Antioksidan zengini olan karadut, tatlandırıcıların temel maddesi olan poliollerle dolu bir meyve. Polioller zararsız görünseler de sindirim sistemimizde uzun süre kalıyorlar ve çoğu zaman tam olarak sindirilemiyorlar. Bu da gaz ve şişkinlik problemine yol açıyor.
Bilindiği gibi bebeklerdeki en büyük problemlerin başında gaz ve kabızlık sorunları gelir. Karadut neredeyse %80'e yakın bir oranda lif içerdiği için bebeklerde kabızlığın oluşmasına engel olur ve eğer oluştuysa tedavisine yardım eder.
İçerdiği yararlı maddeler sayesinde mideyi rahatsız etmeyen, bağırsakların düzenli çalışmasına destek olan karadut, ölçülü bir şekilde tüketildiğinde kabızlık sorununun hızlıca ortadan kalkmasına destek oluyor.
6 bin yıllık geçmişe sahip olan karadut meyvesinden elde edilen doğal karadut suyunun, herhangi bir zararı tespit edilmemiştir. Ancak her meyve veya suyunda olduğu gibi aşırı olarak tüketmekten uzak durulmalıdır. Aşırı tüketim durumunda; ishal sorunu ve bağırsaklarda gaz oluşumu rahatsızlıkları meydana gelebilir.
100 gramında yaklaşık 100 miligram C vitamini bulunduğu için bağışıklık sistemini güçlendirmek konusunda etkilidir. Vücudu oluşabilecek hastalıkların temel sebeplerinden arındırır. Mevsim geçişlerinde sıkça grip ve soğuk algınlığı yaşayanların karadutu bol bol tüketmesi faydalı olacaktır.
İlgili 21 soru bulundu
Bir çay bardağı beyaz ya da karadut yiyin
Günde bir çay bardağı dut tüketerek kalp hastalıkları, kanser, bağışıklık sistemi hastalıkları gibi sorunlara karşı savunmanızı güçlendirebilirsiniz. Bir çay bardağını aşmamanız önemli çünkü bu miktarda dut tüketmek bir porsiyon meyveye eşdeğer.
Antioksidan özelliği bulunur, vücuda enerji verir. Sabahları aç karnına kahvaltıdan önce içilmesi tavsiye edilen karadut özü çeşitli hastalıklara şifa olur. Bilinçli olarak tüketildiği takdirde bazı hastalıkların tedavisinde destekleyici olarak kullanılabilir.
Herhangi bir hastalığı ya da kilo problemi olmayan kişiler günde 1 su bardağı karadut tüketebilir. Veya 1 avuç kuru dut tüketmek de faydalarından yararlanmanızı sağlar.
Genellikle sulandırılarak tüketilen karadut özü, kurabiyelerde ya da tatlılarda jöle olarak da tüketilebilmektedir. Tek başına da sıcak ya da isteğe bağlı olarak soğuk da tüketilebilen karadut özü meyve salatalarının üzerinde de hem lezzet vermesi hem de fayda sağlaması açısından tercih edilmektedir.
Öncelikle dut yıkanmadan yenir. Bu durum bazı insanları endişeye düşürebilir ama gerekçesini anlatacağım. Hemen “sinek konmuştur, toz vardır” gibi senaryolar sıralanabilir işin bu kısmında. Öncelikle dut doğadaki en olgun, nihai ve açık formlardan biri.
İşte dutun sağlığa zararları: Kan şekerini düşürme özelliği olduğu için kan şekeri düşük olan kişiler tüketmemeli. Aksi halde hipoglisemiye sebep olabilir. Bunun yanı sıra baş ağrısına, görmede bulanıklığa, terlemeye ve baş dönmesine de sebebiyet verebilir.
Sindirim sistemi sağlığı: Lifli yapısı nedeniye kuru dut tüketimi, bağırsakların düzgün çalışmasını sağlar ve kabızlık gibi durumlarda etkili olabilir.
Dışkı katrana benzer ve pis kokuludur. Demir tedavisi, pancar, ıspanak, karadut gibi yiyecekler de dışkıyı siyah yapabilir.
Emziren anneler için de faydalı
Karadutlu boza; özellikle emziren anneler için süt salınımını artırdığı için ara öğünlerde bir miktar leblebi ile karbonhidrat ihtiyacını karşılaması açısından öneriyorum. Ayrıca kan şekerindeki dalgalanmaları gün ortasında engeller.
EMZİREN ANNELER TÜKETMELİ
Dutun bir diğer ve çok ama çok önemli özelliği de anne sütünün salınımını artırıcı etkisidir.
Özellikle, incir-havuç kürü ve taze beyaz dut oldukça güçlü galactogogue (anne sütünü artırıcı) dır. Bebeklerini emziren annelere öncelikle incir-havuç kürünü uygulamalarını öneririm. Haşlanmış taze beyaz dut kurusu kürleridir.
Karadutun faydaları saymakla bitmiyor: Bademcik iltihabını gideriyor, anemiye karşı direnç sağlıyor, pamukçuk olarak bilinen ve Candida türü mikroorganizmaların sebep olduğu enfeksiyonları önlüyor...
A, C gibi birçok vitamin ve protein, kalsiyum, demir içermesi sayesinde özellikle gelişim çağındaki çocuklar için oldukça faydalıdır. İçerdiği bolca lif sayesinde hem kolayca sindirilir hem de uzun süre tok tutmaya yardımcıdır. Bu nedenle diyet listelerinde yer alması gereken ideal meyvelerden biridir.
Karaduta karşı alerji nadirdir. İçeriğindeki salisilatlar, karadutlarda bulunan aspirin ile ilişkili doğal kimyasallardır. Aspirine alerjiniz veya intoleransınız varsa, meyveyi yedikten sonra alerji belirtileri geliştirebilirsiniz.
Karadutun 100 gram için kalori değeri yalnızca 82 kaloridir.
Ayrıca %86 oranında karbonhidrat ve geri kalan %9 oranında ise protein bulunmaktadır. Yani içerdiği protein miktarı pek çok meyveden daha fazladır diyebiliriz. Bu da “karadut zayıflatır mı” sorusuna evet cevabını vermemizi sağlar.
Karadut özü, karadut bakımından yoğun olduğundan antijen içeriği daha yüksektir bu sebeple bebeklere 1 yaşına kadar tüketilmesi önerilmemektedir. Karadut pekmezini ise yoğunluk derecesi daha az olduğundan 6. Aydan itibaren bebeğinize verebilirsiniz.
İçerdiği demir sayesinde kana yeterli oksijeni verdiği için kan sulandırıcı etkisi de bulunur.
Faydaları saymakla bitmeyen karadut özü, gastrit ve reflü gibi mide hastalıklarına şifa oluyor.
Zengin C vitamini, lif, kalsiyum ve antioksidan kaynağı olan dut, içerdiği yüksek düzeyde protein ve demir sayesinde alyuvar üretimini arttırdığı için kansızlığa, kötü kolestrol seviyesinin düşürülmesine, bağışıklık sistemini güçlendirmeye ve kan şekerini kontrol etmeye yardımcıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri