Türkçede de iki farklı kar kelimesi vardır ancak kar sesteş bir kelime değildir.
➩ Kar kelimesinin eş seslisi yoktur.
Kâr kelimesin altı farklı eş anlamı bulunmaktadır. Bunlar; çıkar, fayda, getiri, iş, kazanç ve yarar kelimeleridir.
Kara, eş sesli sözcüklerden biridir. Dünya, kara, deniz ve hava olmak üzere üç bölümden oluşur. Kara kelimesinin sözlük anlamı yeryüzü ve topraktır.
Yani ses kalıbı aynı olan bu sözcüklerin karşıladıkları kavramlar tamamen farklıdır. Eş sesli kelimeler: Aç, alay, bin, ay, atlet, at, bel, boğaz, çay, cilt, bağ, diz, dil, dolu, ekmek, hayır, güç, koca, kazan, koy, ekmek, iç, in, pazar, ocak, soluk, satır, sağ, yaz, yat, yaş, yar, yüz, sıra.
İlgili 28 soru bulundu
Yazılış ve okunuşları aynı olan; ama anlamları birbirinden farklı olan sözcüklere eş sesli (sesteş) sözcükler denir.
Örneğin ''hâlâ'' kelimesi ile ''hala'' kelimeleri eş sesli kelimeler değildir. Bu iki kelimenin anlamları birbirinden farklıdır. Bakıldığı zaman yazılışları aynı gibi görünse de aynı değildir. Anlamları da birbirinden farklıdır.
Ekmek kelimesi sesteş olan bir kelimedir. Çünkü kelimenin tek bir anlamı yoktur ve aynı anlama gelen sesteşi vardır. Ayrıca sıkça kullanılan ekmek kelimesi sesteş konusuna önemli bir örnektir.
Yaş eş sesli bir sözcüktür. Sesteş ya da eş sesli kelimeler yazılış ve okunuşları aynı anlamları farklı kelimelerdir. Hayatın devamında belirlenen zaman aralığını ifade etmektedir, yani yaş(doğum tarihi) ve ıslanmış olan nesneleri ifade eden yaşlık, ıslanma durumudur.
Örneğin koyu bir renk ifade etmek için kullanılıyor ise kara kelimesinin zıt anlamı olan kelimeler; ak ve beyaz kelimeleri olmaktadır. Ancak kara kelimesi denizle kaplı durumda olmayan bir toprak parçası olan Kara'yı ifade ediyorsa bu durumda kara kelimesinin zıt anlamı olan kelime deniz sözcüğüdür.
Kar sıcaklık 0°C'nin altına düştüğünde, havadaki su buharının aniden soğuyarak katı hale geçmesi ve oluşan küçük buz kristallerinin birleşmesiyle ortaya çıkan bir yağış türü. Küçük buz kristalleri havadaki küçük bir parçacığın, örneğin bir toz taneciğinin üzerinde birikir ve büyüdükçe yere doğru düşmeye başlar.
Kar kelimesinin tek anlamı vardır. Çünkü şapkalı a ile normal a birbirinden farklıdır.
Kâr kelimesinin zıt anlamlı karşılığı da vardır. Kâr kelimesinin zıt anlamlısı tam tersi kaybedilen bir kazanç anlamında kullanılan zarar kelimesidir.
Özellikle edebi eserlerde sıklıkla kullanılan sepide sözcüğü seher ve sabah kelimeleri ile eş anlamlıdır.
Üvey sözcüğünün eş anlamlısı bir kelime bilinmemektedir. Üvey kelimesi anlam olarak, öz olmayan akrabalık bağı bulunmayanı ifade etmektedir. Üvey kelime ve sözcüğünün eş anlamlısı olmamakta ve zıt anlamlısı ise “Öz” dür.
İvedi ve süratli kelimeleri de yine yaygın kullanılan eş anlamlarıdır. Tez kelimesinin bir başka anlamı da savunulan konu demektir. Bu konudaki eş anlamı ise sav ve iddia sözcükleridir.
Eş sesli kelimeler: Aç, alay, bin, ay, atlet, at, bel, boğaz, çay, cilt, bağ, diz, dil, dolu, ekmek, hayır, güç, koca, kazan, koy, ekmek, iç, in, pazar, ocak, soluk, satır, sağ, yaz, yat, yaş, yar, yüz, sıra. Bu şekilde daha birçok farklı eş sesli kelimeleri Türkçe içerisinden söylemek mümkün.
EŞ SESLİ KELİMELER
Çay kelimesi her iki cümlede de aynı yazılmasına rağmen anlam olarak farklıdır. Birinci cümledeki çay bir içecektir. İkinci cümledeki çay ise küçük akarsulara verilen isimdir. Yazılış ve söylenişleri aynı, anlamları farklı olan sözcüklere eş sesli ( sesteş)sözcükler denir.
Yol kelimesi de sesteş yani eş sesli anlamı olan sözcüklerden biridir. Çünkü yol sözcüğü birden fazla anlamda cümle içerisinde kullanılabilmektedir.
Yüz kelimesinin en çok kullanılan eş anlamlı kelimesi çehre kelimesidir. Bu kelimeler yüz kelimesinin eş anlamlı kelimeleridir. Fakat yüz kelimesi eş sesli bir kelime olduğu için birden fazla anlam barındırmaktadır.
Hayır eş sesli değildir.
Her dilde olduğu gibi Türkçede de çok eski devirlerden beri sesteş kelimelere rastlanmaktadır: boy, dal, don, ög, tüy, yaş, yüz gibi. Türkçede görülen sesteşliğin farklı sebepleri vardır: 1) Ses değişmeleri, 2) Çok anlamlılık, 3) Alıntı kelimeler.
Yazılış ve okunuşları aynı olan; ama anlamları birbirinden farklı olan sözcüklere eş sesli (sesteş) sözcükler denir.
Eş Sesli Kelimeler Sözlüğü, Türkçemizde en çok kullandığımız, 200 taneden fazla eş sesli sözcükten ve anlamlarından oluşmaktadır.
Eşsesli kelimelerin yazılışları her zaman aynı şekilde olmayabilir. Kaç sözcüğü eş sesli bir kelimedir. Kaç kelimesinin 1. anlamı: Herhangi bir nesnenin, eşyanın veya herhangi bir şeyin sayısını sormaya yarar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri