Karı sözcüğü eş anlamının yanı sıra argoda kadın anlamında da kullanılır.
Kanunun dili anayasa ve günümüz Türkçesine uygun hale getirilirken, "karı" yerine "kadın" sözcüğü kullanılmasına özen gösterildi.
TMK bile birçok yerde " eş " veya "kadın " demektedir. Mesajınızda seçmiş olduğunuz sözcüğü düzeltmenizi dilerim. TMK bile düzenlemede" eş " veya "kadın " demektedir.
karı - Nişanyan Sözlük. Eski Türkçe karı “yaşlı kişi, pir” sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Eski Türkçe karı- “yaşlanmak” fiilinden türetilmiştir. 15. yy başlarına dek "yaşlı (kadın veya erkek)" anlamındayken, bu tarihten sonra "yaşlı kadın" ve "evli kadın" anlamı ağır basar.
Karı kocayı birlikte anlatmak için de zevceyn tabiri kullanılır. Kur'ân-ı Kerîm'de zevc kelimesi hem sözlük hem de ıstılahtaki anlamında tekil, ikil ve çoğul şekillerinde sıkça kullanılmıştır (meselâ bk. el-Bakara 2/35, 232, 234; en-Nisâ 4/20; el-En'âm 6/143; Hûd 11/40; el-Hac 22/5; el-Ahzâb 33/28; er-Rahmân 55/52).
İlgili 15 soru bulundu
Karı sözcüğü eş anlamının yanı sıra argoda kadın anlamında da kullanılır.
Ve ne kadar yüce olursa olsun karı olmayan dağın eksik olduğuna inanılırmış. Dağların yücesine kar yağarmış. Kar dağı örter, kar dağı süslermiş. İşte bu yüzden erkeğe koca, kadına karı denmiş.
Osmanlı Devletinde padişahın yakınında olan kişileri tanımlamak için kullanılan karin kelimesi, dilimize Arapçadan geçmiştir. Birleşmek, bitişik durumda olmak anlamına gelen ''karn'' kökünden türetilmiş olan sözcük yakın, eş ve karib kelimeleri ile eş anlamlıdır.
gel zaman git zaman bu bay kelimesi erkekler için kullanılan ve bundan türeyen bayan kelimesi de kadınlar içi kullanılmaya başlandı. ilk hali Orhun Yazıtlarında görülmektedir, yaklaşık 1500 yıl önce eski Türkçede "katun" kelimesi kullanılmaktaydı. bu kelime zamanla "hatun" ve "kadın" olacak şekilde evrildi.
Gari kelimesi anlam olarak artık demektir. Bundan böyle anlamını da taşımaktadır. Ege bölgesinde yaygın bir şekilde kullanılan kelimeler arasında yer alır. TDK verilerine göre gari kelimesi artık veya bundan böyle demektir.
Karı kız milleti TDK sözlük anlamı şu şekildedir: isim,kaba konuşmada Toplumun dişi cinsinden olanları
Koca demek, dağ demektir. Ve ne kadar yüce olursa olsun, üstünde kar olmayan dağ eksiktir. Dağların yücesine kar yağar diye kadına da “kocanın karı” demişler.
Karı kocayı birlikte anlatmak için de zevceyn tabiri kullanılır. Kur'ân-ı Kerîm'de zevc kelimesi hem sözlük hem de ıstılahtaki anlamında tekil, ikil ve çoğul şekillerinde sıkça kullanılmıştır (meselâ bk. el-Bakara 2/35, 232, 234; en-Nisâ 4/20; el-En'âm 6/143; Hûd 11/40; el-Hac 22/5; el-Ahzâb 33/28; er-Rahmân 55/52).
- “Karı” diye seslenmek de bu kategorilere göre değerlendirmek gerekir. Hanımı rahatsız ediyor veya çevrede hoş karşılanmıyorsa, böyle çağırmamak daha uygundur. Şayet böyle olumsuz bir tepki yoksa, kullanılmasında bir beis yoktur.
Kuran'ı kurallarına uygun şekilde ve güzel bir şekilde okuyan kişilere kâri denir. Tecvid kurallarına uygun okuyan ve aynı zamanda Kuran-ı Kerim'e özel bir makamda okuyan kâriler özel eğitim görürler.
Karı koca olmak TDK sözlük anlamı şu şekildedir: nikâhlı veya nikâhsız birlikte yaşamaya başlamak.
Kadın kelimesinin, cinselliğe referans verilerek kullanılması nedeniyle de bu kelime ayıp, kaba olarak nitelendirilir. Erkek kelimesi de cinselliğe referans verilerek kullanılır fakat olumsuz bir anlam barındırmadığı için, kullanılırken herhangi bir nezâket kaygısı güdülmez.
Kız diye bir cinsiyet tanımı zaten yoktur. TDK' da kadın kelimesinin tanımı şu şekildedir: Erişkin, dişi insan. Yani gelişimini tamamlamış ve 18 yaşını doldurmuş her dişi birey, kadındır. Asıl niyet kibar olmaksa; bu kelime yerine 'hanımefendi' kelimesini kullanmanız çok daha yerinde olacaktır.
habib / habîb / حبيب / حَب۪يبْ
Dost.
Kamus-ı Türkî'de “karı” şöyle açıklanıyor: “1. Zevce, halîle. 2. İnsanın dişisi.” Anlayacağınız, 1900'lerin Kamus-ı Türkî nesli, kadınlara rahatlıkla “karı” diyebiliyordu.
"karı-koca" teriminin İngilizce Türkçe Sözlükte anlamları : 2 sonuç husband-wife i.
Arapça ḳrA kökünden gelen ḳārī قاري "okur" sözcüğünden alıntıdır.
ZEVCE - TDV İslâm Ansiklopedisi.
kaus. Yaşlı, koca, ihtiyar.
Koca; uca (yüce) dağ anlamına geliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri