Kâr payı getirisi, hisse senedinin mevcut fiyatının yüzdesi olarak yıllık şekilde hissedarlara yapılan temettü ödemesi şeklinde tanımlanabilir. Kâr payı, bir şirketin hisse senedi fiyatı doğrultusunda ne kadar ödeme yaptığını yıllık olarak gösteren bir orandır.
Kâr payı, şirketlerin bir yıllık faaliyet dönemleri sonucunda yasal karşılıklar ayrıldıktan sonra elde ettikleri net dönem kârı üzerinden dağıttıkları ve ortakların şirkette sermayelerinin bulunması karşılığında elde ettikleri doğrudan getiri olarak tanımlanmaktadır.
Faizde, borç veren taraf vade ve kâr oranını belirler. Borç alan taraf ise belirlenen oranları kabul ettiği için bir uzlaşma söz konusudur. Faizsiz kazanç esasına dayalı olan kâr payı ise ilgili taraflarca belirlenen vadeye kadar anaparadan elde edilen kazancın, anlaşılan oranda dağıtılan kısmını temsil eder.
Kar payı esasına göre çalışan sistemde anaparanın vade geldiğinde ne kadar kazandıracağı belirli değildir. Kredilendirilen projelerden zarar edilmesi de ihtimal dahilindedir. Faizli sistemde ise bu mümkün değildir, vade geldiğinde önceden taahhüt edilen tutar mutlaka anapara sahibine ödenmelidir.
İslam'ın getirmiş olduğu genel finans, iktisat ve ticaret esaslarına aykırı olmamak kaydıyla kâr-zarar ortaklığı adı altında yürütülen kurumsal ya da bireysel ticari işlemlerde ve bu işlemler sonucunda elde edilen kârın katılımcılar arasında paylaşılmasında dinen bir sakınca yoktur.
İlgili 42 soru bulundu
Türkiye'de Albaraka Türk, Kuveyt Türk, Türkiye Finans, Ziraat Katılım, Emlak Katılım ve Vakıf Katılım bankaları İslami esaslarda faizsiz kredi desteği veren bankalardır. Bu bankalar ihtiyaç, konut, taşıt gibi finansman türlerinde tüketicilerin ihtiyaçlarına İslami usullerde destek sunmaktadır.
Kâr Payı nedir? Kâr payı, birikim yapmak isteyen kişilerden toplanan fonların, Faizsiz Bankacılık prensipleri ile ticaret ve sanayi sektörlerinde değerlendirilmesi sonucunda oluşan kâr ya da zararın paylaştırılmasıdır.
Kâr Payı Nedir? Kâr payı, tasarruf sahiplerinden toplanan fonların faizsiz finansman prensipleri dahilinde ticaret ve sanayide değerlendirilmesi sonucunda oluşan kâr ya da zararın tasarruf sahiplerine paylaştırılmasıdır. Katılım bankacılığı faiz değil kâr esasına dayalı faaliyet gösteren bir bankacılık sistemidir.
Sermaye Piyasası Kurulu'nun çıkardığı Seri:4, 27 No'lu tebliğde yapılan tanıma göre kar payı; anonim şirket ortaklarına ve kâra katılan diğer kişilere dağıtılacak kârdan, bunların her birine düşen payı ifade eder. Pay sahipliği konusunda gerçek ve tüzel kişi ayrımı yoktur.
Hesabın vadeden önce kapatılmaması esastır. "Kur Korumalı TL Katılma Hesapları" karşılaşılan olağanüstü durum sebebiyle kamu yararı dikkate alınarak maslahat ilkesi çerçevesinde değerlendirildiğinden İslâmî Finans İlke ve Esasları'na uygun görülmüştür.
Kâr payı hesabının getirisi hesaplanırken 3 ayrı formülden yararlanılır. Bu formüllerin ilki günlük kâr payı getirisini hesaplamayı sağlayan (Anapara/100)x (Kâr Payı/365)x Gün Sayısı formülüdür. Diğer formül aylık kâr payı getirisini hesaplamayı sağlayan (Anapara/100)x (Kâr Payı/12)x Ay Sayısı formülüdür.
Kâr payı; kârın, pay sahibine şirket tarafından ödenebilen ve miktarı belli edilmiş, dağıtılmasına genel kurul tarafından karar verilen kısmıdır. Kar payı dağıtımı; ayrılması gerekli yedek akçeler ayrılmasından sonra, yasada ve esas sözleşmede belirlenen ya da genel kurulda kararlaştırılan oran üzerinden dağıtılır.
Temettü veya diğer adıyla kâr payı; bir işletmenin elde ettiği dönemlik kârdan miktarından nakit ya da hisse senedi olarak şirket ortaklarına pay vermesidir. Önemli bir ortaklık hakkı olan temettü, işletmedeki her bir ortağın sahip olduğu hisse senedi miktarına göre bir pay verilmesi anlamını taşır.
Hesabın vadesi bozulmaz, kalan bakiye üzerinden kâr payı alınır. Vade tarihinde tahakkuk eden kâr, hesap sahibi ile kurum arasında %30 - %70 oranında paylaşılır. Stopaj oranları her vade için %15'tir.
100%'den fazla temettü ödemesine sahip bir şirket kazandığı kârından daha fazla temettü dağıtıyor demektir.
Dağıtım işlemine en geç dağıtım kararı verilen genel kurul toplantısının yapıldığı hesap dönemi sonu itibarıyla başlanmalıdır. Kâr payı, dağıtımına karar verilen genel kurul toplantısında karara bağlanmak şartıyla eşit veya farklı tutarlı taksitlerle ödenebilir.
b) Kâr payının ödenme şekli. c) Kâr payı dağıtım işlemlerine en geç dağıtım kararı verilen genel kurul toplantısının yapıldığı hesap dönemi sonu itibarıyla başlanması şartıyla, kâr payının ödenme zamanı.
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından verilen Yatırım Teşvik Belgesi'nde yer alan “Kâr Payı Desteği” teşvikine istinaden Bankamız aracılığı ile ilgili yatırım için fon kullandırılması durumunda kâr payının belirli bir kısmının Bakanlık tarafından Bankamız aracılığı ile yatırımcıya ödenmesidir.
Günümüzde sayıca az bazı yazarlar tarafından riba ile faiz arasında mahiyet ve buna bağlı olarak hüküm farkı olduğu iddiaları mevcut olmakla birlikte bu iki terim arasında esasa ilişkin bir fark bulunmamaktadır. Dolayısıyla İslâm'da faiz, orijinal adıyla riba, kesin olarak haram kılınmış bir getiridir.
Temettü Nasıl Alınır? Temettü almak için kişilerin öncelikle temettü dağıtan bir şirketten hisse senedi sahibi olması gerekmektedir. Genellikle şirketlerin temettü ödeme günleri bellidir ve bu günden 1 gün evvel hisse almış olsa bile, satın alma ile elde edilen ortaklık temettü ödeme gününde ödeme alma hakkı yaratır.
Katılım Bankaları arasında aktif büyüklüğü en büyük banka Kuveyt Türk'tür. Ülkemizde mevcut 6 katılım bankası arasında yer alan Kuveyt Türk aktif büyüklük açısından ilk 10 banka arasına girmiştir.
Faizsiz kazanç, yatırımların faiz geliri elde edilmeden değerlendirilmesine imkân tanıyan bir getiri modelidir. Katılım bankacılığı sisteminin esasını oluşturan, kar/zarar paylaşım modeline dayanan bu yöntem ile tasarruf sahipleri kazanç elde ederken âtıl kalan fonlar ekonomiye kazandırılmış olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri