Bazı insanlar kaşar peynirinin kalıbını çıkardıktan ve çok kirli üst kısmı kesip attıktan sonra kalan kabuğu yemeyi sever. Aslında eski kaşar peynirinin kabuğu çok lezzetlidir ve atıştırmalık olarak yenebilir. Gravyer peynirinin kabuğu da çok lezzetlidir ve eski kaşar peyniri gibi kabuğuyla birlikte yenir.
Elbette; güvenli satıcılardan almak kaydıyla, özellikle "küflü" olarak satılan peynirleri tüketmekte sağlık açısından bir sakınca yoktur.
Peynirin bozulmasının birkaç farklı nedeni bulunuyor. Örneğin sıcak ortamda kalan peynir kısa sürede bozulur. Peynirin uzun süre tadını ve kokusunu yitirmeden kalabilmesi için serin bir ortam gereklidir. Bunun için peynirin dolapta saklanması tavsiye edilir.
Taze kaşar üretildikten kısa bir süre sonra tüketilir. Eskitilmişi ise 6 ay soğuk hava koşullarında dinlendirilerek olgunlaştırılır. Bu sayede lezzetine lezzet katan bu peynir eğer doğal sütten yapılmışsa 3 yıl kadar saklanabilir.
Küflenen kaşar dış tabakada mantar oluşumuna sebep olur ve yemek için uygun değildir. Dış tabakasından küf peynirin içine işlemez, küflü kısmı alarak tüketmeniz gerekir.
İlgili 36 soru bulundu
Dayanıklılığı ve uzun raf ömrüyle bilinen Kars kaşarı yanlış muhafaza teknikleri sebebiyle kısa sürede bozulabilmektedir. İşte tam da bu sebeple doğru saklama koşullarını paylaştık. Eski kaşar peyniri saklanırken asla ama asla buzluk ya da derin dondurucuya koymayın.
Sağlıksız koşullarda üretilen küflü peynirlerin kanserojen özellikleri bulunur ve zararlıdır. Küflü peynirin zararları: Kanserojen madde içerdiği için sindirim sistemi için istenmeyen durumlar oluşturabilir. Küf rengi yeşilin dışında olan peynirlerin tüketilmesi önerilmez.
Açıkta bırakıldığında kolayca kurur, çatlar ve bozulur. Kaşarı mutlaka kapalı biçimde buzdolabında saklamanız gerekir.
PEYNİR BUZDOLABINDA SAKLANMALI, DONDURULMAMALI
Beyaz peynir, iki hafta içerisinde tazeliğini ve lezzetini kaybeder. Kaşar peyniri veya tulum gibi sert peynirlerde birkaç hafta dayanıklıdır. Gravyer gibi oldukça sert peynirler ise bir aya kadar dayanıklılık göstermektedir.
Şu noktaya dikkat etmemiz gerekiyor ki peynirler de özellikle küf içerisinde kırmızı, siyah ve bej renkli küfler varsa eğer bu küflü peynirlerimiz kesinlikle tüketilmemeli." diye konuştu.
Oda sıcaklığında bekletilmemelidir. Streç film ile sarmak kaşar peyniri ile streç film arasında oluşacak nemi arttıracağı için kaşar peyniri küflenebilir. Peynir dilimlere ayrılmadan saklanmalıdır, böylece dış ortamla teması en aza indirilebilir. Kaşar peyniri ve türevleri rutubetten uzak ortamlarda saklanmalıdır.
Eski kaşar da bu peynir çeşitleri arasında yer almaktadır. Diğer kaşar çeşitleri gibi erime özelliğine sahiptir.
Sabah kahvaltılarının olmazsa olmaz süt ürünleri arasında yer alan eski kaşar, yüksek protein değerine sahip bir peynir çeşididir. Kahvaltılarda tüketilmesinin yanı sıra makarna, patates ve salatalarla lezzetli bir uyum sağlar.
Eski kaşar daha uzun süre dinlendirilirken, taze kaşarın yapım süresi ve olgunlaşma süresi daha azdır. İçeriğindeki kalsiyum ve protein oranı da daha fazla olmakla birlikte her iki peynir de vücut sağlığı açısından oldukça yararlıdır.
Acılaşma pek çok süt ürününde ve özellikle peynirlerde bir kusurdur ve acı karakterdeki peptidlerin birikimine bağlı olarak oluşur. Bu peptidler hidrofobik karakterdeki aminoasitlerce zengindir ve kazein üzerine proteolitik enzimlerin etkisi sonucu oluşurlar.
Peynirde bulunan diğer organik maddeler, önerilen koşullar altında saklanmadığı sürece olumsuz bir şekilde etkilenerek bozulma durumuyla karşı karşıya kalabilir. Örnek vermek gerekirse, beyaz peynir ve çeşitleri oksijenden, kaşar peyniri ve benzerleri ise rutubetten olumsuz miktarda etkilenir.
soğuk hava deposunda ortalama 8 ay gibi bir süre bekletilir böylelikle kaşar kabuk ve küf bağlar eski kaşar adını almış olur. Eski kaşarımız 1 yıllıktır.
Taze kaşar yapıldıktan kısa süre sonra tüketilir. Eski kaşar ise yapıldıktan sonra altı ay buzhanede çuvalda bekletilirek eskitilir. Bu sayede lezzet kazanan kaşar peyniri eğer saf koyun sütünden yapılmışsa 3 yıl saklanabilir.
Dondurucu ve kriyojenik yerine buzdolabının meyve ve sebze kısmında saklanması daha uygundur. Tadını ve görüntüsünü bozmamak için açık bırakılmamalıdır. Kâğıt havlu veya peçeteye sarıldığında peynir bozulmadan uzun süre saklanabilir. En iyi karanlık bir ortamda saklanır.
Taze kaşar peynirinin raf ömrü 6 aydır. Raf ömrünün sonuna yaklaşıldıkça kaşar peynirinin uzama özelliği yavaş yavaş azalır.
Eski kaşar peynirinin dış yapısı daha sert iç katmanı ise dışa göre daha yumuşak bir yapıdadır. Yeni kaşar peynirinde ise iç ve dış yapısında belirgin bir fark bulunmaz. Yani yeni kaşar peynirinin iç ve dış her kısmı aynı yumuşaklıktadır. Eski kaşar peyniri eşit şekilde deliklidir.
Kaliteli peynir oda sıcaklığında 3-4 gün durduğunda dahi ekşime yapmaz yumuşama yapar. +2 +4 C de bekletildiğinde eski sertliğine ulaşır.
Taze kaşar diye yapılan eritme peynirlerin yapımında iade peynirlerin kullanıldığını vurgulayan Cankurt, bu şekilde yapılan peynirlerin içerisinde belli bir süre sonra clostridium adlı bir toksik maddenin oluştuğunu ve söz konusu maddenin zehirlenmeye yol açtığını belirtti.
Diyetisyen Cansu Arslan, kırmızı, siyah ve bej renkli küf barındıran peynirlerin insan sağlığını olumsuz yönde etkileyebileceğini, hatta mikotoksin/aflatoksin varlığıyla kansere sebep olabileceğini bu nedenle tüketilmemeleri gerektiğini belirtti.
Uzmanlar küfün tüm besine yayıldığını ve bunun yenmesi durumunda zamanla vücudun bağışıklık sistemini çökerttiğini, iç organlarda ve karaciğerde tahribata yol açtığını söylemektedir. Ve küfün vücut üzerindeki zararı yavaş ama öldürücü olabilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri