlı aksamına, lastiklerine zarar verir.
Boyanın taşmaması ve sıçramaması için bantlama yapılır. Bu işlemden sonra boyanın rengine göre değişse de yaklaşık 3- 4 kat boya yapılır. Boya kuruduktan sonra boyanın daha uzun süre dayanması için vernik atılır ve artık araç boyama işlemi bitmiş olur.
Bozuk boyanın kapağını açtığınız anda küf kokusuna benzer kötü bir koku ortama yayılacaktır. Eğer normal boya kokusu almıyorsanız hemen boyayı çöpe atın. KIVAM: Eğer boyanın kıvamı olması gereken akışkanlığını kaybettiyse bozulma belirtileri taşıyor demektir.
PPG Otomotiv Tamir Boyaları Türkiye ve Ortadoğu İş Geliştirme ve İş Çözümleri Müdürü Serdar Gürses, ”boyatılan aracın değeri düşer” kanısının kullanıcılar arasında oldukça yaygın olmasına karşın yanlış olduğunu belirtirken, tam tersine değerini artırdığını belirtiyor.
Aracın fırça ve benzeri sert aparatlarla yıkanması, uygun olmayan yıkama maddelerinin kullanılması, yıkandıktan sonra ıslak bırakılması, güneş altında yıkanması, güneşin altında uzun süre beklemesi boyanın yıpranmasına, çizilmesine, matlaşmasına ve renginin solmasına neden olur.
Boya Koruma veya polisaj işlemlerinin uygulanması için herhangi bir mevsim veya ısı değeri gerekli değildir. Her mevsim ve her hava şartlarında uygun işlemler yapılarak gerekli uygulama yapılabilir.
Kışın araba boyatmak gayet mümkündür. Boyama sürecinin sorunsuz geçmesi boya yapılan yerin sıcak ve rutubetsiz olmasına bağlıdır. Bu sayede astar çabucak kurur ve kışın boyama işlemi rahatlıkla gerçekleştirilir.
Boyalı arabaların aslında ucuz gitmesinin nedeni aslında boya değildir. Sonradan arababının tümü en kaliteli 50 yıl garantili boyansa ne önemi var. Eğer kaza yapıp komple boyanacak kadar hasar olduysa o arabanın motor, yürüyen aksam ve elektronik sistemleri çok hasar görmüştür.
Boyanın ömrü, sigaradan uzak tutulmuş ve çok sık sıcak ve soğuk hava değişikliğine uğramayan ortamlarda ortalama 6,7 sene kadardır.
Eğer işlemler nispeten sıcak bir havada yapılmış ise tek katın kuruma süresi yaklaşık olarak 2,5 ile 3 saat aralığında olmaktadır. Aynı şekilde ilki kuruduktan sonra ikinci kat çıkılmış ise bir sonrakine geçmeden önce de en az ortalama 2,5 ile 3 saat arası bekleme süresi ilave edilmelidir.
Pasta çizik giderme uygulaması sonrasında cilaya geçmeden önce imkan varsa araç yıkanmalı, yoksa tüm tozlar temizlenecek şekilde silinmelidir. Cila işleminden sonra aracın yıkanması gerekli değildir.
Bu durumun en yaygın nedenleri şunlardır: Ortamdaki veya altyüzeydeki silikon; çok ufak miktarlardaki izler bile silikonlanmaya neden olabilir. Gres yağı, kuru sabun, deterjan, sprey tozu, mum veya sprey tabancasından gelen yağ gibi diğer kaynaklardan doğan kirlenme. Astarda bulunan uygunsuz katkılar.
Akrilik boya ve verniklerde ürünün parlaklığını kimyasal ve mekanik direncini tamamlamasını sağlayan bir sertleştiricidir. Mevsim şartlarına ve isteğe göre Yavaş,Normal ve Hızlı olarak kullanılabilmektedir.
Rulo izi daha çok boyanın ruloya eşit yayılmamasından veya duvarın boyanma şeklinden kaynaklanır. Eğer rulonun duvarda bıraktığı izi tersine bir hareketle silmezseniz duvarda rulo izleri kalır. Bu da duvarda nahoş bir görüntüye sebebiyet verir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri