Sonuç olarak, kapsayıcı eğitim tüm öğrencilerin, onların ırklarına, dinlerine, cinsiyetlerine, engel durumlarına, gelir düzeylerine veya başka faktörlere bakılmaksızın eşit imkanlara sahip olmasını hedefler ve eğitim stratejilerinin bunu sağlamaya yönelik şekilde düzenlenmesini bekler.
Kapsayıcı eğitim, yalnızca engelli çocuklarla veya özel eğitime bir alternatif bul- makla ilgili değildir. Kapsayıcı eğitim bizleri, politika yapıcıları ve yöneticileri eğitim sistemi içindeki engellere, bunların nasıl ortaya çıktığına ve nasıl kaldırılabileceğine bakmaya teşvik eder.
Kapsayıcı eğitimin temel ilkeleri; eşitlik, ayrımcılığa karşı durma, çeşitlilik ve birlikte öğrenme olarak belirlenmiştir. Bu ilkeler çerçevesinde, her bireyin eğitim süreçlerine eşit şartlarda katılımı sağlanarak, ayrımcılık ve eşitsizliklere karşı mücadele edilmektedir.
Kapsayıcı eğitim, kişinin kendi içindeki ve diğer kişilerle arasındaki farklılıkları dikkate alarak bütün öğrencilerin ihtiyaçları doğrultusunda ilgili destek ve eğitim hizmetlerinden yararlanması yoluyla birlikte öğrenmelerini destekleyen bir eğitim yaklaşımıdır.
Kapsayıcı Eğitimin Bileşenleri Nelerdir? Kapsayıcı eğitimin temel prensibi, cinsiyet, din, dil, ırk, sağlık ve sosyoekonomik durumlardan bağımsız olarak bütün çocukların ihtiyaçlarının karşılanmasına yönelik düzenlemeler ve çalışmalar gerçekleştirmektir.
İlgili 19 soru bulundu
Bu anlamda kapsayıcı eğitim; çeşitliliğe değer vererek cinsiyet, etnik yapı, sosyal sınıf, sağlık, sosyal katılım ve başarı gibi nedenlerle kimsenin eğitim süreçlerinden dışlanmaması ve herkesin sistem tarafından kucaklanmasıdır (UNESCO, 2009, Ouane, 2008).
Kapsayıcı eğitimin önemli bir alt boyutunu çokkültürlülük ifade etmektedir. Çokkültürlülük öğrenciler arasındaki ötekilerin kültürünü ifade eder. Farklı kültürlerin bilinmesi ve anlaşılması ancak çokkültürlü eğitim yoluyla gerçekleşebilmektedir (Shaw, 1988).
Kapsayıcı okul bireysel farklılıklara önem verir, öğrencilerin katılımını önemser ve öğretmenler, öğrenciler, idari personel ve aileler başta olmak üzere okulun tüm paydaşlarının öğrenme ve öğretim faaliyetlerinde sorumluluk ve görev almalarını destekler.
Kapsayıcı eğitim, her bir öğrencinin kendi öğrenme ve gelişim özellikleri, ilgi ve gereksinimleri doğrultusunda eğitime erişimini, eğitim ortamlarına katılımını ve bu doğrultuda onlarla ilgili profesyonellerin desteklenmesine yönelik süreçleri gerektiren bir “anlayış”tır.
Erişim, kapsayıcı eğitim uygulamalarının ilk adımı olup tek başına yeterli değildir. "Katılım" öğrencilerin günlük etkinlikler, rutinler ve ortamlar içinde gelişim ve öğrenmelerini destekleyerek erişim kavramını genişletir.
Eğitimin etkili, verimli ve kapsayıcı bir işlevinin olabilmesi için eğitimin paydaşları olan öğretmenlerin, ailelerin, yöneticilerin ve sivil toplum kuruluşlarının birbirleriyle iş birliği içinde olması gerekmektedir.
Ülkemizde kapsayıcı eğitimin (inclusive education/inclusion) karşılığı olarak kaynaştırma (integration) ve bütünleştirme (mainstreaming)ifadeleri de kullanılmaktadır.
Eğitim-öğretim faaliyetlerinin düzenlenmesinde hedeflerin önemine değer verir. Hedefleri uzak, genel ve özel hedef olarak sınıflandırır. Uzak, genel ve özel hedeflerin özelliklerini karşılaştırır. Hedefleri bilişsel, duyuşsal ve devinişsel hedefler olarak sınıflandırır.
Özel hedefler, rehberlik ihtiyaç analizi doğrultusunda öğrencilerin öncelikli rehberlik ihtiyacı olarak belirlenen ve eğitim kurumlarının rehberlik programında yer vermekle yükümlü olduğu çalışmalardır.
Bu anlamda kapsayıcı eğitim; çeşitliliğe değer vererek cinsiyet, etnik yapı, sosyal sınıf, sağlık, sosyal katılım ve başarı gibi nedenlerle kimsenin eğitim süreçlerinden dışlanmaması ve herkesin sistem tarafından kucaklanmasıdır (UNESCO, 2009, Ouane, 2008).
Gerekli koşullar sağlanarak çocukların eğitim almaları sağlanmaktadır. - Kapsayıcı eğitim hazırlanırken çocukların gereksinim duyduğu şeyler ön plana alınır, - Eğitimlerin çocuklar için nitelikli hale gelmesi sağlanır, - Eğitime ulaşmakta güçlük çeken çocuklara fırsat tanınmaktadır.
Özetle, kapsayıcı değerlendirme, çeşitli öğrenme ve gelişim özelliklerine sahip öğrenci ve öğretmenlerin, öğrencilerin ders öğrenme hedeflerini karşılama konusundaki ilerlemesini anlamalarını sağlayan faaliyetleri içerir.
Adından da anlaşılacağı gibi sosyal kapsayıcılık, toplumdaki tüm kesimlerin inanç, etnik köken, yaş, cinsiyet, cinsel yönelim, siyasi görüş, mülkiyet, engellilik durumu vb. fark etmeksizin yaşama aktif bir şekilde katılımını ifade ediyor.
Kapsayıcılıkta kişi sisteme adapte edilmez sistem herkesin erişebileceği şekilde tasarlanır. Yani okul örneğinden yola çıkarsak: Kapsayıcı okul fiziki şartlar, öğretmen, materyal, müfredat gibi özellikler açısından tüm çocuklara uygun tasarlanmış okuldur. Kapsayıcı okulda çocuk okula uydurulmaz.
Entegre eğitim, özel gereksinimli bir bireyin tipik gelişim gösteren akranları ile aynı eğitim ortamlarında eğitim alması düşüncesine dayanan bir anlayıştır (Değer, 2018).
Her ne kadar eğitim hakkı, eşitlik, ayrımcılık gözetmeksizin yapılması gereken uygulamalar pek çok uluslararası dokümanda yer alsa da 1994 yılında Salamanca Konferansı sonrasında yayımlanan Salamanca Bildirgesi ve Eylem Çerçevesi ile “kapsayıcı eğitim” ilk kez gündeme gelmiştir.
Kapsayıcı eğitim kısaca her çeşit öğrenciyi kucaklayan bir eğitim ortamında öğrencilerin bireysel ve kültürel farklılıkları gözetilmeksizin birlikte öğrendikleri eğitim yaklaşımı olarak tanımlanabilir. Kapsayıcı eğitimin uygulanmasında en önemli rol öğretmenlere düşmektedir.
O zaman kapsayıcı çalışma kültürü ile neyi kastediyoruz onu irdeleyelim. Kapsayıcı bir çalışma kültürü, farklı yetkinliklere sahip çalışanların farklı geçmişlerden ve yaşantılardan gelmelerine rağmen eşitlik, saygı ve adalet temelinde değerlendirildikleri bir ortamı ifade eder.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri