Ağır kış şartları, şiddetli kar yağışı, kuvvetli ve hamleli rüzgarlarla birlikte dondurucu hava şartları oluştuğunda Buzlanma ve Don olayları meydana gelir ve Meteoroloji bu durumu uyarı olarak yayımlar.
Kısaca bulutlar içerisindeki suyun yağmura dönmeden kristal üzerinden bütün haline gelmesine kar denir. Diğer bir değişle aslında kar taneleri buz kristal kümeleridir. Havada meydana gelen sıcaklık donma noktasına ulaştığında, su buharı yoğunlaşmak suretiyle buzlaşır veya çok küçük kristal halini alır.
Kar yağarken havanın ısınması kısmen doğru bilgidir. Kar başlamadan önce yeryüzünden bir miktar suyun buharlaşıp yağışa dönüşmesi gerekir. Bu buharlaşma havanın ısınması ile gerçekleşir. Aslında burada olan kar yağışından hemen öncesinde gerçekleşen ısınmadır ve bu ısınma kar yağışının oluşması aşamasında yaşanır.
cevap ; Kar erirken hava tabiki sogur. Çünkü kar buz tanelerinde oluşmuş bir tanelerdir.
Kış hastalıklarına neden olan mikroorganizmalar soğuk havada yaşamlarını sürdüremezler. Diğer yandan kar yağdıkça havadaki kirliliği de beraberinde yeryüzüne indirerek daha temiz bir havanın oluşmasını sağlar.
İlgili 27 soru bulundu
Kar buz kristallerinin bir araya gelmesiyle oluşur ve yeni yağmış kar tanelerinin yüzeyinin gözenekli yapısı karın ses dalgalarını soğurmasına imkân verir. Ses, havada basınç dalgaları oluşturarak ilerler.
Kar yağışlarının devamlı oluşu ise örtüye yenilerinin eklenmesine yol açar. Sert ve kuru kuzey sektörlü rüzgârlar, karın yerde kalma süresini ve kalınlığını etkiler. Karın kalınlığı fazla olduğunda erime güçleşir. Yağmur karı eritir.
Kar yağışı genellikle hava sıcaklığı -4 °C ilâ -20 °C arasındayken olur. Bu yağış, sıcaklık sıfırın altında birkaç derece olduğunda ağır, nemli, ebatları bir santimetreye ulaşan parçalar halinde gerçekleşir.
Su kaynaklarının önemli bir kısmının tekrar dolması için kar yağışının yağmurdan daha etkili olacağının altını çizen, Doç. Dr. Canan Acar, “Esasen doğal olarak her iki yağış türü de olağan koşullarda çevremiz için faydalıyken su kaynaklarının dolmasında kar daha yavaş çözünerek toprağa karıştığı için daha etkili olur.
Kar buz kristallerinin bir araya gelmesiyle oluşur ve yeni yağmış kar tanelerinin yüzeyinin gözenekli yapısı karın ses dalgalarını soğurmasına imkân verir.
Erime ve donma olayları birbirinin tersidir. Kar yağarken havanın ısınmasının nedeni maddeler donarken çevresine ısı vermesidir. Bunun tersi kışın buzlar erirken havanın soğuk olmasının nedeni de maddeler erirken çevresinden ısı almasıdır.
Eğer kar yağmazsa bu mikroplar yok olmadıkça daha da çoğalacak ve yeryüzündeki canlı yaşamı için büyük tehdit oluşturacak canlılar için gerekli olan toprakta azot üretilmeyecek ve topraktaki azot seviyesi düşecektir. Bu da canlıların temel gereksinimi olan besin gereksinimini karşılamakta yetersiz kalacaktır.
Kar yağarken gökyüzünün pembemsi bir renk alması, bir optik olayla, ışığın yansımasıyla ilişkili.
Çarpışabilir veya birleşebilir. Ancak bulutta oluşan kar veya yağmur taneleri, bulut içerisinde yükselme ve alçalma hareketleri yaparken genellikle elektriksel olarak yükelnirler ve aynı buluttan gelenler aynı yükle yüklenir. Bu yüzden havadayken birbirlerine elektrositatik kuvvet uygulayarak uzak kalabilirler.
Kar yağışı, insanların vücutta adrenalin ve mutluluk hormonu salgılamasına neden oluyor. Font Boyutu: Psikolog Ahmet Kurt, yağan karın; alışık olunan çevreyi bembeyaz örtüyle kaplaması nedeniyle, vücutta adrenalin ve mutluluk hormonu salgılanmasına neden olduğunu söyledi.
Kar; donmuş su, buz kristalleridir. Buz şeffaf bir madde iken karı beyaz görürüz. Bunun sebebi buz kristalleri ile kar tanelerinin ışık ile farklı şekillerde etkileşmeleridir. Beyaz renk, görünür spektrumdaki tüm frekansları yansıtan cisimlerin özelliğidir.
Honşu Adasının en kuzey ucundaki 300 bin nüfuslu Aomori, dünyada en fazla kar yağışı alan büyük şehir. Şehre her yıl ortalama 7.9 metre kar yağıyor.
Karasal İklimin Hakim Olduğu, Karın Yoğun Şekilde Yağdığı Şehirler Hangileri? Erzurum Portalı olarak yaptığımız araştırmalarda Türkiye'nin en çok kar yağışı alan ilinin Bitlis olduğunu görüyoruz. Bitlis ayrıca Türkiye'nin en çok yağan kar rekoruna da sahip.
Kar ya da sulu kar yağması da tipik bir yoğuşma örneğidir. Kar, donmuş su damlacıklarıdır. Sis, daha çok yere yakın bir seviyede oluşur. Su buharı, havada asılı kalacak şekilde su damlacıklarına dönüşür.
Kış: - En soğuk mevsimdir. - Ağaçlar bütün yapraklarını döker. - Kar, bol yağış ve buzlanma görürüz.
Kar, suyun katı halidir. Buna göre katı halde bulunan buz, 0°C üzerine çıktığında karlar erimeye başlar. Hava sıcaklığı 0°C seviyesinde veya altında bulunduğu sürece buz halinde bulunan karlar kalmaya devam eder.
Paschinger'e göre, kuzey yarım küresinde 30-50 enlemleri arasında daimi kar sınırının yüksekliği, ortalama olarak 3000-4300 metreler arasındadır.
Genelde Türkiye'de karın ilk yağdığı nokta Ağrı Dağı. Buraya kar yağması bölgede kışın habercisi olarak kabul ediliyor. Yöre halkı, Ağrı Dağı'na kar yağmasının ardından kış mevsimi için hazırlık yapıyor.
Türkiye'nin en fazla kar yağışı alan ili olan Bitlis'e bu kış yağan karın kalınlığı 9 metreye yaklaştı.
Çünkü buz erirken kalsiyum klorür çok fazla ısı açığa çıkarır ve buzu yol tuzundan çok daha hızlı eritir. Bu kimyasal, uygulama üzerine anında ısı yayar ve donma noktasını düşürür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri