Sonuç itibariyle; mevcut vergi mevzuatımıza göre yapılan teknik hesaplara göre, müdürlere veya yönetim kurulu üyelerine kâr payı ödemesi yerine huzur hakkı ödemesinin şirketler açısından daha avantajlı olduğu görülüyor.
6) Huzur hakkı ücret sayıldığından, tek işverenden alınan ve yıllık tutarı (2023 yılı) 1.900.000 TL'yi aşmıyorsa ayrıca yıllık beyanname verilmez.
Çünkü, huzur hakları ücret mahiyetinde olduğu için giderleştirilebiliyor. Bilindiği üzere, huzur hakkı aylık olarak ödenebilmektedir. Şirket ortakları genellikle huzur hakkını 'maaş' olarak düşündükleri için aylık olarak şirketten nakit elde etmek maksadıyla huzur hakkını sık tercih ederler.
Asıl ücret, çıplak ücret, temel ücret gibi değişik adlar verilen bu üc¬retin dışında, işçiye ikramiye, prim, komisyon, kar payı gibi ödemelerle, sosyal yardım niteliğindeki yemek, taşıt, giyim, yakacak, konut ve ben¬zeri parasal veya para ile ölçülebilen yararlara “ücret ekleri” denilmekte¬dir.
Huzur hakkı, işletmelerde üst düzey pozisyonlarda çalışan kişilerin, yetkili isimlerin, idarecilerin ya da yönetim kurulu üyelerinin alacakları belli kararlarda doğabilecek riskli durumlara istinaden verilir. Huzur hakkı bir anlamda normal maaşın yanında ek bir maaş olarak sunulur.
İlgili 36 soru bulundu
Huzur hakkı, genelde şirketin üst düzey yetkilileri dediğimiz; müdürlerin, yönetim kurulu üyelerinin, yöneticilerin ve yetkililerin şirket bünyesinde alınan kararlara bağlı olarak ortaya çıkabilecek olumsuz durumlardan korunabilmek amacıyla aldığı maddi ödemedir.
Sermaye Piyasası Kurulu'nun çıkardığı Seri:4, 27 No'lu tebliğde yapılan tanıma göre kar payı; anonim şirket ortaklarına ve kâra katılan diğer kişilere dağıtılacak kârdan, bunların her birine düşen payı ifade eder. Pay sahipliği konusunda gerçek ve tüzel kişi ayrımı yoktur.
Kâr Payı Nedir? Kâr payı, tasarruf sahiplerinden toplanan fonların faizsiz finansman prensipleri dahilinde ticaret ve sanayide değerlendirilmesi sonucunda oluşan kâr ya da zararın tasarruf sahiplerine paylaştırılmasıdır. Katılım bankacılığı faiz değil kâr esasına dayalı faaliyet gösteren bir bankacılık sistemidir.
Kâr payı, şirketlerin bir yıllık faaliyet dönemleri sonucunda yasal karşılıklar ayrıldıktan sonra elde ettikleri net dönem kârı üzerinden dağıttıkları ve ortakların şirkette sermayelerinin bulunması karşılığında elde ettikleri doğrudan getiri olarak tanımlanmaktadır.
7349 sayılı kanunla 2022 yılının başından itibaren ücret gelirlerinin asgari ücrete isabet eden kısmı gelir vergisi ve damga vergisinden istisna tutulmuştur. Bu durumda huzur hakkı kapsamında yapılacak ödemelerin 2023 yılı için 8.506,80 TL'si gelir vergisi ve damga vergisinden istisna olacaktır.
3) Huzur hakkı ücret niteliğinde olduğu için gelir vergisi stopajına tabidir. Kâr payı ise, menkul sermaye iradı olduğundan yıllık gelir vergisi beyanına tabidir. 4) Huzur hakkı için şirketin kar elde edip etmediğine bakılmaz. Kâr payında ise, şirketin kâr etmiş olması gerekir.
Ödenecek huzur hakkı miktarını kanunda belirtildiği üzere ana sözleşmede belirtilmemişse genel kurul belirler ve huzur hakkı tutarının alt ada üst sınırı yoktur ancak işletmedeki ücret skalasına göre yüksek olması kar dağıtımı olarak sayılabilir dikkat edilmesi gereken diğer husus ise huzur hakkı toplantı başına ...
Huzur Hakkı ücret sınıfına girdiği için asgari geçim indirimine tabidir ancak sigorta primine tabi değildir.
Şirket zarar etse bile yönetim kurulu üyelerine huzur hakkı ödemesi yapılıyor. "Örneğin bir holdingin yönetim kurulunda danışman. Bu kişiye 'huzur hakkı' denilen bir ücret belirleniyor" diyen Özgür Kaya'nın açıklamasına göre huzur hakkının bir limiti yok. Ne ödeme yapılacağı yönetim kurulunun takdirine kalmış.
Huzur Hakkının Vergilendirmesi
Huzur hakkı, gider olarak gösterilebilen bir ödeme türü olduğu için vergi yönünden bazı avantajlar kazandırabiliyor. Kurumlar vergisi oranı 2021 yılı itibariyle %25'dir. Bunun yanı sıra her kar dağıtımına müteakiben ortaklar tarafından %15 oranında stopaj vergisi ödemesi de yapılır.
Temettü veya diğer adıyla kâr payı; bir işletmenin elde ettiği dönemlik kârdan miktarından nakit ya da hisse senedi olarak şirket ortaklarına pay vermesidir. Önemli bir ortaklık hakkı olan temettü, işletmedeki her bir ortağın sahip olduğu hisse senedi miktarına göre bir pay verilmesi anlamını taşır.
Kâr pay oranı nedir? Kâr payı, tasarruf sahiplerinin katılım bankalarına sağladığı fonların, faizsiz finansman prensipleri çerçevesinde ticaret ve sanayi projelerinde kullanılan fonlardan elde edilen kâr ya da zararın, tasarruf sahipleri arasında dengeli bir şekilde paylaştırılmasını ifade eder.
Kar payı esasına göre çalışan sistemde anaparanın vade geldiğinde ne kadar kazandıracağı belirli değildir. Kredilendirilen projelerden zarar edilmesi de ihtimal dahilindedir. Faizli sistemde ise bu mümkün değildir, vade geldiğinde önceden taahhüt edilen tutar mutlaka anapara sahibine ödenmelidir.
Hesap Açılabilen Para Cinsleri
Ara Dönem Kâr Payı Ödemeli Katılma Hesapları, bir yıl vadeli olarak açılabilen ve kâr payı ödemesi tercihe göre 1 aylık, 3 aylık, 6 aylık ya da 1 yıl olarak yapılabilen hesap türüdür. Birikimlerin uzun vadeli değerlendirilmesini sağlayan hesap, daha düşük gelir vergisi avantajı sunar.
Faizde, borç veren taraf vade ve kâr oranını belirler. Borç alan taraf ise belirlenen oranları kabul ettiği için bir uzlaşma söz konusudur. Faizsiz kazanç esasına dayalı olan kâr payı ise ilgili taraflarca belirlenen vadeye kadar anaparadan elde edilen kazancın, anlaşılan oranda dağıtılan kısmını temsil eder.
Kâr payı oranlarının, banka faizlerine yakın veya eşit olması söz konusu işlemi faize dönüştürmez.
Huzur hakkı, üst düzey şirket yetkililerinin, müdürlerin ve yönetim kurulu üyelerinin alacakları karara bağlı olarak ortaya çıkabilecek riskli durumlardan korumak adına aldıkları ek maaşa denir.
Yeni TTK'nın 394. maddesinde ise; ''Yönetim kurulu üyelerine, tutarı esas sözleşmeyle veya genel kurul ka- rarıyla belirlenmiş olmak şartıyla huzur hakkı, ücret, ikramiye, prim ve yıllık kârdan pay ödenebilir'' şeklinde düzenlenmiştir.
Huzur hakkının vergilendirilmesi sorunu
Huzur hakkı elde eden bu kişilerin aldıkları ücretler, yıllık gelir vergisi beyannamesinde beyan edilmesi gereken hadleri aşıyorsa diğer gelirleriyle birlikte yıllık beyanname verirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri