Karın kelimesinin kökü olan kar “kol, kolun üst kısmı” anlamındadır. Buna benzer şekilde türetilen bazı kelimelerden bahsedilecek olursa boy- un, eğin, koy-un örneklerini verilebilir.
Farsça kār کار “1. yapma, etme, iş, fiil, 2. yapan, eden, 3. meslek, gelir, getiri” sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Farsça ve Orta Farsça kardan, kār- کردن, کار “yapmak, etmek” fiilinden türetilmiştir. Bu fiil Avestaca aynı anlama gelen kərəta- sözcüğü ile eş kökenlidir.
ribh, temettü, kazanç.
Kar, yaşantımızda sık kullanılan kelimelerden birisi olarak karşımıza çıkar. Hem sosyal medyada hem de gündelik yaşantıda kullanılan kar kelimesi, uzun yıllardan beri dilimizdedir. Türk Dil Kurumu'na (TDK) göre farklı anlamları olan kar kelimesi, Türkçe'de tek başına ya da çeşitli cümleler eşliğinde kullanılabilir.
Kar kelimesinin kökeni Türkçe dilidir.
İlgili 32 soru bulundu
karı - Nişanyan Sözlük. Eski Türkçe karı “yaşlı kişi, pir” sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Eski Türkçe karı- “yaşlanmak” fiilinden türetilmiştir. 15. yy başlarına dek "yaşlı (kadın veya erkek)" anlamındayken, bu tarihten sonra "yaşlı kadın" ve "evli kadın" anlamı ağır basar.
Koca kelimesi Arapça kökenli bir sözcük olarak Türkçede yerleşik şekilde kullanılır. Bu doğrultuda 'evli kadının eşi' olarak Türkçe karşılık bulur.
kâr {isim}
Gewinn {er.} Nutzen {er.} Profit {er.} Schnee {er.}
Kâr ya da getiri,bir mal ve hizmet üretiminde elde edilen gelirin maliyetten yüksek olma durumudur.
Bulutlarda biriken suyun donmasıyla oluşan yağış biçimine kar denir. Bu kelime "kâr" şeklinde yazıldığında fayda ve kazanç anlamına gelir. Kâr sağlamak, bir işten kazanç elde etmek ve para kazanmak demektir. "Kârlı çıkmak" deyimi normalde zararı dokunacak bir işten şans eseri zarar görmeden kurtulmak anlamına gelir.
1. İş yapan, işleyen. 2. Etkili: Ne himmet kârgerdir ne taleb ne hüsn-i isti'dâd / Sezâ-yı vasl-ı cânân olmağa âlemde baht ister (Gāzi Giray'dan).
Karı, bir erkeğin evlenmiş olduğu kadının o erkeğe (kocaya) göre alan akrabalık durumu. Türkçede hanım sözcüğü, nadiren de Arapça kökenli zevce sözcüğü aynı anlamda kullanılır. Karı sözcüğü eş anlamının yanı sıra argoda kadın anlamında da kullanılır.
Dindışı Türk mûsikîsinin en büyük beste formu olan kâr, "kelime olarak iş, güç, sanat ekip biçmek gibi çeşitli mânâlara gelir. Türk mûsikîsinde ise en eski ve en sanatlı sözlü beste şekillerinden birine isim olmuştur.
Karın kelimesinin TDK sözlüğe göre 7 farklı anlamı vardır.
Kar, bir yağış biçimidir. Kar bulutlarda bulunan su taneciklerinin aşırı soğuk ile karşılaşması sonucu kristalleşerek oluşmasıdır. Bu olay çok çabuk meydana geldiği için su tanecikleri yağmura dönüşmeden kar haline gelmiştir. Kar taneleri yapılan araştırmalara göre altıgendir.
Kar sıcaklık 0°C'nin altına düştüğünde, havadaki su buharının aniden soğuyarak katı hale geçmesi ve oluşan küçük buz kristallerinin birleşmesiyle ortaya çıkan bir yağış türü. Küçük buz kristalleri havadaki küçük bir parçacığın, örneğin bir toz taneciğinin üzerinde birikir ve büyüdükçe yere doğru düşmeye başlar.
Farsça'da “iş” anlamına gelen kâr kelimesi din dışı sözlü Türk mûsikisinin en büyük formunu ifade eder.
Kâr oranı formülüne göre işletmenin bu üründen elde ettiği kazanç %100'dür. Kâr marjı hesaplamasında kullanılan formüller ise şunlardır: Getiri Marjı= (( Ürünün Satış Fiyatı – Ürünün Alış Fiyatı) / Ürünün Satış Fiyatı)) x 100.
Kış gelip de yeryüzünde havalar soğuduğunda, su yine de buharlaşmaya devam eder. Buharlaşan su yavaş yavaş atmosferin üst katmanlarına doğru yükselir. Ama oradaki sıcaklık o kadar düşüktür ki, su buharı sıvı hale geçmeye fırsat bulamadan doğruca katı kale geçer ve böylelikle "buz kristallerini" oluşturur.
kanka {isim}
Freund {er.}
Glatzkopf {er.}
rende {isim}
Hobel {er.} Raspel {diş.} Reibe {diş.}
Farsça Arapça kökenli aşk sözcüğü "eşk" olarak okunur bu şekilde yazılır: عشق) Bununla birlikte, çoğu kişi tarafından kişiler arası sevgi için çok katı bir terim olarak kabul edilir ve daha yaygın olarak "doost daştan" ("hoşlanma") ile değiştirilir.
memleket - Nişanyan Sözlük. Arapça mlk kökünden gelen mamlaka(t) مملكة “egemenlik (alanı), mülk, krallık, ülke, devlet” sözcüğünden alıntıdır.
Erkek kelimesi, Eski Türkçe "hayvan ve insanın eril cinsiyeti" anlamına gelen érkek sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük ise Eski Türkçe ér- "olmak, tam ve bütün olmak, yetişmek" fiilinden Eski Türkçe +ak ekiyle türetilmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri