Beslenme ve Diyetetik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Neriman İnanç, sahurda mideyi daha geç terk eden, kan şekerini çok hızlı değiştirmeyecek besinlerin tercih edilmesini önerdi.
Ayrıca hurmanın tok tutucu özelliği var ve sahurda yenen hurma, bir insanın iftara kadar tok kalmasına yeter” dedi.
Yapılan araştırmalara göre; sabah, öğlen ve akşam yemeğinden bir saat kadar önce hurma tüketmek iştahınızı kapatmanıza yardımcı olur. Hurma ayrıca selenyum, magnezyum gibi çeşitli vitamin ve minerallerle doludur. Bu sebeple sizi gereksiz yere yemek yemekten korur ve tok tutar.
Hurma yüksek konsantrasyonda demir içerir. Süt bu kimyasaldan yoksundur, bu nedenle ikisini birleştirmek iyi bir besin takviyesidir. Ayrıca çeşitli hastalıklara karşı koruma sağlarlar. Süt ve hurma karışımı kan dolaşımını artırarak daha parlak bir cilde sahip olmanızı destekler.
Yurdakul, ''Mucizevi besinlerden biri olan hurma zengin mineral, vitamin ve lif içeriğiyle şifa kaynağıdır. Dolayısıyla iftar ve sahurda bu meyveyi sofranızdan eksik etmeyin'' dedi.
İlgili 22 soru bulundu
Ramazan ayında orucu açmak için 1-2 adet veya sahurda 1-2 adet hurma tüketilebilir. Ramazan ayı haricinde ise dilediğiniz zaman özellikle ara öğünlerde 1-2 adet hurma yiyebilirsiniz. Yeterli ve dengeli beslenmede besin çeşitliğini sağlamak önemlidir.
Hurmayı değerli kılan en önemli etken şüphesiz ki Peygamber Efendimiz'in sünneti. Peygamber Efendimiz'in (sav) sahurda 4 hurma yiyip bir bardak süt içtiği ifade edilirken Peygamber Efendimiz'ın Hanımı Hazret-i Âişe (ra)'den şu rivayet aktarılıyor: “Yeni doğan çocuklar Resulullah'a (asm) getirilirdi.
Nebî -sallâllâhu aleyhi ve sellem- hurmayı çok sever, tek adetle yer ve çekirdeğini baş ve orta parmaklarıyla tutar ve çıkarırdı. Yine yaş hurmayla acuru birlikte yedikleri olurdu: “– Kim her sabah yaş hurmadan aç karnına yedi tane yerse, o gün ona zehir yahut sihir zarar vermez.” buyurmuşlardır.
Ramazan ayında sofraların baş tacı olan “Hurma” oldukça sağlıklı bir tatlı alternatifidir. Ancak her tatlıda olduğu gibi diş sağlığınız için sizi tedirgin edebilir. Diş çürümesine neden olmaması için hurmadan sonra su için.
Hurmanın içerisinde bulunan bu şeker kan şekerini hızla yükselten glikozdan farklı olarak meyve şekeri früktozdur. Bu da hem kan şekerini dengeler hem de tansiyonun düşmesini önler. - Aç karnına tüketilen 2 hurma bağırsak parazitlerini döküyor. - Hazımsızlık, problemlerinin giderilmesini sağlıyor.
1 adet Medine hurma kaç kalori diye merak ediyorsanız Medine hurmanın tanesinin ortalama 15 gram olduğu bilgisiyle sonuç 42 kalori olur. Tek hurma ile yetinmek istemeyenler için ise 30 gramlık orta boy hurma porsiyonunda 83 kalori bulunur.
Efendimiz (sas) bir hadis-i şerifinde acve hurmasının şifasını şöyle ifade ediyor: "Kim sabah aç karnına yedi tane acve hurması yerse o gün ona ne sihir ne de zehir tesir eder.”
Son zamanların en popüler diyetlerinden biri olan hurma diyeti kısa sürede yağ yakıyor, metabolizmayı hızlandırıyor.
Sahurda Ne Tok Tutar, Ne Susatmaz? Ramazan günlerinde oruç tutarken çok çabuk acıkıp susamamak için sahurda tok tutan susatmayan yiyecekler tercih etmelisiniz: Domates, salatalık, haşlanmış yumurta, tuzsuz peynir, yoğurt, süt, tam tahıllı ekmek.
Sahurda en çok ne tutar sorusunun cevabı yumurta, peynir, tam tahıllı ekmek, yoğurt, süt, domates, salatalık ve yulaf ezmesi olarak verilebilir. Özellikle haşlanmış yumurta ve tam tahıllı ekmek tok tutar. Omlet, salata, tam buğdaylı sandviç ve tost, besleyici bir çorba ile sahur öğününden tok kalkabilirsiniz.
Tok kalmak için doğru seçimler yapın
İftarda şekerli besinler tüketmek, bol meyve yemek veya beyaz un tüketmek kişiyi çok kısa süreli tok tutar. Bu nedenle doymak için yenilen börek, haşlanmış patates, pilav, makarna gibi besinler, çok kısa sürede acıkmaya neden olur.
Hurma, yüksek lif içeriği nedeniyle yatmadan önce mükemmel bir atıştırmalıktır.
Sindirimi ve bağırsak sağlığını iyileştirir
Sindirim sisteminin düzenli işlemesi karaciğer ve böbrek sağlığının da sağlıklı olmasını sağlamaktadır. Düzenli hurma tüketimi, kabızlık sorununu çözerek, hafiflemesine yardımcı olmaktadır.
Hurma bebeklerde gaz yapabilir. Hurma, yüksek lif içeriği nedeniyle bazı bebeklerde gaz veya sindirim sorunlarına neden olabilir. Ayrıca, hurmanın tatlılığı da bazı bebeklerde aşırı gaz yapabilir.
Hz. Peygamberimiz günde 5 tane hurma yiyerek oruç tutardı | Prof.
100 gramında 6,7 gram lif içeren hurma, yüksek lifli meyvelerin başında geliyor. Lifli yiyeceklerden zengin beslenmek de bağırsak fonksiyonlarının düzenlenmesinde etkilidir. Sindirim sisteminin düzenlenmesi de hemoroit, kolon kanseri ve kolit gibi sindirim sistemi hastalıkları riskini azaltır.
Hem sağlık hem de İslami açıdan oldukça değerli olan hurmanın, tek sayı adetleriyle tüketilmesi tavsiye edilir.
Hz Muhammed (sav) sahur ve iftarda genellikle hurma yiyebilir ve su içerdi. Diğer sahabelerden farklı beslenmeyen ve ailesini de öyle yedirmeyen Resulullah Efendimiz, yiyecek bir şey bulamadığında yemez, bulduğundaysa çoğunu dağıtırdı.
Tıpkı yumurta gibi süt de bol protein içermesi, neredeyse gün boyu tokluk hissi yaşatması nedeniyle sahurda değerlendirilebilecek en lezzetli seçeneklerden biri. Bunların yanı sıra vücudun sıvı ihtiyacını karşılaması açısından da oldukça değerli tabii.
Hz Peygamber döneminde, Bilal Habeşi, Yalancı Aydınlık (Fecri Kazip) denilen ve ufuktan göğe yükselen ince bir beyaz çizgiyi gördüğü zaman çıkar ezan okurdu. Bilal'in ezanını duyanlar da hemen Namaz kılar ve Sahur yaparlardı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri