Bunun dışında yumurta sarısı özellikle hamur işlerinin ve fırına verilen tatlıların üst kısımlarını daha güzel renk alması için de kullanılır. Yumurta sarısı sürülen poğaça, kurabiye, tart gibi hamur işleri ya da fırın sütlaç gibi tarifler göze hitap eden, nar gibi kızaran bir görüntüye kavuşur.
Yumurta içerdiği lipoproteinler sayesinde normalde birbirinden ayrılan yağ ve suyu birbirine bağlar. Bu şekilde hamurda hassas bir bağ doku oluşur. Bu dokunun arasındaki boşluklarda sıkışan hava ısının etkisiyle genişler ve dolayısıyla hamurun kabarmasını sağlar.
Hamurunda hiçbir şekilde yumurta bulunmayan bu kurabiyeleri, fındığa bularken yumurta akından yardım alabilirsiniz. Hamur işlerine, kurabiyelere tat verdiği kadar yapıştırma görevi de gören yumurta akını kullanarak bu tarifte çok pratik tarifler hazırlayabilirsiniz.
A vitamini öncülleri olan lutein ve zeaksantin karotenoidlerini yüksek oranda bulunduran yumurta sarısı, göz sağlığını iyileştirmeye ve retina hasarlarını önlemeye yardımcı olur. Yüksek protein içeriği ile yara iyileşmesi ile kas yapımı ve onarımını destekler.
Mesela kek, kiş, sufle gibi kabarması makbul olan hamur işlerinde yumurta kabartıcı görevi görür. Yumurtanın beyazını 90% oranında su oluşturur. Kekleri pişirirken de fırın sıcaklığı en az 150 derecedir ve bu da kekin iç sıcaklığının en az 120 derece olması demektir. Yani içine koyduğumuz yumurtadaki su buharlaşır.
İlgili 43 soru bulundu
Yumurtanın sarısı, vitamin açısından beyazına göre çok daha niteliklidir. Demir, fosfor, magnezyum ve potasyumun yanı sıra D, B12, B9, B6, B2, B1, A ve E vitaminlerini bünyesinde barındırır. Bu nedenle de oldukça sağlıklıdır. Yumurtanın beyazı ise B vitamini bakımından zengin bir içeriğe sahiptir.
Yumurta, çocuk beslenmesinde özellikle büyüme-gelișme ve bağıșıklık sisteminde rolü olan çinko minerali için de iyi bir kaynaktır. Çinkonun üreme ve yara iyileșmesinde de görevleri vardır. Yumurta riboflavin, folat, B12 vitamini, D ve E vitamininin önemli kaynağıdır.
Pofuduk ve kabarık kekler için tarifteki yumurta miktarını sarı ve beyazını ayırarak eklemelisiniz. Yumurta sarısı ve aklarını tarifinizde ne kadar şeker varsa o miktarı ikiye bölerek ayrı ayrı karıştırmalısınız. Yumurta aklarının içine minicik bile sarısı kaçsa sıkıntı, o yüzden aşırı dikkatli olmanız gerekiyor.
Bazı tarifler tüm bir yumurta yerine yalnızca sarısını veya akını isteyebiliyor. Bu tür tarifler için en iyi alternatif aquafaba ve soya lesitini oluyor.
Vitaminler: A, E, D, B9 (folik asit), B12, B6, B12 ve B1 vitaminlerini içeren yumurta sarısı en yüksek oranda D vitamini içeren besinlerden biridir. Mineraller: Yumurta sarısının muhteviyatında demir, potasyum, fosfor, kalsiyum, ve magnezyum bulunur.
3) Kıyır Kıyır Olsun İstiyorsanız…
“Kurabiye dediğin kıyır kıyır olur, aldığın ilk ısırıkta ağızda dağılır.” diyorsanız bu yöntemi mutlaka denemelisiniz! Ağızda dağılan kurabiyeler için kurabiyenin harcına bir ya da iki damla kadar sirke damlatırsanız kurabiyelerin daha güzel olmasını sağlarsınız.
Kurabiye hamuru ısıdan çok etkilenir. Dinlenen hamuru çok fazla yoğurursanız elinizin sıcaklığı ile hamur yumuşar ve yayılma yapar.
Sirke ve Karbonat
1 tatlı kaşığı kabartma tozu ile 1 yemek kaşığı sirke, pek çok tarifte yumurta yerine kullanılabilir. Sirke olarak; elma sirkesi veya beyaz damıtılmış sirke en çok kullanılan seçenekler arasındadır.
Yumurtanın Rolü
Hamur işlerinin üzerine yumurta sürülmesi üzeri parlak iştah açıcı ürünler elde etmeniz için olmazsa olmazlardandır. Çok daha parlak ürünler elde etmek için ise kimi zaman ürünleri pişirmeden önce ve fırından çıkar çıkmaz olmak üzere iki kere yumurta sürülebilir.
Çok soğuk kullanılan sıvı yağ, süt ya da yoğurt hamurun sert olmasına neden olabilir. Bu durum yumurta için de geçerlidir. Kullanacağınız malzemeleri önceden çıkarıp oda sıcaklığına gelmesi için bekleyebilirsiniz.
En basit haliyle kek yapılırken şeker ve yumurta çırpılarak başlanıyor. Bu ilk adım kekin kabarması için en önemli nokta. Sıradan bir kek yaparken yumurta ve şekerin çok iyi çırpılması kekin iyi kabarmasını sağlıyor. Pandispanya tarzı daha kabarık ve pürüzsüz bir kek için yumurta akı ile sarısının ayrılması gerekiyor.
Bileşimi, 500 mL steril Egg-Yolk (yumurta sarısı) ve 4,25 g NaCl ile 1 litreye tamamlayacak kadar steril damıtık sudur. Kullanılmadan önce çökelti olma olasılığına karşı iyice çalkalanmalıdır.
Yumurta; kabuğu, beyazı ve sarısı olmak üzere 3 kısımdan oluşur. Yumurtanın beyazı ve sarısının içerikleri birbirinden çok farklıdır. Beyazı hiç yağ içermemektedir ve çok az kaloriye sahiptir. Yumurtanın sarısı yağ, protein, vitamin ve mineral kaynağıdır.
Solda gördüğünüz turuncuya dönük yumurta sarısı en sağlıklı tavuktan gelmektedir. Uzmanlar serbest dolaşan tavukların farklı pigmentte besin yemesinin daha mümkün olduğunu ve bu sayede yumurtalarının sarısının daha renkli olduğunu belirtiyor.
Kalan yumurta sarılarınızı da çırparak mayonez, aioli sos gibi soslara dönüştürebilirsiniz. Yumurta sarılarını sütlü tatlıların içerisine koyarak bağlayıcılıklarını arttırabilir, çırparak krep ya da pancake yapımında da kullanabilirsiniz. Sadece sarısını kullanarak unsuz kişler hazırlayabilirsiniz.
Genel olarak baktığımızda kek tariflerindeki yumurta sayısının değiştirilmesi kekin özelliklerini değiştirir. Çok az yumurta aşırı yoğun ve dağılan bir kek olacaktır. Çok fazla yumurta süngerimsi ve lastiksi arası bir karmaşa sizi bekleyecektir.
Sade bir kek hamurunu yaparken temel malzemeler 4 yumurta, arzu edildiği kadar şeker, 1 su bardağı sıvı yağ, 3 su bardağı un ve bir paket hamur kabartma tozudur. Kek hamurunun güzel bir şekilde kabarması ve homojen olarak dağılabilmesi için bu malzemelerin ölçüleri önemlidir.
Vitamin açısından oldukça zengin bir yiyecek olan yumurta, hem beyazı hem de yumurta sarısı tam bir şifa kaynağıdır. Yumurta, cildi zararlı güneş ışınlarından korur, iyi kolesterolü yükseltir, beyin sağlığına olumlu katkı yapar.
Kadında üreme hücresi olan yumurtalar, karın boşluğunda rahmin iki tarafında ve tüplerin altında yerleşmiş olan yumurtalıklarda muhafaza edilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri