Kapuska, özellikle Karadeniz yöresinde pek çok farklı tarifin ana malzemesi olan lahananın en hafif ve besleyici halidir. Aslen Rus-Slavik kökenli bir yemek olan kapuska, lahana ve et ile yapılan bir tencere yemeğidir.
Kapuska, lahana ve et ile yapılan aş türü bir yemektir. Aslen Rus-Slavik kökenli bir yemektir, kapusta kelimesi Rusça'da lahana anlamına gelir.
Rusça kapusta капуста "lahana" sözcüğünden alıntıdır. Rusça sözcük Eski Yüksek Almanca kapuz "1. baş, kafa, 2. lahana" sözcüğünden alıntıdır.
Lahana ile hazırlanan kapuska, Rus ve Slav kökenli bir yemektir. Genellikle et ile birlikte hazırlanır. Bazı yörelerde pirinç, bulgur, nohut gibi bakliyatlar ekleyerek zenginleştirilir. İçerisinde kullanılan çiğ lahana sayesinde, sindirimi kolaylaştıran bir yemektir.
Kapuska kelimesi dilimize Rusça'dan geçmiş ve Rusça'da “Kapuska”, “Lahana” demek. Kocaman ve mis gibi lahanaların dış yapraklarıyla nefis bir lahana sarması yaparsınız, geri kalan iç kısmıyla da harika bir kapuska pişirirsiniz, işte mutfakta ekonominin kitabını yazmanıza çok az kaldı.
İlgili 19 soru bulundu
Kapuska yemeği, turşusu, salatası, zeytinyağlı ya da kıymalı sarmasına kadar beyaz lahananın tadı damağınızı mutlu edebilir. Yapılan araştırmalarla beyaz lahananın kanserden kalbe, öksürükten bağışıklığı kuvvetlendirmeye, mide hastalıklarından zayıflamaya dek birçok faydasının olduğu kanıtlanmış.
Pişirirken Lahananın Kötü Kokusunu Önleme
Lahananın pişerken pek de hoş olmayan bir kokusu vardır. Bunu önlemek için, lahanayı pişireceğiniz tencerenin içine, biraz ekmek içi koymak yeterlidir.
Lahanaların çok sert olan kısımlarını kesip ayırın ve yapraklarını yemeklik doğrayın. Soğanı ince ince yemeklik doğrayın. Sıvı yağı ve tereyağını tencereye alın. Soğanı ilave ederek orta ateşte pembeleşinceye kadar kavurun.
Ülkemiz insanlarının severek tükettiği bir sebzedir. Kış sebzeleri arasında yer alan bitki, içerdiği vitamin ve mineraller sayesinde insan sağlığı için oldukça yararlı bir sebzedir. Hasat zamanları ise ekim kasım ayları ile mart ayları arasında yapılabilmektedir.
Tuz, pul biber ve karabiber de ekledikten sonra kullanacağınız bulgur ya da pirinci ilave edin.
Kapuska yemeğini kapağını kapattığınız tencerede lahanalar yumuşayana kadar yaklaşık 30 dakika, kısık ateşte pişirmeye devam edin. Servis tabaklarına aldığınız vitamin deposu kapuska yemeğini, sıcak olarak bekletmeden servis edin.
Kapuska, özellikle Karadeniz yöresinde pek çok farklı tarifin ana malzemesi olan lahananın en hafif ve besleyici halidir. Aslen Rus-Slavik kökenli bir yemek olan kapuska, lahana ve et ile yapılan bir tencere yemeğidir. Etli ve etsiz olarak yapılabilir.
Bu tarifi hazırlamak için toplamda 45 dakika gerekmektedir. Bu sürenin 10 dakikası hazırlık, 35 dakikası da pişirme süresidir. Tarifte vermiş olduğumuz malzemeler 4 kişilik kapuska yemeği içindir. Afiyet olsun.
Doğranmış beyaz lahanaları tencereye ekleyin. Arada karıştırarak 7 dakika kadar kavurun. Yıkanmış pirinçleri, kırmızı biber ve tuzunu ekleyin. 5 su bardağı kadar sıcak su ekleyip, kaynamaya başladığında altını kısın(Lahananın büyüklüğüne göre değişebileceğinden su miktarını ayarlamalısınız. )
Biraz kaynayıp pişen lahaların üzerine pirinç ilave edilir. Ardından baharatlar ve limon suyu konulup pişmeye bırakılır. Piştikten sonrada isteğe bağlı üzerine yoğurt da koyup yada sade olarak da servis yapabilirsiniz.
Lahananın yumuşak yapraklarından ayıralım yıkayalım ve çok ince olmamak kaydı ile genişçe (1-2 parmak genişliğinde )bıçakla doğrayalım. Süzgece koyup tekrar yıkayalım.
Kızan yağın içine soğanı ekleyin ve pembeleşene kadar kavurun. Soğan pembeleşince salçayı ekleyerek kokusu çıkıncaya kadar kavurun. Lahanaları azar azar karıştırarak ekleyin. 1-2 tur daha orta ateşte kavurduktan sonra tuzunu ve şekerini ilave edin.
Lahana haşlarken kokmaması için süt de kullanabilirsiniz. Haşlama suyuna yarım çay bardağı süt eklemeniz kokunun önüne geçmeye yetecektir.
Eğer konserve baklagil kullanıyorsanız konserveden çıkarınca bol suyla iyice yıkayarak gaz yapma riskini en aza indirebilirsiniz. En çok gaz yapanlardan kuru fasulyeyi pişirirken içine bir çay kaşığı kimyon atarak bu sorunun üstesinden gelebilirsiniz.
Yapımı da oldukça pratik yemeklerin başında geliyor. Lahanayı hiç yemeyenlere bile lahanayı sevdirecek bu harika lezzet, muhteşem bir kış yemeği.Karşınızda: Kıymalı kapuska tarifi! Lahanaları kavururken bol soğan, havuçla kavurmak onlara lezzet katacaktır.
Zengin lif kaynağı olması sayesinde mide ve bağırsak hastalıklarına karşı koruyor, hem tok kalmayı hem de bağırsakların sağlıklı çalışmasını sağlıyor.
Peki Rusça'da lahana ne demek biliyor musunuz? Kapuska. Lahana çok çeşitleri olan bir sebze.
Özellikle pişirirken hoş olmayan kokuları ortaya çıkaran kükürtlü bileşikler, beyaz lahananın sindirim sistemini iyi çalıştırmasını sağlar. Ayrıca yaprak kısımlarında daha yoğun olarak bulunan posa sayesinde de bağırsak hareketlerini artırıcı özelliği oldukça yüksek bir sebze.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri