Hem estetik hem de sağlık olarak seramik ve kompozit dolgular daha üstündür. Yıllar öncesinde başarılı bir materyal olan amalgamın etkileri araştırılmıştır. Bazı hastalar için çeşitli sorunlar meydana gelebilmektedir. Metale karşı alerjik reaksiyon gösteren hastalar için amalgam dolgular tavsiye edilmemektedir.
Amalgam Dolgular (Metal Dolgular)
Karışım diş hekimi tarafından hazırlanan oyuğa yığılır ve dolgu birkaç saatte sertleşir. Özellikle azı dişleri için günümüzde kullanılan en iyi dolgu maddesidir.
Bunun nedeni, klasik dolgu yöntemleri ağız içinde sınırlı şekillendirmeleri yapma imkanı sunmakta iken, inley ve onlay dolgularda ise olması gereken şekil üzerinde çalışılıp uğraşılarak laboratuvar şartlarında hazırlanmasıdır. İnlay ve onlay dolgular, klasik dolgulara göre çok daha uzun ömürlüdür.
Inley ve onley olarakta adlandırılan porselen dolgular günümüz diş hekimliğinde uygulanan en pahalı diş dolgusudur. Özellikle arka dişlerde dayanıklılıkları ve biyolojik uyumlulukları nedeniyle tercih edilir.
Amalgam dolgu içerisindeki cıva, zehir içermediği gibi diğer metal maddeler ile birleştirildiğinde kimyasal yapısı değişeceği için zararsız bir form hali alır.
İlgili 45 soru bulundu
Dişlere uygulanan dolgu tedavisi ile amaçlanan dişin ağızda kalması ve görevini yerine getirmeye devam etmesidir.Dolgunun yapılmış olması bir dişin tekrar çürümeyeceği anlamına gelmez. Gerekli ağız hijyeni sağlanmaz ise dişler tekrar çürüyebilir.
Hangi çürüklere dolgu yapılmaz? Teorik olarak bakarsak hemen her diş çürüğüne dolgu yapılabilir. Dolgu tipinin seçiminde ise çürüğün büyüklüğü belirleyici özelliğe sahiptir. Şayet çürük derinlere ulaşmış ve sinirlerde tahribat yapmış ise köklere kadar gelmiş ise önce çürük temizlenip kanal tedavisi yapılır.
Gümüş amalgam diş dolgu fiyatları 400 TL ile 450 TL, Kompozit reçine diş dolgu fiyatları 500 TL ile 600 TL arasında iken, porselen diş dolgusu fiyatları ise 1000 TL ile 1200 TL arasındadır. Fiyatlar bilgilendirme niteliğinde olup, kişiye ve tedaviye göre değişebilmektedir.
Günümüzde kullanılan dolgu çeşitleri; Amalgam Dolgular, Kompozit Dolgular ve Porselen (inley – onley) Dolgular'dır.
Gümüş amalgam dolguların dayanıklık süresi 15-20 yıl arasındadır. Altın dolgular ortalama 20 ila 30 yıl kadar sağlıklı bir şekilde kullanılabilir. Kompozit dolguların ömrü 7 ila 10 yıl arasında değişir ve bu süre sonunda değiştirilmesi gerekebilir.
Amalgam dolgular, metal ve cıva içeriği ile ileride çeşitli rahatsızlıklara neden olabilir. Ayrıca görünüm bakımından estetik sayılmazlar. Amalgam dolgunun tek avantajı yıllar boyu dayanıklılığını kaybetmeden kullanılmasıdır. Başarılı bir şekilde uygulanan dolgu 5 – 20 yıl kalabilmektedir.
Estetik dolgular ağız dokularıyla tam uyumludur. Siyah dolgular ise zamanla dişlerle uyumsuz yapıya gelebilirler. Her ikisi de uzun yıllar aynı dayanıklılıkta ve fonksiyonlarda kullanılırlar. Amalgam dolgular basınca daha dayanıklıdır.
Altın Dolgu
İnlay ve onlay dolgu ile birlikte en dayanıklı dolgudur. Diğer dolgu malzemelerinin içine altın katılarak yapılır. Altın dolgu laboratuvarda hazırlanır ve dişe yapıştırılarak uygulanır. Hem yapılışı hem de içeriğindeki malzemeler nedeniyle pahalı bir dolgu çeşididir.
Kompozit dolgu fiyatı ortalama bir diş için 500 TL ile 600 TL arasındadır.
Beyaz dolgu; kompozit ve porselen olmak üzere ikiye ayrılıyor. Kompozit dolgular ön dişlerde kullanılırken çürüğün çok ilerlediği ve çürük temizlendiğinde madde kaybının fazla olduğu dişler için ise porselen dolgular hazırlanıyor. Porselen dolgular, doğal bir görünüm sunuyor ve doğal dişten ayırt edilemiyor.
Artış oranı sene başına göre %46, Ağustos ayına göre %8 oldu. Bir Yüzlü Kompozit Dolgu; 2022 Ocak ayında 500 TL, Ağustos ayında 680 TL iken; 2023 yılı için 845 TL olarak belirlendi. Artış oranı sene başına göre %69, Ağustos ayına göre %24 oldu.
Diş etlerinde yoğun biçimde görülen hassasiyet de hatalı dolgu işlemi ile alakalı olabilir. Hassasiyetler hastanın özelliğine göre değişir. Diş etlerinin yapısı, ağrı eşiği vb. kriterler bu durumu daha da arttırabilir. Hassasiyet geçmiyorsa hatalı diş dolgusu belirtileri söz konusu olabilir.
Bir diş dolgusu işlemi ortalama olarak 30 dakika sürer. Diş hekimi öncelikle tedavinin uygulanacağı bölgeyi lokal anestezi enjekte edilmesi yoluyla uyuşturur. Anestezi ile dişin çevresindeki diş eti ve çene bölgesi de uyuşur. Uyuşukluk gerçekleştiğinde bir diş matkabı ile dişteki çürük temizlenir.
Dolgu ardından, uyuşukluk geçmeden hiçbir şey tüketmemeniz gerekir. Zira anestezi etkisi ile dudak ve yanak ısırması, diş kırılması görülebilir. İlk dönemde meydana gelen diş hassasiyetleri için de sıcak ve soğuk şeylerin yenilip içilmemesine özen gösterilmelidir.
Aynı bölgede bulunan dişlere aynı seansta rahatlıkla dolgu yapılabilir, ancak dolgu yapılacak dişler aynı bölgede değilse örneğin bir diş sağ altı çenede diğeri sol alt çenede ise ve dolgu anestezi altında yapılacaksa aynı seansta iki dişe dolgu yapmaktan kaçınmak gerekir.
Eğer diş çürüğü mekanik olarak temizlenirse, kavitedeki mikroorganizmalar iyi temizlenmezse, dezenfekte edilmezse altta bırakılan çürük yapan mikroorganizmalar dolgu yapılan dişi tekrar çürütebilir.
Bir günde kaç dişe dolgu yapılabilir? Bu konuda her hekimin bir uygulama şekli olabilir. Ancak genellikle bir gün içerisinde en fazla iki dişe dolgu yapılmaktadır. Tek dişin ortalama yarım saat sürdüğünü düşünürsek en doğrusu da bu şekilde yapmak olacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri