Kar fırtınası veya tipi, hızı en az 56 km/s (35 mph) olan güçlü, sürekli rüzgarların neden olduğu ve uzun bir süre boyunca devam eden (genellikle üç saat veya daha fazla) karla ilişkili fırtına çeşididir.
Kar fırtınası ya da tipi, kuvvetli rüzgâr ve yoğun kar yağışı ile ortaya çıkan, yatay ve dikey görüş uzaklığının çok kısıtlandığı tehlikeli bir meteorolojik olaydır. Tipi, daha önce yağan ve yeryüzünde örtü oluşturan kardan kaynaklandığı gibi, yoğun kar yağışı sırasında da görülebilen bir doğal tehlikedir.
Tipi: Kar yağışının, 56 km/s'tan hızlı rüzgarlarla birlikte oluştuğu durumdur. Görüş mesafesi düşer, yürüyüş güçleşir.
Ria tipi kıyılar: Akarsu vadilerinin deniz suyu altında kalmasıyla oluşur. İstanbul ve Çanakkale Boğazları buna örnek olarak gösterilebilir. Dalmaçya tipi kıyı: Kıyıya paralel olarak uzanmış dağların çukurlarının deniz suları altında kalmasıyla oluşan kıyı tipine denir. Antalya-Kaş kıyıları örnek olarak gösterilebilir.
İlgili 31 soru bulundu
Akarsuların bulunmadığı ria türü kıyılara ise en çok İspanya'da rastlanır. Türkiye'de Ege kıyılarında görülebilir. Çanakkale ve İstanbul Boğazları ile İstanbul Boğazı'ndaki İstinye ve Tarabya Koyu ria türü kıyılara örnek gösterilebilir.
Tipi, Gönül'ün mezarında vuruldu!
Kar sıcaklık 0°C'nin altına düştüğünde, havadaki su buharının aniden soğuyarak katı hale geçmesi ve oluşan küçük buz kristallerinin birleşmesiyle ortaya çıkan bir yağış türü. Küçük buz kristalleri havadaki küçük bir parçacığın, örneğin bir toz taneciğinin üzerinde birikir ve büyüdükçe yere doğru düşmeye başlar.
Kâr, ticari bir faaliyet sonucunda kazanılan gelir ve ödenen gider arasındaki farktır. Bir diğer ifadeyle getiri, girişimcilerin üretim sürecinde katlandığı maliyetler ile elde ettiği kazanç arasındaki farkı gösterir.
Kâr ya da getiri,bir mal ve hizmet üretiminde elde edilen gelirin maliyetten yüksek olma durumudur.
Örneğin 1611 yılında Johannes Kepler bir makalesinde buz kristallerinin altılı simetri şekillerinden bahsediyor. Bundan yaklaşık 20 sene sonra, Rene Descartes doğada çok ender görülen 12 kenarlı kar tanesini gözlemlemiş.
Kâr, muhasebede, kârlı bir üretim sürecinde mal sahibine dağıtılan bir gelirdir. Kar, sahibinin piyasa üretiminin gelir oluşum sürecindeki ana menfaati olan karlılığın bir ölçüsüdür.
Yıllık toplam yağış miktarının bir alanda oluşturduğu yükseklik baz alındığı için uzunluk birimleriyle ifade edilir. Birçok farklı formda meydana gelebilir, bunlar yağmur, kar, graupel, dolu ve sulusepkendir.
Kuru ve kutupsal soğuk hava deniz üzerinde ilerlemeye başlıyor. İlerlerken denizden su buharlaşıyor ve bu soğuk hava nem kazanıyor. Nem kazandıkça kararsızlaşan hava konveksiyon ile yükselmeye başlıyor ve Deniz Etkisi Kar yağışlarımız oluşuyor.
Endüstri dengesinin oluşabilmesi için, o endüstri içindeki tüm firmaların üretim birimi başına aynı kârı elde etmeleri gerekir. Bu kâra, sıfır ekonomik kar anlamında "normal kâr" denir.
Havalar ısındıkça yeryüzünden atmosfere su buharı yükselir ve bazen bu su buharı hava akımları nedeniyle çok yükseklere, 12.000 metre civarına kadar çıkar. Atmosferin o bölümünde hava sıcaklığı -50 °C kadardır ve bu yüzden su buharı hemen buz kristallerine dönüşür. Onlar da birleşerek buz tanelerini oluşturur.
Dağların zirvelerine yakın kısımlardaki karların oluşum sebebi bildiğimiz kar yağışı olayıyla benzerdir. Bu olayı özetleyecek olduğumuzda sıcaklık 0°C 'nin altında olduğu zaman su buharı buz kristalleri şeklide yoğunlaşır. Bu taneler birleşip irileşerek yere düşmeye başlarlar. Bu olaya kar yağışı denir.
Karın Oluşumu
Bulutun yüksekliğindeki hava, sıfır derecenin altına düştüğünde toz parçacıklarının çevresinde yoğunlaşmış damlacıklar donarak kristalleşir. Oluşan minik buz kristalleri zamanla birleşir, büyür ve ağırlaşır. Bulutta tutunamayacak kadar ağırlaştıklarında da birer kar tanesi olarak yeryüzüne düşerler.
Değişik hava koşullarına göre bulutlardan yeryüzüne farklı yağışlar olur. Yani bulutlardaki sular değişik biçimlerde yeryüzüne boşalır. Bu yağışlar yağmur, sulusepken (yağmur kar karışımı), dolu ve kar şeklinde gerçekleşir. buz kristallerinden oluşur.
Kar kristallerinin bir araya gelmesiyle oluşan kar taneleri ışık ile etkileştiğinde, kar kristallerinin kendilerine özgü altıgen şekilleri nedeniyle, bir kristalin yüzeyinden diğerine yansıyarak yön değiştirir. Kar tanelerine çarpan bütün dalga boylarındaki ışınlar eşit derecede yansıdığı için de kar beyaz görünür.
Rado'nun mekanını bastıkları sırada Tipi vuruldu. Tipi Gönül'ün mezarında vuruldu. Tipi'nin ölmesi Hızır Çakırbeyli'yi de gözyaşlarına boğdu.
Birsen Altuntaş'ın haberine göre, Tipi son bölümde vurulacak ve ardından ölerek diziden ayrılacak.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri