==Bunun kısaca nedeni şudur===Yağış halinde düşen kar kristalleri ve yağmur damlaları, veya bulutların içindeki damlacıklar ve buz kristalleriyle birlikte havadaki kirleticiler güneş ışığındaki kırmızıdan önceki renkleri saçtığı veya yuttuğu için geriye kalan kırmızı Renk gök yüzüne hakim olur.
Kar bekleyip eridikçe ve kirlendikçe albedo değeri 0,2'ye ka- dar düşer. Bol aydınlatmalı şehir ortamında taze karın yüksek albedosunun da etkisiyle kırmızı gökyüzü parla- maları daha belirgin hâle gelir.
Gökyüzünün kırmızı olması durumu, çoğunlukla gün doğumu ve gün batımına özgüdür. Dünya'nın küresel yapısından dolayı bu zamanlarda gelen Güneş ışınları, daha kalın bir atmosfer tabakasından geçer. Bu sırada Rayleigh saçılımı nedeniyle mavi ışık, kırmızı ışıktan çok daha fazla saçılır.
Kırmızı, turuncu ve pembe bulutlar neredeyse tamamen gündoğumu ve günbatımında görülür ve atmosferin güneş ışınlarını saçmasıyla meydana gelir. Bulutlar uzun ve saçılıma uğramamış güneş ışınlarını yansıtırlar ve o rengi alırlar. Bu etki birinin kırmızı bir spotu beyaz bir kağıda tutmasına benzer.
Güneş ışınları gökyüzünün üst katmanlarını delerken mavi dalga boyları bölünür ve emilmek yerine yansır. Bu doğrultuda ufuk iyice alçaldığı sırada yeşil ile beraber mavi renk dağılmaya başlar. Bunun sonucunda ise turuncu ve kırmızı bir renk ortaya çıkar.
İlgili 42 soru bulundu
Gökyüzü ve atmosferdeki olağandışı olaylar
Bulut: Depremden bir ile 12 saat önce görülebilen çizgiler halinde dizilmiş bulutlar. Gökyüzü: Kızıl, pembe, kırmızı, turuncu renkli gökyüzü 7'den büyük depremden bir iki ay önce, 4 büyüklüğündeki depremlerden ise 7 - 8 gün önce görülebiliyor.
Gökyüzü genellikle büyük şehirlerde yaşanan kirlilikten kaynaklı pembe görünmektedir. Yüksek basınçlı hava sistemlerinde; kirlilikten kaynaklı havadaki moleküllere parçacıklar eklenir. Bunun sonucunda da mor ışığın saçılması için etkili filtre oluşur.
Yer altımdan çıkan gazlar deprem sırasında kayalarla sürtünmeden de dolayı (ya da kendi elektrik yüklerinden dolayı) gaz çıkışı yüksek miktarda olduğu için yıldırımın tersine yerden buluta bir elektrik akımı oluşturuyor olabilir. Işığın kırmızı olduğunu söylemeniz düşük bir dalgaboyunda enerji olduğunu gösteriyor.
Güneş ışınları gökyüzünün üst katmanlarını delerken mavi dalga boyları bölünür ve emilmek yerine yansır. Bu doğrultuda ufuk iyice alçaldığı sırada yeşil ile beraber mavi renk dağılmaya başlar. Bunun sonucunda ise turuncu ve kırmızı bir renk ortaya çıkar.
Akşamları kırmızı güneş batışı gördüğümüzde bunun anlamı şudur: Güneş ışığını yüksek konsantrasyondaki toz ve nem partikülleri içinden gönderiyor, bu da genellikle yüksek basınç ve batıdan stabil bir havanın geldiğinin işaretidir, yani iyi hava gelecek anlamındadır.
"- Havanın öyle görünmesinin nedeni sabah güneş ışınları yataydan geliyor, yataydan geldiği için uzun mesafeden yol alıyorlar. Dolayısıyla yere yakın tozların, hava moleküllerinin uzun dalga boylu radyasyonu kırmasından ötürü pembeye, kızıla yakın renk ortaya çıkıyor."
Prof.Dr.Orhan Şen de Afrika'dan taşınan toz nedeniyle havanın sarı renkli olduğunu belirterek "Bu toz demir bileşeni içerir. Yağışla birlikte aşağıya iner. Saçlara faydası vardır, yağışla birlikte elbiselerinizde leke yapabilir" dedi.
Özetle Güneş batarken neden kırmızı görünür sorusunun cevabı Dünya'nın küreselliği nedeniyle atmosferde Rayleigh saçılımına uğrayan ışıktır. Mavi ışık bundan daha çok etkilendiği için toplam renkten mavi çıkar, geriye daha kırmızı tonlar kalır.
Çocukken bir şeyin gerçekleşmesinin zor olduğunu söylerken, yarı alaycı bir ifadeyle sıklıkla kullanırdık bu deyimi... “Kırmızı kar yağınca!” diye olumsuzluk bildiren bir deyim vardı. Yani bir işin olurunun pek olmayacağını ya da çok küçük bir olasılık olduğunu belirtmek için söylenirdi.
Kar yağarken gökyüzünün pembemsi bir renk alması, bir optik olayla, ışığın yansımasıyla ilişkili. Görünür ışığın dalga boylarını ölçen bir spektrum ölçeğinde, kırmızı ışığın dalga boyu daha uzundur (bkz. Şekil).
Erimeyle birlikte kar suları buharlaşmaya başlar. Buharlaşan su yükselir, yükseldikçe yoğunlaşarak soğur ve meteorolojik şartların elverişli olması halinde tekrar yağış şeklinde yeryüzüne düşer. Halk arasında bu tür yağışlı sistemlerde genellikle güneş de gözüktüğü için güneş kar topluyor ifadesi kullanılır.
Kar yağarken havanın turuncu olması şehrin ışıklarıyla ilgilidir. Böyle bir durumda şehrin ışıklarının (sokak lambaları, binaların ışıkları v.b.) renksiz olan, şeffaf kar taneleri tarafından yansıtılması ve kırılması neticesinde hava turuncu renk tonlarında aydınlanmaktadır.
Pembe, turuncu, kızıl renkli gökyüzü 7'den büyük depremlerden yaklaşık 1-2 ay önce görülebiliyor bilgisine ulaşmış. Ayrıca, bu gökyüzü hareketleri 4 büyüklüğündeki depremler için tahmin edici bir nitelik taşıyor olabilir.
Güneş ışığı atmosfere girdiğinde saçılan ışınların dalga boyları farklı farklıdır. Bu farklılık saçılma anında farklı renklerin oluşmasını sağlar. Kısa dalga boylu ışınlar mor, mavi ve yeşil renkler olarak; uzun dalga boylu ışınlar ise sarı, turuncu ve kırmızı renkler olarak saçılır.
Modern bilim ve teknolojimiz çerçevesinde depremleri önceden tahmin etmenin hiçbir yolu bulunmamaktadır. Deprem tahmini yaptığı iddia edilen kişi ve kurumlar tamamen istatistiki yalanlara ve hilelere başvurmaktadırlar. "Tahmin" ettikleri herhangi bir şey bulunmamaktadır ve sözde tahminleri tamamen işlevsizdir.
DEPREMLER NERDEN GECE OLUR? Bilimsel olmasa da uzmanlar bu sorunun yanıtını belli bir çerçevede veriyor. Güneş'in çekim gücünün etkisiyle Dünya'nın gece bölümü büyük bir baskı altındayken, gündüz kısmı gevşek konumdadır. Bu sebeple depremlerin genelde gece olduğu ve aşırı basınca dayanamayıp kırıldığı tahmin ediliyor.
Öncü ve Artçı Depremler: Bazen büyük bir deprem olmadan önce küçük sarsıntılar olur. Bu küçük sarsıntılara "öncü depremler" denilmektedir. Büyük bir depremin oluşundan sonra da belki birkaç yüz adet küçük deprem olmaya devam etmektedir.
Atmosferden geçerken ışık, havadaki gazlar ve partiküller tarafından emilir ve sonra dalga boyu uzunluğuna göre farklı yönlere saçılır. En kısa dalga boyuna sahip mavi ışınlar daha geniş bir alana saçılırlar. İşte, gökyüzünün mavi görünmesine neden budur.
Görünür her rengin farklı bir dalga boyu vardır; mavi ışık 400 nm'de en kısa dalga boyuna ve kırmızı ışık 700 nm'de en uzun dalga boyuna sahiptir. Daha küçük parçacıklar atmosferde gözümüzle görünmeyenler gibi daha kısa dalga boylarını daha verimli bir şekilde dağıtarak gökyüzünü maviye çevirir.
Yağmur bulutlarının ise yoğunlukları farklıdır. Yağmur bulutlarının ardındaki renkleri yansıtan parçacıkların ışıkları, bulutların yoğunluğunun arttığı noktalarda bize ulaşamadığı için aşağıdan bakıldığında bulutların bu yoğun kısımları siyah/gri renkte görülmesine neden oluyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri