Kar yağışı genellikle hava sıcaklığı -4 °C ilâ -20 °C arasındayken olur. Bu yağış, sıcaklık sıfırın altında birkaç derece olduğunda ağır, nemli, ebatları bir santimetreye ulaşan parçalar halinde gerçekleşir.
Kar yağışı için gerekli olan sıcaklık değeri 0 derece ve altıdır genellemesi yapılabilir.
Karın yağması için gerekli olan sıcaklık değeri 0 derecedir. Fakat kar yağışının düştüğü yerdeki sıcaklık değerinin 0 olması şart değildir. Bazı durumlarda termometreler 4 ile 5 dereceyi gösterirken de kar yağdığı gözlemlenmiştir.
Bilimsel olarak iklimin cinsine bağlı değişkenlik göstermesiyle beraber kar, 2 derecenin altına düşmesiyle kar yağmaktadır. 2 derecenin üzerinde seyreden havalarda ise yağmur olarak düşmektedir.
Kar yağarken havanın ısınması kısmen doğru bilgidir. Kar başlamadan önce yeryüzünden bir miktar suyun buharlaşıp yağışa dönüşmesi gerekir. Bu buharlaşma havanın ısınması ile gerçekleşir. Aslında burada olan kar yağışından hemen öncesinde gerçekleşen ısınmadır ve bu ısınma kar yağışının oluşması aşamasında yaşanır.
İlgili 41 soru bulundu
Erime ve donma olayları birbirinin tersidir. Kar yağarken havanın ısınmasının nedeni maddeler donarken çevresine ısı vermesidir. Bunun tersi kışın buzlar erirken havanın soğuk olmasının nedeni de maddeler erirken çevresinden ısı almasıdır.
Aslında kar yağarken havanın ısınması kısmen doğru bilgidir. Kar başlamadan önce yeryüzünden bir miktar suyun buharlaşıp yağışa dönüşmesi gerekir. Bu buharlaşma havanın ısınması ile gerçekleşir.
Kar, suyun katı halidir. Buna göre katı halde bulunan buz, 0°C üzerine çıktığında karlar erimeye başlar. Hava sıcaklığı 0°C seviyesinde veya altında bulunduğu sürece buz halinde bulunan karlar kalmaya devam eder.
Hava kütleleri içinde yer alan nemin yükselerek 0 santigrat derecenin altına inmesi ve sıvı hale geçmeden buz kristallerinden oluşan katı hale geçerek yeryüzüne döküldüğü yağış biçimine kar adı verilmektedir.
Doğru; soğuk havada, sıcak havadaki kadar nem bulunmaz. Fakat hava ne kadar soğuk olursa olsun, daima kar oluşumuna yetecek kadar su buharı her zaman vardır.
Dünya üzerinde bugüne kadar doğrudan ölçülen en düşük sıcaklık 1983 yılında Antarktika'nın doğusundaki Rusya'ya ait Vostok İstasyonu'nda -89,2°C olarak kaydedildi.
1- Aomori (Japonya)
Honşu Adasının en kuzey ucundaki 300 bin nüfuslu Aomori, dünyada en fazla kar yağışı alan büyük şehir. Şehre her yıl ortalama 7.9 metre kar yağıyor.
Kar yağışı genellikle hava sıcaklığı -4 °C ilâ -20 °C arasındayken olur. Bu yağış, sıcaklık sıfırın altında birkaç derece olduğunda ağır, nemli, ebatları bir santimetreye ulaşan parçalar halinde gerçekleşir.
Doğrulanmış Cevap. Cevabımız: Sıcak olucaktır. Neden? Çünkü soğuk olsaydı "-" işartei konulurdu fakat - işareti olmadığı için cevabımız sıcaktır.
Ses, kara rastladığında ses dalgalarının büyük bir kısmı karın içine girer. Ve birçoğu geri çıkamaz. Yani kar tanecikleri ses dalgalarını soğutur. Bir başka deyişle kar, ses enerjisini yutar.
çoğu yetişkin için 22 derece ideal, çocuk var ise 24-25. Sadece oda sıcaklığı bişey ifade etmez , ortamdaki nem seviyesi farklılığına göre aynı derecede üşüyebilirsinizde , yanabilirsinizde . 25in altı üşütür.
Aşırı soğuk, insanlarda hipotermiye ve baş dönmesine yol açar. Sonunda, bu soğuğa maruz kaldıkça organlarınız iflas etmeye başlar. İnsanlar genellikle vücut ısıları 21 dereceye düştüğünde ölürler.
18 derece çok da soğuk hava değildir ayrıca çok da sıcak değildir. Ilık havadır. 20 derece ve üstü olan hava dereceleri genelde çok sıcak olur. 15 derece ve "-" dereceli havalar ise soğuk olur.
Kar yağışlarının devamlı oluşu ise örtüye yenilerinin eklenmesine yol açar. Sert ve kuru kuzey sektörlü rüzgârlar, karın yerde kalma süresini ve kalınlığını etkiler. Karın kalınlığı fazla olduğunda erime güçleşir. Yağmur karı eritir.
Eğer kar yağmazsa bu mikroplar yok olmadıkça daha da çoğalacak ve yeryüzündeki canlı yaşamı için büyük tehdit oluşturacak canlılar için gerekli olan toprakta azot üretilmeyecek ve topraktaki azot seviyesi düşecektir. Bu da canlıların temel gereksinimi olan besin gereksinimini karşılamakta yetersiz kalacaktır.
2) Kar tanelerinin her biri farklı
Kar tanesinin şeklini belirleyen şey etrafını çevreleyen ortam sıcaklığıdır. Sivri ve uzun buz kristalleri -2 derecede oluşurken, sıcaklığın -5'e düşmesi düz, tabak şeklinde kristallere yol açar.
Kar yağarken gökyüzünün pembemsi bir renk alması, bir optik olayla, ışığın yansımasıyla ilişkili.
Yükselen hava bulut içerisinde küçük dolu tanelerine dönüşüyor. Bu dolular bulutun içinde bulunan buz parçalarıyla elektriksel etkileşime geçince gök gürültüsü oluşturuyor. Zaman zaman karasal bölgelerde de kar yağışı sırasında bu sesler duyulabilir." dedi.
Kar yağarken havanın turuncu olması şehrin ışıklarıyla ilgilidir. Böyle bir durumda şehrin ışıklarının (sokak lambaları, binaların ışıkları v.b.) renksiz olan, şeffaf kar taneleri tarafından yansıtılması ve kırılması neticesinde hava turuncu renk tonlarında aydınlanmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri