Kullanım alanlarını saysak bitiremeyeceğimiz nefis fındık çiğ tüketildiğinde faydaları çoğalıyor. Ancak kavrulduğunda da tadına doyum olmuyor. Yağı ve lezzeti kavrulduğunda daha da fazla ortaya çıkıyor.
Öncelikle fırını 170 dereceye ayarlayarak ısıtın. Fındıkları kabuklarını kırdıktan sonra fırın tepsisine alın. Tepsiyi fırına atın ve 5 dakikada bir çıkartarak tahta kaşıkla karıştırın. Ortalama 15-20 dakika sonra fındıklarınız kavrulmuş ve tüketilmeye hazır bir hale gelecektir.
KAVURMAYIN, ÇİĞ TÜKETİN
Kavrulmamış fındıklar, kavrulmuş fındıklara oranla 2 kat fazla antioksidan içerir. Bu nedenle fındık alırken çiğ (kavrulmamış) olmasına özen göstermeliyiz.
Tarifi Nasıl Yapılır? Kabuklu fındıklarımızı kırarak kabuklarından ayırıyoruz. İç fındıklarımızı fırın tepsisine koyarak 100 derece fırında pişiriyoruz. 5 dakikada bir, bir kaşık yardımıyla karıştırıyoruz. İç kabuklarından ayrılıp pembeleşince fırından alıyoruz.
Sert kabuğu soyulmuş fındıklar fırında 15 dakikada tavada ise 5-10 dakika arasında kavrularak dış kabuklarının kahverengi hal alması sağlanmalıdır. Kavrulan dış kabukları, fındıkları 5 dakika soğuduktan sonra avucunuzda birbirine sürterek soyabilirsiniz.
İlgili 24 soru bulundu
Tavanızı öncesinde güzelce ısıtın. Isınan tavaya fındıklarınızı koyun ve ara ara karıştırarak kısık ateşte fındıklarınızı kavurmaya başlayın. Sık sık karıştırmamaya özen gösterin. Fındıklarınızın üst kısımları koyu kahve-siyah renklere dönmeye başladığında ocaktan alın ve henüz sıcakken bir temiz bezin üzerine aktarın.
Fındığı kabuklu veya çiğ olarak dilediğiniz şekilde kavurabilirsiniz. En yaygın fındık kavurma yöntemi fırında yapılan kavurma olarak bilinmektedir. Fırında yapılan kavrulmuş fındığı zevkle yiyebilirsiniz.
Hazır iç olarak satılanların vakumlu paketlerde olmasına dikkat edilmelidir. Açıldıktan sonra da kısa sürede tüketilmeli ve hava almayacak şekilde buzdolabında saklanmalıdır.
Bayat fındıklar acı bir tada sahip olur. Bunun sebebi de genel olarak fındığın yanlış muhafaza edilmesi ve nem kapmasıyla ortaya çıkar. Bundan dolayı da bayat fındıklar acı oldukları için tüketilemez. Bundan dolayı eğer paketli kuruyemiş alınıyorsa, paketleme işlemindeki titizliğe özellikle önem göstermek gerekir.
Fındık içlerinin su içeriğinin % 6' yı, kabuklu fındıkların ise % 10-12' yi geçmesi istenmemektedir.
E vitamini açısından oldukça zengin olan fındık, cilt yenilenmesine yardımcı olur. Çiğ olarak tüketilen fındık, ciltteki hücrelerin yenilenmesini sağlar. Fındığı günde 1 avucu geçmeyecek şekilde tüketerek faydalarından yararlanabilirsiniz.
Bağışıklığınız İçin Çiğ Fındık
E vitamini, kırmızı kan hücrelerinin parçalanmasını önleyerek anemi riskini azaltır. Doğru kan dolaşımı, ateş, soğuk algınlığı ve diğer hastalıkların oluşma riskini azaltarak bağışıklık sistemini güçlendirir.
Çiğ fındık tüketimi hem tok tutma yönünden hem de sağlığa faydaları yönünden uzmanlar tarafından şiddetle öneriliyor. Kavrulmamış fındıklar, kavrulmuş fındıklara oranla iki kat fazla antioksidan içeriyor.
Büyük kurutucularda 40oC' ye ısıtılmış sıcak hava kullanılarak yapılan kurutma 18 saat sürmekte ve kurutulan kabuklu fındık silolarda depolanmaktadır [8].
G-BEYAZLATMA VE KAVURMA SIRASINDA FİRE VE NEM KAYBI: İç Fındıkların beyazlatılması sırasında; % 4'den % 7'ye kadar, kavrulması sırasında da kavurma derecesine göre; % 8'den % 13'e kadar fire ve nem kaybı olabileceği ve bu oranlarda kendi ağırlıklarından kaybedeceği tespit edilmiştir.
Fındık: Kabuklu fındık 0-2 derece sıcaklık ve %60- 65 nem ortamında 2 yıl, 21 derece ise 15 ay saklanır.
Türkiye'de fındık üretiminin en iyi şekilde gerçekleştiği ve sayının en fazla olduğu il Ordu'dur.
Kuruyemişler de eğer birkaç ay içinde tüketilmeyecekse buzdolabında saklanmalı. Zira kuruyemişler oda sıcaklığında dört ay kadar bir süre, bir yıl kadar buzdolabında, hatta bir yıldan biraz daha uzun süre derin dondurucuda taze olarak saklanabilir.
Küflerin Fındıkta Yaptığı Bozulma Belirtileri
Sukroz miktarının 4g/100g'dan 2g/100g'a düºmesi fındıkların bozulduğunu göstermektedir.
Fındığın depo ömrü en az 2 yıldır. Bu süre ortam koşullarına göre artabilir ya da azabilir.
Fındık yüksek yağ içeriği sebebiyle hidrolitik ve oksidatif acılaşmaya eğilimli bir gıda ürünüdür. İşlenmiş fındık ürünleri dokunun zedelenmesi sonucunda enzimlere ve oksijene açık bölgelerin artması sebebiyle daha dayanıksızdır.
Dr. Mehmet Fatih Kılıçlı, kavrulmuş ve çiğ olarak tüketilen fındık üzerine açıklamalarda bulundu. 140 derecelik ısıda 15 dakika kavrulması gereken fındığın 3 gün içinde tüketilmesi gerektiğini vurgulayan Doç. Dr. Kılıçlı, "Bekletilen fındığın, tekli ve çoklu doymamış yağ asitleri kaybolur, besin değeri azalır.
Ocağın altını kısık ateşte açın ve sürekli karıştırarak fındıkların yer değiştirmesini sağlayın. Tahta kaşık kullanırsanız hem tavanızı hem de fındığın besin değerini korursunuz. Yaklaşık 10 dakika kadar kavurduğunuz fındıkları şimdi soğumaya bırakın. Soğuyan fındıkların kabukları el gücüyle kolayca dökülecektir.
Fındık kabuğu kaynatılarak tüketildiğinde bağırsakları rahatlattığı ve bağırsak florasını koruduğu aynı zamanda yüksek antioksidan sağlayarak kanı zararlı maddelerden koruyarak kalp ve damarları güçlendirdiği bilinmektedir.
Fındık kabuğu; yüksek kalori değeri, dayanıklılığı ve çevre dostu olması sebebiyle şöminede , sobada ve mangalda iyi bir yakıttır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri