3.Aracın Yol Tutuşunu Hissedin Sürücü ve yolcuların ciddi tehlike altına girmesine sağlayan süspansiyon arızalarından biri de yol tutuş performansındaki bozulmalardır. Aracın savrulmaya başlaması özellikle virajlarda çok tehlikeli olabilirken ufak hızlanmalar da dahi araç düz bir şekilde gidemez olur.
Amortisör hasarları, direksiyonun titremesine ve sertleşmesine sebep olur. Aracın süspansiyon sisteminde yumuşama meydana gelir. Islak zeminlerde araç olduğundan fazla kayma yaşar. Sorunlu bir amortisör, virajlarda aracın savrulmasını yol açarken fren mesafesinin de ciddi anlamda kısalmasına yol açar.
Süspansiyon sisteminde arıza olması durumunda sürüş konforu azalır. Araç içi hissedilen sarsıntılar artar ve bu da araç kullanmayı daha zor bir hale dönüştürebilir. Aynı zamanda araç içerisinde taşınan eşyaların da hasar görme veya kırılma ihtimali artar.
Arızalı bir amortisörün en yaygın göstergelerinden biri, direksiyon simidini döndürürken çıkan metalik bir tıklama sesidir. Bu ses, bozulmaya başlayan gevşek veya aşınmış bir montaj parçasından kaynaklanır.
İlgili 30 soru bulundu
Parçada meydana gelen arıza amortisör takozunun da işlevini bozarak yüksek hızlar ve virajlarda aracın yol tutuşunda olumsuz bir etki bırakacaktır.
Otomobilin süspansiyonlarının sertleşmesi, çukurlu veya tümsekli yollarda tekerleklerden gelen tıkırtı veya gıcırtı sesleri amortisör takozu arızalarının belirtileri olabilir. Bu parçanın arızalanması ile otomobil tekerinin şasi ile olan bağlantısı zarar göreceğinden aracın yol tutuşu da bozulacaktır.
Aracın tümseklerden geçerken sert hareketlerle zıplaması bir yana düz bir yolda giderken dahi hissedilen ufak sıçramalar arızalı bir süspansiyonun işareti olabilir. Diğer arızalara kıyasla güvenlik açısından elzem bir durum yaratmasa da sürücünün ve yolcuların konforu büyük oranda bozulur.
Süspansiyon testi bilgisayarlı cihazlar ile gerçekleştirilir. Aracın amortisör sistemine dört farklı koldan erişim sağlanır ve aynı anda titreşim ile hareket uygulanarak süspansiyon sisteminde mevcut bulunan arızaların tespit edilmesi sağlanır.
Süspansiyondaki yaylar tekerleklerin yukarı yönlü hareket etmesini sağlıyor. Böylece düz olmayan yollarda yaşanan sarsıntılar araç içinde en az şekilde hissediliyor. Engebeli yollarda yayların neden olduğu tekerlek salınımını dengeleyen sisteme ise amortisör deniyor.
Arka amortisör değişimi ön amortisör değişimi ile beraber yapılır. Amortisör değişim fiyatı 60-800 lira arasında değişmektedir. Amortisörleri her 35.000 mil değiştirmek gerekmektedir. Sonuç olarak, amortisörler, binişinizi nispeten düz ve rahat tutar.
Bu süre; dizel araçlar için genellikle 20 bin kilometre, benzinli araçlar içinse 30 bin kilometredir.
* Amortisörlerin bozulması durumunda lastikler farklı yerlerden dengesiz aşınır. Araçta sarsıntıya yol açar. * Ön amortisör patladığında, aracın far ayarı bozulur ve güvenli görüş ortadan kalkar. * Patlak amortisörler lastiğin yola teması dengesizleştirir, aracınızın yol tutuşu zayıflar.
Amortisör tamiri yapılır mı? Amortisörlerde birkaç çeşitlilik söz konusudur. Bunların amortisör çeşitlerinden bazıları tamir edilebilirken bazıları ise tek kullanımlıktır. Basit mekanizmaya sahip ucuz amortisörlerin tamirleri mümkün olsa dahi değiştirmek daha mantıklıdır.
Amortisörlerin arıza yapması aracın yol tutuşunun zayıflamasına, direksiyonun sertleşmesine, çukur veya engellerden geçerken ses yapmasına veya aracın gereğinden çok fazla yaylanmasına sebep olabilir. Amortisörde en çok meydana gelen arıza yağ sızması şeklinde görülmektedir.
Amortisör bir yay ile çalışmaktadır. Amortisör yağı olmaz ise piston tam olarak çalışamaz ve sadece yay üzerinde yaylanma olur o yüzden motosiklet amortisör yağ değişimi önem taşımaktadır.
Süspansiyon sistemi; araçların gövde ile tekerlekleri arasına yerleştirilerek aracın ağırlığını taşıyan, sürüş konfor ve güvenliğini sağlayan, yol yüzeyinden kaynaklanan sarsıntı, salınım ve ani şokları absorbe eden, seyir ve dönüşlerde aracın maksimum seviyede yola tutunmasını sağlayan sistemdir.
Araç üzerinde yer alan amortisör ve süspansiyon organlarındaki olası hataları tespit edebilmek için yapılan teste, süspansiyon testi denmektedir.
Süspansiyon parçalarının değişim süresi, kullanım durumuna ve araç üreticisinin önerilerine bağlı olarak değişir. Genel olarak, süspansiyon parçalarının değişimi, 80.000 ila 160.000 kilometre arasında yapılabileceği önerilmektedir.
SAĞLAM OLAN AMORTİSÖRÜN BİRE BİR AYNISI İLE TEK DEĞİŞİM YAPILABİLİR...
Genellikle bir araçta dört adet amortisör bulunur. Bir aracın her bir tekerleği için bir adet amortisörden yardım alınır.
Motorun hareket etmesi: Motor takozları, motoru bölmesinde sabitlemek için tasarlandığından dolayı bir şeylerin ters gittiğinin ilk işaretlerinden biri, hızlanma sırasında genellikle daha da kötüleşen aşırı motor hareketidir. Motor gürültüsü: Herhangi bir aşırı hareketin sıra dışı seslere neden olması muhtemeldir.
Motor Takozu Bozuksa Ne Olur? Motor takozunun bozulması durumunda aracınızın motoru düzgün bir şekilde sabitlenemez. Sabitlenmeyen motor ise işlevini düzgün bir şekilde yerine getirmeyerek çeşitli tıkırtı seslerine ve hasarlara neden olur.
Soruyu soran arkadaşın içi rahat olsun, amortisör değişiminde rot ayarı vs. gerekmiyor...
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri