Kar yağmadan önce yeryüzündeki hava daha sıcak olur ama kar yağarken bu sıcaklık düşer. Kar yağışı kış aylarında bitki örtüsü için çok önemlidir. Bitkilerin üzerinde ince bir hava tabakası bırakarak bu bölgeyi 0 °C olacak şekilde örter.
Kar başlamadan önce yeryüzünden bir miktar suyun buharlaşıp yağışa dönüşmesi gerekir. Bu buharlaşma havanın ısınması ile gerçekleşir. Fakat burada olan kar yağışından hemen öncesinde gerçekleşen ısınmadır ve bu ısınma kar yağışının oluşması aşamasında yaşanır.
Kar yağışı genellikle hava sıcaklığı -4 °C ilâ -20 °C arasındayken olur. Bu yağış, sıcaklık sıfırın altında birkaç derece olduğunda ağır, nemli, ebatları bir santimetreye ulaşan parçalar halinde gerçekleşir. “Lapa lapa kar yağması” tabiri bu durum için kullanılır.
Su buharı yeterince neme doyduğunda atmosferin ısısına göre hava olayları oluşur. Kar, havadaki su buharlarının suya dönüşmeden önce donmasıyla oluşur. Bulutlardaki sıcaklığın 2 °C'nin altına düşmesiyle gaz halindeki su buharı, havadaki toz parçacıkları üzerinde yoğunlaşarak donar. Böylece kar parçacıkları oluşur.
Kar sıcaklık 0°C'nin altına düştüğünde, havadaki su buharının aniden soğuyarak katı hale geçmesi ve oluşan küçük buz kristallerinin birleşmesiyle ortaya çıkan bir yağış türü. Küçük buz kristalleri havadaki küçük bir parçacığın, örneğin bir toz taneciğinin üzerinde birikir ve büyüdükçe yere doğru düşmeye başlar.
İlgili 23 soru bulundu
Yağmur, dolu, kar gibi hava olaylarına yağış denilmektedir.
Bu yağışları meydana getiren olay ise su buharının döngüsüdür.
- Havadaki ve karadaki mikropların zararlı olanları, karla birlikte yok olur. - Kar yağınca hava yumuşar ve havanın aşırı soğuması engellenmiş olur. - Bitkiler üzerinde koruyucu bir örtü oluşmuş olur.
Kar Yağdığında Neden Hava Sıcaklığı Yükselir? Kar,suyun kristalleşmiş halidir.Yani katıdır.Yağmur yağarken eğer damlacıklar kristalleşirse kar oluşur.Maddeler sıvı halden katı hale geçerken ısı verir.Yağmur damlacıkları da ısıyı havaya verir. Bu yüzden hava ısınır.
Kar yağarken neden gök gürler sorusu kar yağışlarının devam ettiği ve bu nadir doğa olayının görüldüğü illerde merak ediliyor. Genellikle kıyı bölgelerde yaşanan kar yağarken gök gürültüsü olayı doluların bulutun içinde bulunan buz parçalarıyla elektriksel etkileşime geçmesi ile meydana geliyor.
Dağların zirvelerine yakın kısımlardaki karların oluşum sebebi bildiğimiz kar yağışı olayıyla benzerdir. Bu olayı özetleyecek olduğumuzda sıcaklık 0°C 'nin altında olduğu zaman su buharı buz kristalleri şeklide yoğunlaşır. Bu taneler birleşip irileşerek yere düşmeye başlarlar. Bu olaya kar yağışı denir.
kar yağışının hava soğukluğu ile alakası olmayan durumdur. eğer yer yüzüne yağış düşüyorsa ve yer yüzü sıcaklığı 4 derecenin altına düştüyse kar görülür. kar yağması için o bölgede yağışlı bir sistemin varlığının olması gerekir. yağışlı bir sistem yoksa hava sıcaklığı kaç derece olursa olsun kar yağmaz.
Hem karın oluşması hem de karın yağdıktan sonra yeryüzünde tutunabilmesi için sıcaklığın donma derecesinin yani 0 santigrat derecenin altında olması gerekmektedir. Kar yağışı ile en çok karşılaştığımız sıcaklık aralığı ise -4 ile -20 santigrat derecedir.
Soğuk ve Nemli Hava
Çok soğuk ama aynı zamanda kuru bölgelerde kar yağışı olmaz. Örneğin, dünyanın en soğuk kıtası Antarktika'nın bazı (çok kuru) bölgelerine yüzyıllardır kar yağmaz. Çünkü karın yağabilmesi için hava sıcaklığının sıfır derece ya da altında olması ve havada belli bir miktarda nem olması gerekir.
kar yağışı ısı veren tepkime olduğu için ortama ısı verir. hava yumuşar.
Kar yağarken havanın ısınmasının nedeni maddeler donarken çevresine ısı vermesidir. Bunun tersi kışın buzlar erirken havanın soğuk olmasının nedeni de maddeler erirken çevresinden ısı almasıdır.
Nadir görülen bu doğa olayı, 'cephesel oraj' olarak değerlendiriliyor. Kar yağışı esnasında şimşek çakması ve gök gürlemesi nadir de olsa meydana gelen olaylardan biri. Uzmanlar kar yağışı esnasında gök gürültüsü ve şimşek çakması olayı hakkında yaptığı değerlendirmede durumu 'cephesel oraj' olarak değerlendiriyor.
Kar yağarken şimşek çakar mı? Kar yağarken yaşanan doğal olaylar araştırılanlar arasında. Soğuk kış aylarında birçok bölgede kar yağışı meydana geliyor. Kar yağarken alışık olunmadık şekilde şimşek çakması veya gök gürlemesi yaşanabiliyor.
Kar yağarken gökyüzünün pembemsi bir renk almasının nedenlerini merak ediyoruz.
Kar, bir yağış biçimidir. Kar bulutlarda bulunan su taneciklerinin aşırı soğuk ile karşılaşması sonucu kristalleşerek oluşmasıdır. Bu olay çok çabuk meydana geldiği için su tanecikleri yağmura dönüşmeden kar haline gelmiştir. Kar taneleri yapılan araştırmalara göre altıgendir.
Yağmur damlası su buharına dönüşürken ısı emer. Su buharı yağmur damlasına, yağmur damlası ise buz parçası haline gelirken ise dışarıya ısı yayar. Gizil ısı değeri ortamın sıcaklığı ile doğrudan ilişkilidir.
1- Aomori (Japonya)
Honşu Adasının en kuzey ucundaki 300 bin nüfuslu Aomori, dünyada en fazla kar yağışı alan büyük şehir. Şehre her yıl ortalama 7.9 metre kar yağıyor.
Yıllık sıcaklık farkı 30 °C dolaylarındadır. Güneşlenme süresi çok uzun olmasına rağmen sıcaklık yükselemez çünkü Güneş ışınları yıl boyunca bu bölgelere eğik açılarla gelir. Sıcaklık düşük olduğundan buharlaşma ile atmosfere karışan nem azdır. Dolayısıyla yağışlar son derece az ve her zaman kar şeklindedir.
Türkiye'de 2023-2024 kışı, genel olarak yağışlı ve soğuk geçecek. Özellikle kasım ayının ortalarından itibaren yağışların artması ve hava sıcaklıklarının düşmesi bekleniyor. Dünya Meteoroloji Örgütü'nün (WMO) tahminlerine göre, 2023-2024 kışı, Kuzey Yarımküre'de ortalamanın üzerinde yağışlı geçecek.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri