Yüksek Lastik Basıncı Uygulanırsa... Oto lastiklere fazla basınç uygulamak da doğru olmaz. Oto lastiklerinize gereğinden fazla basınç uygularsanız lastiklerin tabanları kısa sürede aşınır, basıncı az olan lastiklerin omuz kısımlardaki dişleri kısa sürede aşınır, lastik aşırı ısınır ve yakıt tüketimi de artar.
Fazla basıncı ise lastiklerin taban bölümünün kısa sürede aşınmasına sebep olur. O yüzden mutlaka tam rakam üzerinden dijital gösterge eşliğinde, hava basınç istasyonları ile lastikler şişirilmelidir.
Eğer ön iki koltuk dolu ve arka koltuklar boş ise ön lastiklerde 36 psi basınç, arka lastiklerde ise 34 psi basınç ayarlaması yapmak sürüş konforunu artıracaktır. Eğer sürüş esnasında arka ve önde eşit miktarda yolcu var ise tüm tekerlerde 36 psi basınç değeri olması gerekir.
Sertliğe bağlı olarak sürüş konforunun azalması Direksiyon hakimiyetinin azalması Virajlarda dönüşün daha tehlikeli olması Lastik tabanında düzensiz aşınma meydana gelmesi.
Üreticinin tavsiyesinin altında 3 psi'lik bir lastik basıncına sahip olmak, aynı yolculuk için %10 daha fazla lastik aşınmasına ve %1'e kadar daha fazla yakıt tüketimine neden olabilir.
İlgili 43 soru bulundu
Yanlış lastik basıncı da yol tutuşu üzerinde büyük bir etki yaratabilir: Her iki durumda da aracın çekiş gücü dengesiz, fren mesafesi daha yüksek olacaktır. Kısacası, yakıt tüketimi arttıkça sürüş dengesi azalır. İşte bu yüzden lastik basıncınızı düzenli olarak kontrol etmeniz çok önemlidir.
Lastik basıncı araç dengesi, virajlardaki performans ve konfor gibi çeşitli özellikleri etkiler. Lastik basıncı doğru değerlerde değil ise frenleme, yol tutuşu ya da sürüş konforu gibi bir çok özellik bundan olumsuz etkilenebilir.
Aracın lastik hava basıncının fazla olması, lastiklerin daha kısa sürede aşınmasına sebep olmaktadır. Ayrıca az hava basıncına sahip lastiklerde olduğu gibi fazla hava basıncına sahip araçlar da yol tutuşunda problem yaşamaktadır.
Lastik basınç değerlerini düştükçe lastik yuvarlanmaya karşı direnç gösterir. Bu da aracın hızını düşürür. Sonuç olarak hız yapmak için motor fazladan yakıt harcar. Yapılan araştırmalara göre tüketilen yakıtın % 20 lastiklerden kaynaklanıyormuş.
Bir lastik, diğer lastikleri ve aracı etkiler. Yanlış hava basıncını sahip olan lastikler, frenleme mesafesinin uzamasına neden olur. Frenleme mesafesinin uzaması, kaza riskini artırır. Güvenli bir sürüş deneyimi için lastik basınç kontrolü mutlaka kontrol edilmelidir.
Çoğu binek araçta lastik basıncının 32 ile 35 Psi arasında tutulur. Ancak lastik basınç ayarlaması yaparken, aracın ağırlığı, araç içerisinde bulunan kişi sayısı ve lastik ölçüleri gibi etkenler basınçta oynamalara neden olabilir.
205 55 R16 Ebatında Lastik Hava Basıncı
Önde iki arkada iki kişi olduğu durumda lastiklerin hepsi 36 Psi olmalıdır. Aracın kendi yük durumunda ön taraf daha yüklüyse ilk durum için önde sadece iki birey olduğu düşünüldüğünde ön lastikler için 36 Psi arka taraf için 34 Psi olmalıdır.
Genel bir kural olarak, sıcaklık her 10°C düştüğünde, lastik basıncı yaklaşık olarak 0,07 ila 0,14 bar veya inç kare başına 1 ila 2 pound (PSI) arasında azalır. Bunun nedeni, soğuk havanın lastik içindeki hava moleküllerinin hareketini yavaşlatması ve hacimlerinin azalmasıdır.
Bu durumun en önemli nedeni lastiklerin zaman içerisinde hava bırakmasıdır. Jant, meydana gelen hasarlar sonucu hava kaçırabilir. Jant çevresindeki çatlak, pas, bükülmüş alan gibi faktörler hava kaçmasının başlıca nedenleri arasında yer alır. Sibop ya da sibop sapının hasar alması, lastik havasının inmesine yol açar.
Ani ve büyük alınan hasarlarda lastik hızlı bir şekilde hava kaybedecektir. Ancak aşınma gibi durumlarda lastiğinizin patlama süreci de uzayacaktır. Ve bunu fark etmeniz oldukça fazla vakit alabilir. Lastiğin yanağına bakarak buradaki hafif şişliği gördüğünüzde lastiğinizin patladığını anlayabilirsiniz.
Yaz aylarında lastikler ısındığından hava basıncı yükselir. Isınma sonucu yükselen basıncı azaltmak için lastiğin havasını boşaltmayın. Basınç konusunda yanılmamanız için lastik basıncınızı lastik soğukken ölçmeniz gerekir. Yaz aylarında kış lastiği kullanmamalısınız.
Evet mümkün. Lastiğimize bastığımız havanın içerisinde bir miktar nem bulunur ve bu nem yüksek sıcaklıklarda genleşerek lastik içerisindeki basıncı artırır, soğuk havalarda ise tam tersi lastiğin basını düşerek lastik içerisindeki basıncı ölçtüğünüzde daha düşük sonuçlar çıkaracaktır.
Lastiğinizin bakımı
Lastikler sürekli basınç kaybı yaşadığından bunu yapmak önemlidir. İdeal koşullarda dahi ayda lastik 0,069 bar basınç kaybı yaşar ve bu rakam sıcaklıkla birlikte artar. Dolayısıyla lastik basıncınızı en az ayda bir kontrol etmeniz gerekir.
Basınç irtifası
QNE değeri 1013,25 milibar veya 29,92 InHg'dir ve sabittir.
Kış sıcaklıkları lastiklerinize doğrudan etki eder: sıcaklık düştüğünde lastiklerinizin basıncı da düşer. Gerekli ayarı yapmak için lastik basıncınızı ayda bir kontrol edin. Lastik basıncınızı mutlaka dış ortam sıcaklığında kontrol etmenizi ve düzenlemenizi tavsiye ederiz.
Böylece 185 65 r15 lastiklerde iki kişi için 31 psi, araçtan dolu iken ise 35 psi olması önemlidir.
Güncel olarak, Tüm Giant lastiklerinin (MIN) asgari hava basıncı değeri 23C & 25C'ler için 70 psi (4.8 bar) , 28C için 50 psi (3.4 bar) ve 32C için 45 psi (3.1 bar) olarak belirtilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri