Atlas okyanusu üzerinden gelen batı rüzgarları batı Avrupa da etkili olarak buralara bol yağış bırakır. Batı rüzgarlarının etkisi Türkiye'de de görülür.
Güney Pasifik'teki bir Fransız Denizaşırı toprağı olan Bora Bora, Fransız Polinezyası'nda bulunuyor. Fransız Polonezyası'nın 118 adasından biri olan Bora Bora, polonezya'nın en büyük adası olan Tahiti'nin ( Papeete) batısında yer alıyor.
Bora rüzgarları, Kuzey İtalya, Adriyatik denizi ve Dalmaçya kıyılarında esen kuvvetli, kuru ve soğuk karakterli rüzgarlardır.
Yerel rüzgarlar sıcak ya da soğuk olabilir. Soğuk rüzgarlar: Bora, Mistral, Krivetz. Sıcak yerel rüzgarlar: Föhn, Sirikko, Hamsin.
Kuzeydoğudan esen bir rüzgâr çeşidi (İsmi Yunan tanrısı Boreas'dan çevirme). Kışın kar ve soğuk getirir. Deniz hafif çalkantılı ve dalga üstünde beyaz köpükler olur.
İlgili 22 soru bulundu
Oldukça farklı tipte rüzgar yönleri ve isimleri bulunmaktadır. Bunlar 9 adettir ve hepsinin açısı ve özellikleri farklı olmaktadır. Rüzgar yönleri kodlama olarak ”KAYIP SAKAL” şeklinde bilinmektedir.
Çoğunlukla m/s veya km/saat olarak tanımlanır. 10,8 m/s'ye kadar rüzgar “normal” kabul edilir. 10,8'in (10,8 * 3,6 = 38,8 km/saat) üstü güçlü rüzgardır. 17,1 m/s'den (61,2 km/saat) sonraki rüzgarlar fırtına'dır.
Yüksek hızlı rüzgârın kısa patlamalarına rüzgâr esintisi denir. Orta süreli (yaklaşık bir dakika) şiddetli rüzgârlara bora denilir.
Türkiye'de fırtına ve kuvvetli rüzgarlara bağlı olarak yılda ortalama 35 afet yaşanmakta olup, özellikle Kuzey Ege Bölgesi ile batı ve orta Akdeniz bölgelerinde fırtınalar gözlenmektedir.
Türkiye'de kuzeyden esen rüzgara yıldız, kuzeybatıdan esen rüzgara poyraz ve doğudan esen rüzgara gündoğdu denir. Bu üç rüzgar soğuk rüzgarlardır.
Türkiye'de rüzgârlar estikleri yönlere göre isim alırlar.
Kuzeyden esene yıldız, güneyden esene kıble, doğudan esene gündoğusu, batıdan esene günbatısı, kuzeydoğudan esene poyraz, kuzeybatıdan esene karayel, güneydoğudan esene keşişleme, güneybatıdan esene ise lodos denir.
Tahiti'den Bora Bora Adası'na feribot ile ise 7 ya da 8 saat sürmektedir. Türkiye ile Bora Bora Adası gidiş süresi ise en az 30 saat sürmektedir.
Bora Bora, Güney Pasifik'teki bir Fransız Denizaşırı toprağı olan Fransız Polinezyası'nda bulunan ada.
Yaklaşık 18-20 saat süren yolculuk sonucunda Bora Bora'ya varıyorsunuz. Schengen vizesi ise bu ada için geçersiz. Fransız Büyükelçiliğinden ada vizesi almanız gerekiyor. ABD aktarmalı uçuşlarda ise Amerikan vizesine ihtiyacınız olduğunu unutmayın!
Dünya Meteoroloji Örgütü tarafından bugüne kadar kaydedilen en kuvvetli rüzgar 10 Nisan 1996'da saatte 408 km olarak Avustralya'nın Kuzeybatı kıyısında bulunan Borrow Adası'nda görülmüş. Bu olağanüstü rüzgarın sebebi Olivia adı verilen tropikal siklon. Tropikal siklonlar kasırgaya benzeyen bir çeşit dönen fırtına türü.
Poyraz, aynı zamanda kış mevsiminde Türkiye'nin kuzey kıyılarında, Karadeniz'de ve Karadeniz'e bakan taraflarda kar yağışına neden olur. Tüm yaz boyunca Doğu Akdeniz'de düzenli olarak esen kuzeybatılı rüzgar. Özellikle Temmuz ve Ağustos aylarında hem çok düzenli hem de kuvvetli olarak eser.
Türkiye üzerinde en etkili 8 çeşit rüzgâr vardır ve bunlar estikleri yön bakımından isimlendirilir.
Meteoroloji 1. Bölge Müdürlüğü yetkililerinden alınan bilgiye göre, rüzgarın saatteki hızının en yüksek ölçüldüğü bölge Çatalca oldu. Meteorolojiye ait Çatalca'daki radar sahasında rüzgarın hızı saatte 105 kilometreye kadar çıktı.
5 knots = 2 bofor (hafif rüzgar) iken, 30 knots = 7 bofor (fırtınamsı rüzgar) olarak ifade edilecektir.
Kararını açıklayan mahkeme heyeti, sanık Ergin Aktaş'ı, ölen gemi kaptanı Bora Ekşi'ye yönelik, 'Tasarlayarak kasten öldürme' ve 4 kişiye karşı, 'Tasarlayarak kasten öldürmeye teşebbüs' suçlarından ağırlaştırılmış müebbet hapis ve 39 yıl hapis cezasına çarptırdı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri