Tam kıvam alan salçanızı cam kavanoza geri aktarırken bir miktar da tuz koyup buzdolabında muhafaza etmeniz ise, asla bozulmamasını sağlayacaktır.
Salçayı kullanırken mutlaka temiz kaşıkla almalı ve üzerini örtecek kadar zeytinyağı ile kaplamalısınız. Bu şekilde yaparak salçanızın hava ile temasını kesmiş olur ve bozulmasını engellersiniz. Bazı yörelerde salçanın içine kuru kekik katılır. Kekik güçlü bir antiseptik olduğu için salçanın bozulmasını geciktirir.
1-Salçanın bozulmamasını ve küflenmemesini istiyorsanız yapmanız gereken şey domates salçasının üzerine bir miktar zeytin yağı dökmek. Zeytin yağını salçanın üzerine dökün. Daha sonra donması için buzdolabına koyun. Donan zeytin yağı salçanın üzerini kapatacak ve salçanın bozulmasını engelleyecek.
Havuç, salçanızı (sosunuzu) tatlandıracaktır. Domates salçanız çok ekşi ise; içerisine bir havuç rendeleyin. Havuç, salçanızı tatlandıracaktır.
Salça, hava ile temas ettikçe küflenir. Bu yüzden salçanın ağzı mutlaka hava almayacak şekilde kapatılmalıdır. Eğer hazır salça kullanıyorsanız, aldıktan sonra teneke kutudan çıkartarak cam kavanoza aktarmanız gerekir. Salça, serin ve kuru bir yerde muhafaza edilmelidir.
İlgili 37 soru bulundu
Yakından kokladığınızda ekşi ve kötü bir koku alıyorsanız salçanız çoktan bozulmuştur. Görünümü ve kokusuna bakarak salçanın bozulup bozulmadığından tam emin olmadıysanız, salçadan küçük bir miktar alıp, tadını kontrol edebilirsiniz. Tat kontrolü, salçanın bozuk olup olmadığını anlamanın bir diğer yoludur.
Salçayı karıştırırken metal kaşık kullanıyorsunuz
Metal kaşık kullanırsanız metalin içinde bulunan maddeler nedeniyle salça tepkimeye girebilir ve yapısı bozulabilir. Bu da salçanın kısa süre içinde küflenmesine neden olabilir.
SALÇAYI ABSÖRBE ETMEK İÇİN NE YAPILIR? Salçası fazla konulmuş yemeklere içme sodası ilave ederseniz yemek eski tadına dönecektir. Yemeğin salçası fazla kaçmışsa uygun bir süzgeçten geçiriniz. Akabinde ise üzerine kaynar su tutunuz.
Etkisinde, ısı asitliği serbest bırakır esas olarak domates tohumlarında bulunur ve bu nedenle tatlılık ve asitlik arasında tat dengesizliğine yol açar. en asit seviyesi artar şeker içeriği değişmeden kalır, ancak bu nedenle daha düşük görünür. Sonuç olarak, domates sosunun tadı ekşi olur.
Salça Yaparken Tuz Ne Zaman Atılır? Domateslerin suyunu süzdükten sonra salça yapımına geçme aşamasında tuz atılması en doğrusudur. Salçanın uzun süre bozulmamasını sağlayan en önemli faktör tuzdur. Bu tuzun da mutlaka turşuluk olarak tabir edilen kaya tuzu olması gerekir.
Küflü olsa bile, kokusu aynı kalır. Ancak bozuk salçanın kokusu ekşi ve rahatsız edicidir. Salçanın görünümü bozulma belirtisi göstermese bile ekşi ve rahatsız edici kokuyorsa kullanmayınız. - Salçanın görünümünde bir değişiklik yoksa ve kokusundan anlaşılamıyorsa küçük bir parça alıp tadına bakabilirsiniz.
Salçanızın bozulmasını ve küflenmesini engellemek için harika bir çözüm var! Kavanoza doldurduktan sonra üzerine ekleyeceğiniz iki kaşık zeytinyağı ile küflenmeyi engelleyebilir kavanozun ağzını sıkıca kapatarak da salçanızın hava almasını tamamen önleyebilirsiniz.
Süzgeçten geçen domatesleri ocağa koyup tuzu, yağı ilave edip karıştırarak koyulaşıncaya yaklaşık 2 saat kadar pişirilir.
Salçamızı buzdolabında yani serin bir yerde saklamamız gerekiyor. Evde salça yaptık ve çok sayıda kavanozumuz varsa; bunları da serin, rutubetsiz ve güneş görmeyecek bir yerde saklamalıyız. Ayrıca kavanozun kapağını kapamadan önce bir parmak sıvıyağ veya zeytinyağı ile salçanın tamamen hava ile temasını kesmeliyiz.
Domates bitkisi aşırı nemli havaları sevmez. Nemli havalarda yaprak çürümeleri başlar. Domatesin büyüme döneminde yüksek nem olumlu etki yaparken meyve olgunlaşması döneminde ise hastalık ve zararlıların artmasına yol açar.
Ayrıca doğal ev yapımı salça olması nedeniyle güneşte kurutulması nedeniyle domateste veya biberde yer alan yararlı mineraller, vitaminler olduğu gibi kalıyor.
Domatesin asidini ne alır? Her kavanoza 1 tatlı kaşığı toz şeker koyarsanız domatesin asidini alır. Robottan geçirdikten sonra tel süzgeçten ince suyunu süzün. Bu ince suyu kullanmazsanız kaynatma süresi azalır ve kıvamı daha güzel olur.
Sos suyunu salarken içerisine tuz ilave edin. En önemli püf noktasına geldi sıra. Domates sosu yaparken içine mutlaka şeker ilave edin. 1,5 kilo kadar domatese 1 tatlı kaşığı kadar tuz 1 adet küp şeker de ekleyebilirsiniz.
Karbonatı sprey şişe içerisinde su ile karıştırarak ucuz ve basit bir oda parfümü elde edebilirsiniz! Salça, domates sosu ve kahveye yine bir tutam eklenen karbonat içerisindeki asit miktarını azaltır.
Ekşiliği ne alır? – Damak zevkinize göre, ekşilik istediğiniz seviyeye inene kadar, karbonatı azar azar ekleyiniz. – Karbonatı birden ekleme yaparsanız yemeğin tadını bozmuş ve yemeği israf etmiş olacaksınız.
- Salçası fazla kaçan yemeklere, sodyum bir karbonat ya da bilinen adıyla içme sodası ilave ediniz.
Soğanlı yemek yaparken tencere içerisine ekleyeceğiniz şeker soğanınızı karamelize etmeye yardımcı olur. Ayrıca üzerine ekleyeceğiniz domates ve salçanın ekşisini dengelemeye yarar. Bu nedenle salça kullandığınız soğanlı yemekler içerisine bir miktar yaklaşık 1 çay kaşığı kadar şeker eklemenizi tavsiye ederiz.
İşlem sonunda altta kalan suyu mümkünse geniş ve sığ tepsilere bölelim güneş gören yere koyup üzerini tülbent ile örtelim ve her gün bir iki defa tahta kaşık ile karıştıralım gün geçtikçe azalmaya başlıyacaktır. Yaklaşık 4 ila 6 gün sonunda salçamız olmuştur.
Salça, doğru yöntemlerle muhafaza edildiğinde en geç bozulan besinlerden biridir. Ancak salçanın hava alması, saklama kabı ve bulunduğu ortam bozulmasına yol açabilir.
İster ev yapımı salça olsun, ister hazır alınan salça olsun, doğru koşullarda muhafaza edilmediğinde kolayca bozulabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri