Buna göre küs olan iki insanın arasını düzeltmek ve onları barıştırmak için yalan söylemekte bir sakınca yoktur. Ancak imkan varsa yalan söylemeden barıştırmak daha evladır.
Mamafih, bugün geniş halk kitleleri onun (sav) müminlere üç yerde/durumda (savaş, küsleri barıştırma ve eşler arası iletişim) sınırsız yalan söyle- me hakkı tanıdığını düşünmekte ve bunu rahatlıkla uygulayabilmektedir.
Hz. Peygamber şu üç maksat dışında yalan söylemenin helâl kabul edilmediğini bildirmiştir: Aralarında geçimsizlik bulunan karı kocayı barıştırmak, savaş sırasında düşmanı şaşırtmak, insanlar arasındaki husumeti önlemek (Müsned, VI, 459, 461; Müslim, “Birr”, 101; Tirmizî, “Birr”, 26).
Din düşmanlarının zararından korunmak veya müslümanları korumak için her zaman yalan söylemek caiz olur. Zalimden, bir müslümanın bulunduğu yeri, malını, günahını saklamak da caizdir.
İlgili 20 soru bulundu
Buna göre küs olan iki insanın arasını düzeltmek ve onları barıştırmak için yalan söylemekte bir sakınca yoktur. Ancak imkan varsa yalan söylemeden barıştırmak daha evladır.
Patolojik yalancılık gibi bir rahatsızlık sonucu eşlerden biri sürekli yalan söylüyorsa, bu durumda bu rahatsızlığa sahip olan eşin bir psikoloğa başvurmaları ve uygun bir terapi yöntemiyle tedavi olmaları gerekir.
Araştırmada "En sık başvurduğunuz beyaz yalan hangisi?" diye soruldu. Sonuçlara göre ilk sırayı yine söylenen yalanı örtmek için söylenen sözler oldu. Yüzde 21 ile “Ben asla yalan söylemem” ilk sırada yer alırken, ikinci sırada yüzde 16.5 ile “Telefonum sessizdeydi” geldi.
Yalan söyledikleri için, onlar için acı bir azap vardır” (Bakara 2/10) mealindeki ayette yalan, ikiyüzlü münafıkların bir özelliği olarak haber verilmektedir. Ayrıca bu ayette, yalan söyleyenlerin ahirette acı bir azap ile karşılaşacakları haber verilmektedir.
Siz güvenebileceğini göstermek için onu arayacağınızı söylediğiniz zaman arayın ve takviminiz konusunda açık olun. Yalan söyledikten sonra partnerinizi incitmiş olabileceğinizi kabul edin. Partnerinizin bu konudaki üzüntüsünü ve güvensizliğini yaşamasına ve ifade etmesine izin verin.
Yalan söylediğiniz için istiğfar etmelisiniz. Yani önce Allah Teâlâ'nın sizi affetmesini talep edin. Eğer ifşa etmenizle etmemeniz arasında pratik bir fark olmayacaksa gizli tutmanızda sakınca olmaz. Ortada düzeltilmesi gereken bir durum varsa o zaman onlara özellikle bu hatayı açmanız daha doğru olur.
Yalancılar kendilerini korumak, yalanlarını örtbas etmek için savunmacı bir tavır takınarak sürekli sizi işaret ederler. Konuşurken size çok fazla bilgi veriyorsa bu yalan söylediğinin işareti olabilir. Yalancılar, çok fazla konuşmanın dürüstlük olarak algılanacağını düşünürler.
Yalan yere konuşmanın ve yemin etmenin kefareti alimlerin çoğuna göre "Nasuh tövbesi" etmektir. Yalan yere yemin edene ceza uygulanması için, bir masumun hakkının gasb edilmesi veya ona iftira edilmesi veya bir suçsuzun haksız yere cezalandırılmasına sebeb olunması gerekir.
Riggio ve arkadaşlarının yaptığı bir araştırmada, dışa dönük kişilerin daha çok yalan söylediği görülmüştür.. Ayrıca, sosyal iletişim becerileri güçlü, ifade etme becerisi yüksek olan, ince düşünen kişilerin yalan söyleseler dahi yalan söylediklerini çok belli etmedikleri ortaya çıkmıştır.
Yapılan çalışmalarda, günde, ortalama 1,65 kez yalan söylendiği bulunmuştur. Bu yalanların çoğu da “beyaz yalan”lardır. Bunlar, sıradan uydurmalardır, genelde zararsızdırlar, altlarında kötü bir niyet yoktur ve genelde, başkalarının duygularını incitmemek ve onları zor durumda bırakmamak için söylenirler.
Yalan söylemek haramdır, ama savaşta düşmana karşı helâl, hatta yerine göre farz olur. Müminleri zarardan kurtarmak için, dini korumak, İslamiyet'in bir emrini yerine getirmek için olursa sevabdır. Fitneye sebep olan doğru ise günahtır.
Yalan söylemek, kişiyi cehenneme sürükleyen vasıfların başta gelenlerinden biridir. Nitekim bir gün Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem Efendimiz: “–Yalan yemin ile bir Müslümanın hakkını alan kimseye Allah Cennet'i haram eder ve Cehennem'i farz kılar.” buyurmuştu.
Allah adına yalan uydurandan daha zalim kim vardır? Bunlar Rablerinin huzurunda toplanıldığı zaman, yalanlarına şahit olanlar “Rableri adına yalan söyleyenler işte bunlardır.
Değerli kardeşimiz, Öncelikle ifade edelim ki, gıybet eden veya yalan söyleyen kişinin kıldığı namaz geçerlidir, bir günah bir ibadeti yok etmez.
Yalan söylemeye ve abartmaya hastalık derecesinde eğilimli olmak ya da patolojik yalan olarak bilinmektedir. Bu hastalığa sahip olan kişilere ise mitoman denir.
Psikiyatride mitomani olarak adlandırılır. Bu belirtiye sahip kişilere mitoman denir.
Herkes yalan söyleyebilir. Fakat altında yatan nedenler değişebilir.Yalan söylemenin sebepleri iyi hissetmek, eleştiriden kaçmak, gerçek söylendiğinde yaşanacak cezadan çekinmek, başkaları tarafından onaylanma ihtiyacı , gerçekten zarar göreceğini düşünmek ya da çıkar sağlamak olabilir.
Yargıtay 2. Hukuk Dairesi, eşine yalan söyleyen kadının ağır kusurlu bulunduğu bölge mahkemesi kararını onadı. İçtihat metni niteliğindeki kararla, eşe yalan söylemek boşanma sebebi sayıldı.
Ona söylemeniz gereken önemli bir şey olduğunu, daha evvel anlatmaya çalıştığınızı fakat onu üzmemek için söylemekten vazgeçtiğinizi açıklayın. Onu sevdiğinizi belirterek dürüst davranmadığınız için özür dileyin. Yaptığınızın yanlış olduğunu kabullenin ve ardından da kötü haberi verin.
Yalan söylemek, bilişsel olarak yok edici olabilir; yalan söylemek, insanların cezalandırılma riskini arttırabilir, kendilerini değerli kişiler olarak görememeleri insanların öz saygılarını tehdit edebilir ve toplumdaki güveni sarsabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri