Değerli kardeşimiz, Bir kabre birden fazla ölü koymak mekruhtur. Ancak salgın hastalık, savaş, deprem, sel felâketi gibi durumlarda, ölü sayısı fazla olur da her biri için ayrı bir kabir hazırlamak güçleşirse, o takdirde iki üç kişiyi bir kabre defnetmekte kerahet yoktur.
İmam Nevevî -Allah ona rahmet etsin- bu konuda şöyle demiştir: "Zaruret olmadan iki erkeğin veya iki kadının bir kabirde defnedilmesi câiz değildir.
Cenaze çürüyüp toprak hâline geldikten sonra ise aynı kabre başka bir cenaze defnedilebilir. Bu cenazelerin karı-koca veya akraba olup olmaması şart değildir.
Üste Gömü Koşulları
tarihinden itibaren en az 5 (Beş) yıl geçmiş olması şartı aranır. müdüriyet kayıtları ile baştaşındaki bilgilerin birbirini doğrulaması gereklidir. muvafakat alınarak gerçekleştirilir.
Önce defnedilmiş olan cenaze, tamamen çürüyüp toprak hâline gelmedikçe, bir zaruret olmaksızın kabrin açılması ve bu kabre ikinci bir cenazenin defni caiz değildir.
İlgili 18 soru bulundu
Cenazeyi mezara baş, ayak ve beline bağlanan kuşaktan tutarak en yakınlarından iki veya üç kişi indirir. Kadınları, genellikle oğul, kardeş, baba, amca, dayı mezara indirebilir. Kadınları kocası mezara indiremez.
Müslümanın mezarı, sade, tabii ve mütevazi olmalı, üzerinde topraktan başka bir örtü olmamalı. Mezarlar aynı safta namaz kılan müminlerin safları gibi sıra sıra olmalı, kefenlerinin beyaz, sade ve basit bir bez olduğu gibi müslümanların mezarları da birbiriyle aynı sadelikte ve eşitlikte olmalı.
Bayanların toprağa indirilmesinde yakınlarının indirmesi tavsiye edilir. Definde bulunan kişilerin kabir üzerine üç avuç toprak atarak birinci defada “Sizi bundan (topraktan) yarattık.”, ikincisinde “Sizi tekrar toprağa iade edeceğiz.”, üçüncüsünde de “Sizi bir kez daha topraktan çıkaracağız.” demeleri müstehaptır.
Kabre yerleştirilen cenazenin kefen bağları çözülür; üzerine tahta, kerpiç, kuru ot, kamış vb. örtülerek atılacak toprağın doğrudan cenazeyle teması önlenir.
Çok katlı mezar yapılması dinen uygun mudur? Yer darlığı ve ekonomik zaruretler nedeniyle, bölümleri birbirinden beton kapak veya toprak tabakayla ayrılmış katlı mezarlar yapılmasında ve bunlara cenaze defnedilmesinde dînen bir sakınca yoktur.
NŞA da bir kabre zaruret olmaksızın yalnızca bir insanın gömülmesi esastır. İkisi aynı anda ölmediyse kabrin üzerine önce ölen cesedin fena bulmasına yetecek bir vakit geçtikten sonra kemik kırmadan ve ölüye eziyet etmeden yeni ölen birisinin gömülmesi caizdir.
4.5-5 yaşına kadar çocukları mezara götürmeye gerek yok.
İslâm dininde cenazenin defnedilmesiyle ilgili kurallar öngörülmüştür. Cenazeyi bu kurallara göre defnetmek farz-ı kifâyedir, bir grup Müslümanın yapmasıyla görev yerine getirilmiş olur.
çocuk sağlığını olumlu etkiler. Karı koca, çocuklar, evli olan çocukların eşleri, büyük baba, büyük anne, hala, teyze, dayı gibi akrabaların birlikte oluşturduğu bir aile tipidir.
Bu konuda karar verme yetkisi öncelikle ölen kişinindir. Her ne kadar ölüm ile birlikte kişilik sona ermiş olsa da, kişinin yaşarken defnedileceği yere ilişkin talepleri ve istekleri dikkate alınmalıdır. Bu sebeple, kişilik haklarının ölüm sonrasında korunması ilkesi kabul edilmiştir.
Hayır, konulmaz.
Ölüyü defnettikten sonra kefenin düğümlerini çözmek müstehaptır. Çünkü kefenin düğümlenmesi, kefenin dağılmaması içindir. Ölü kabre konulduğu zaman düğümler çözülür.
İzmir'de ise mezara testi ile su33, Ordu'nun Ünye ilçesinde yemek bırakma geleneği vardır34. Mezarlıkta defin sırasında orada bulunan fakir kişilere, çocuklara yiyecek veya şeker dağıtma; mezarın üstüne buğday ya da şeker serpme ölülerin ruhlarına dağıtılan birer saçıdır.
Mezara toprak atmak sevap sayılır. Bunun için herkes, davet beklemeden, küreği kavrayıp mezara toprak atar. Ölüyü gömerken, kürek elden ele verilmez; verilirse küreği elden alan kişiye sevap yazılmayacağına inanılır. Toprak atılmaya başlandığında, ilk atılan toprakların yumuşak olmasına dikkat edilir.
el Cevab: Kabir ya da kabir hükmünde ki yerleri ziyaretleri dua etmeleri caizdir. Mescidlere girmemelidirler. Ama gereklilik halinde ihtiyacı kadar girip çıkmalarına da cevaz vardır. Kabir ziyaretinde abdestli olmak şartı yoktur.
Kadınlar âdet hâlinde iken kabir ziyareti yapılabilir mi? Kadınların özel hâllerinde iken kabir ziyareti yapmalarını yasaklayan bir âyet veya hadis yoktur. Bu sebeple kadınların bu hâlde iken kabir ziyareti yapmaları, dua etmeleri ve dua niyetiyle ezberden dua âyetlerini okumaları caizdir.
Hamilelerin mezarlık ziyaret etmesine izin verilmez.
Mezar Taşı Neden 1 Yıl Sonra Yaptırılır? 3 ay süre geçmeden mezar yaptırmak kanunen yasaktır. Mezar taşının 1 yıl sonra yapılma nedeni mezarda çökme olmasını önlemek içindir. 1 Yıl süre geçmeden yapılan mezarlarda çökmeler meydana gelmektedir.
Kabrin sağ yanına, yani kıble tarafına, ayak ucuna yakın durur. Tanıdığı gibi, şeklini, suretini hatırına getirir. Euzü ve besmele ile bir Fatiha ve 11 İhlas okur. Sevabını, Resulullah efendimizin, bütün Peygamberlerin, Eshab-ı kiramın ve Evliya-i izamın ruhlarına ve bu zatın ruhuna hediye eder.
Mezar taşı üzerine yazılan kimlik bilgileri bölgelere göre değişmektir. Genellikle isim, soyisim, ölüm tarihi, dinin sembolü, dua ve ölüm tarihi yazar. Aşağıda Türkiye'deki mezarların üzerinde genellikle kullanılan bazı dini semboller bulunmaktadır. Bununla ilgili birçok ülkelerde mezar sanatı da gelişmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri