El frenini aracınızı durduğunuzda ya da park ettiğinizde mutlaka kullanmanız gerekmektedir. Bu aracın istemsiz bir şekilde kaymasını önleyecektir. El freni çekik araba sürülürse ne olur sorusunun cevabını merak ediyorsanız, kısaca aracınızın fren sistemine zarar verilebileceğini söyleyebiliriz.
Fren çekili iken araba kayıyor ise bariz şekilde balatalarda sorun var veya fren teli gevşek, Yok normalde araba el freni ile yokuş aşağı duruyor , ben biniyorum debriyaja basınca kayıyor diyorsanız ibretlik bir sorun bu.
Eğer el frenini indirmeden yola çıktıysanız, öncelikle el freninin ömrünün kısalacağını bilmelisiniz. Kampanalar ısınacağı için balata ömrü kısalır, aracınız daha fazla yakıt tüketir, motor aşırı zorlanır, lastikler aşınır ve katettiğiniz mesafenin uzamasına bağlı olarak yangın riski ortaya çıkar.
Yeni nesil araçlarda 1 km ile 10 km arasında görsel ve sesli bir biçimde uyarı sensörleri devreye girer. El frenini indirme unutkanlığı aracınıza kesinlikle zarar verir, hatta kilometrelerce devam ettiğiniz bu durumda aracınızdan kötü koku gelmeye başlayabilir.
araçların kullanma kılavuzuna bakıldığnda, aracın aylık periodlarla el freni çekik olarak 100m kadar kullanılması önerilmektedir. yeni nesil otomobillerde ise 10m'lik hareket sonrası sesli uyarı da gelmekte *.
İlgili 34 soru bulundu
– El freni çekilir. Önce debriyaj sonra fren bırakılır. ( Önce freni bırakmak aracın güvencesi sadece el freni teline kalmıştır.)
Arabayı park ettikten sonra el frenini çekip, vitesi boşa almak gerekir. Ayağınızı da frenden çektikten sonra araba sadece el freni ile duruyorsa o anda uygun vitese takmanız gerekmekte.Otomatik vitesli araçlarda da aynı işlem uygulanmalı. Park edildikten sonra vites N konumuna getirilmeli ve el freni çekilmeli.
El freni teli değişimi ne kadar sorusuna verilecek net bir yanıt bulunamamaktadır. Ancak ortalama 50-150 TL arasında bir fiyata aracınızın el freni teli değişim işleminizi gerçekleştirmeniz mümkün olacaktır.
El fren teli koparsa ne olur? El freni telinin kopması durumunda aracınız sabit kalamayacaktır. Aynı zamanda kullanımında eski sert sistem mekanizması yerine daha yumuşak bir sistem mekanizması olduğu kullanımda hissedilecektir. Böyle bir durumda aracınızı kullanmamanız gerekmektedir.
Çekerken üzerindeki düğmesine basmadan sesini duyarak çekilmesi gerekir. Ama indirirken üzerindeki düğmeye mutlaka basılıp el freninin indirilmesi gereklidir. Eğer bu düğmeye basılmaz ise fren üzerindeki çelik tele bir süre sonra hasar verebilir.
Ayrıca otomobiliniz eski bile olsa el frenini veya elektronik park frenini aktifleştirmemeniz durumunda aracın yerinden kayması ve çok büyük maddi hasarlara neden olması olasıdır. Bu nedenle kışın el frenini çekmeniz veya elektronik park frenini aktifleştirmeniz önerilir.
Farklı araçlarda yer alan el freninin en önemli görevi, park halindeyken aracın hareketsiz bir şekilde durmasını sağlamaktır. Bu sebepten dolayı araç dururken ve park halindeyken mutlaka el freni çekilmelidir. Böylece arabanın kayması ile beraber istemsiz şekilde hareket etmesinin önüne geçilir.
Böylece aracın tekerlekleri sıkışır ve hareket edemez. Araç vitese alınmadan önce el freni tutulup yukarı çekilerek kaldırılır. Park yapılacağı zaman üzerinde bulunan butona basılı tutarak el freni kaldırılır, hareket edileceği zaman ise el freni indirilir. El freni içerisinde bulunan çelik teller zamanla aşınabilir.
Oversteer nedenleri arasında en önemli etken hızdır. Hız limitleri üzerinde viraja girmek aracın arkasının kontrolden çıkarak kaymasına neden olur. Viraj içerisinde frene basmak, direksiyonu ani ve sert şekilde kırmak ya da kalkışlarda gaza ani yüklenmek arkadan kaymanın ana nedenlerindendir.
Güç tersten gelince sistem tersine işler, yani yokuşta büyük viteste daha çabuk kayar, o nedenle çalışma zorluğu çeken araçlar iterek çalıştırılırken 2. vitese takılır. Birde araç eskidikçe motor kompresyonu düşeceginden kaçırma artaraktır.
Ayrıca, işlevi nedeniyle daha basit parçalarla üretilen marş motorunun ömrünün çabuk bitmesine de sebep olur. Dolayısıyla aracı vitesteyken çalıştırmak aküye ve marş motoruna zarar verebilmektedir. Vitesin boşta olduğu durumlarda ise şanzımanın rölanti devri çalışarak yine fazladan güç tüketilmesine neden olacaktır.
El freni, mekanik olarak iki tekerleği kilitleyerek/bloke ederek aracın sabit durumdan kaymasını önler.
El freni her araçta arka tekerleri sabitler.El freni teli kopmuş ise el freni tutmaz. El freni çekili durumda unutulup yola devam edilirse kampanalar ısınır ve fren tutmaz.Soğuk havalarda el freni çekili durumda bırakılırsa fren balataları donarak yapışır.
Kışın özellikle 0 C derecenin altındaki soğuklarda el freni teli dolup kendini salmayabilir. Balata diske veya kampanaya yapışıp bırakmayabilir. Düz bir yerdeyse sorun yok viteste araç durur.
Freni patlayan araba durmak için gerekli etkilere tepki vermekte zorlanıyorsa el freni yöntemi gerekli yavaşlamayı sağlayabilir. Dikkat etmemiz gereken nokta el freni sonuna kadar çekmeyeceğimiz olmalıdır. Sonuna kadar çekmemiz tekerleklerin kitlenmesine ve sonrasında kaymasına neden olur.
El freni teli zamanla paslanabilir, gevşeyebilir hatta kopabilir; her durumda el freni telinde oluşabilecek sorun aracınızın el frenini kontrollü şekilde kullanmanıza engel olmaktadır.
Fren ve Göz Muayenesi
Aracın şasi bilgilerinde ABS sistemi yazdığı halde çalışmıyorsa, El freninin tutmaması, Fren disklerinde veya balatalarda çatlak varsa ya da aşınma sınırlarına ulaştılarsa bu durumlar ağır kusurlular içerisinde yer alırlar.
Marş çevriminin ardından sağ ayak ile frene basarak vites D konumuna getirilmelidir. Daha sonrasında el freni indirilmeli ve yine sağ ayak ile gaz pedalına hafifçe basılmalıdır.
Vites boşa alındığında araç kontrolsüz bir şekilde hızlanıyor. Azaltmak için fren kullanılıyor. Balatalar yanabiliyor ve fren tutmuyor. Ayrıca viteste olmayan aracın motorunun da, fren yapıldığında deviri düşüren özelliği ortadan kalkmış oluyor.
Düz vites araçlarda; vites birde veya geri viteste takılı el freni çekili bırakmaktır. Otomatik vitesli araçlarda; vites p seçeneğinde ve el freni çekili bırakmaktır. Düz yerde takmanın bir manası yok ama eğimde el frenine bir şey olması ihtimaline karşı takılmalıdır. Ayrıca el freni çekiliyken şanzımana yük binmez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri