Hafızanın ayak seslerinin tüm anlatı boyunca varlığını sürdürdüğü Orhan Pamuk'un Kara Kitap adlı romanı da gelenek-modernizm buluşmasında varlık bulan postmodern bir yeni'den yazma/ yeni'den yaratma çabasının sonucudur.
Orhan Pamuk'un dördüncü kitabı olan ve 1985-1990 yıllarında yazma sürecini bitirdiği eseri Kara Kitap, Dünya edebiyatının postmodernizm anlamında en değerli eserlerinden biridir.
Yazarın “Beyaz Kale”den sonra yazdığı romanı “Kara Kitap” ise “postmodernizmin poetikası” olarak nitelenecek kadar “postmodern”dir.
Orhan Pamuk'un Doğu anlatı geleneğine yaslanarak, postmodern tarzda kurguladığı Kara Kitap adlı eseri de 20. yüzyılın Hüsn ü Aşk'ı olarak tanımlanmaktadır.
Ancak, Pamuk'un Kara Kitap'la bir bakıma öncülük ettiği postmodern sanat ve edebiyat anlayışı Türk aydınının ve okurunun entelektüel bilincinde berraklaştıkça onun ideolojik işlevi ve estetik karakteri de belirginleşmeye, netleşmeye başladı. Bu anlamda, güncellik açısından geciken bir durum yok.
İlgili 24 soru bulundu
Realist bir ba- kış açısıyla yazılmış olan eserde, Ertuğrul Gazi'nin yaşlılık ve ölüm günleri, Osman Gazi'nin bey oluşu ve Orhan Bey'in çocukluktan gençliğe geçiş dö- nemleri ele alınmıştır.
Orhan Pamuk'un 1990 yılında yayımladığı ve Türk edebiyatı için artık bir modern klasik de- nebilecek romanı Kara Kitap da, yarattığı karakterlerle bu çerçevedeki ro- manlar arasında yerini almış görünmektedir. seksenli ve doksanlı yıllara denk düşer.
Öz. Çağdaş dönem Türk edebiyatının postmodern eserleri arasında sayılan Oğuz Atay'ın BİR BİLİM ADAMININ ROMANI anlatım, eknik ve kurmaca özellikleri yanında içerik, mesaj, duygu-düşünce değeri bakımından da özgün biyografik bir anlatı- romandır.
Yazının gelişim safhası ile eşdeğer olan kitapların icadı ilk olarak yazı dili çivi yazı dili ile başlamıştır.Eski Sümer döneminde ise M.Ö .3400 civarlarında yazı ; Dicle ve Fırat arasında yer alan bir bölgede ,Irakta olduğu sanılan bir alanda ilk yazılı örneklerine rastlanıldı.
Nobel Edebiyat Ödülü sahibi Orhan Pamuk'un romancılığı genelde postmodern yapıdadır. O; romanda konu, izlek ve yapı yönlerinden bu akımın bütün yansımalarını kullanmaya çalışır.
Kar, Almanya'dan Kars'a doğru yola çıkan sürgün bir köşe yazarı ve şairin yaşadıklarını ele alıyor. Kitap, başkahramanı olan Kerim Alakuşoğlu'nun Erzurum'dan Kars'a yaptığı otobüs yolculuğu ile başlıyor. Yolda karın yağışını izleyen başkahraman, çocukluk günlerini hatırlayarak kar ile masumiyeti özdeşleştiriyor.
Kara Kitap'ın arka planında Şeyh Galip'in Hüsn ü Aşk, Attar'ın Mantıku't-Tayr adlı mesnevileri ve Mevlana-Şems imgeleri ile aktarılan kendi-öteki bütünleşmeleri yer alır. Bu üç metin de metaforik bir arayış yolculuğunun hikâyesini yansıtırlar.
Roman, genellikle düzyazı biçiminde yazılan, kurgusal, görece uzun, insanın (ya da insan özellikleri atfedilen varlıkların) deneyimlerini bir olay örgüsü içinde aktaran ve genellikle kitap halinde basılan bir edebî tür.
Nobel Ödülüne sahip tek Türk yazar olan Pamuk'un Kırmızı Saçlı Kadın eseri de diğer romanları gibi tarihi motiflerle ve merak unsurları ile dolu bir roman. Romandaki kahramanımız Cem'in, eczacı babası siyasi nedenlerden dolayı bir gün ortadan kayboluyor.
Bir Kitap En Az Kaç Sayfa Olmalı? Bu durum kitabın türüne göre değişse de UNESCO, kitabın kapağı hariç en az 49 sayfa olması gerektiğini belirtmiştir. Türkiye'de ise bu durum alanınıza ve rakiplerinize göre değişkenlik gösterebilmektedir. İnsanların hoşuna gidebileceği bir kitap 96 – 240 sayfa arasındadır.
Orhan Pamuk Kar kitabı "KA" karakteri :) - 1000Kitap. 460 syf. Yazarın; “ilk ve son siyasi romanım” dediği “Kar“ ile geldim Kerim Alakuşoğlu; kendine seçtiğin isim ile Ka, kitabın ana karakteri.
Postmodern roman, klasik romandaki gibi olay örgüsü üzerine kurulu bir anlatı değildir.Olay örgüsünden daha çok olayın ya da olayların ön plana çıkması söz konusudur. Postmodern roman modernist romandaki gibi zor da olsa ulaşılabilir olan anlam bütünlüklerine sahip bir anlatı değildir.
Türk romanında bilinçli olarak ilk postmodernist roman denemesini Oğuz Atay, Tutunamayanlar adlı romanıyla yapmıştır.
Postmodern roman, modern ve klasik edebiyatın temel kurallarını reddeden bir roman türüdür. Bu tür romanlarda ise, giriş, gelişme ve sonuç bölümleri bulunmaz. İlk defa Virginia Woolf tarafından kullanılan bu akım, çok daha dolambaçlı bir şekilde bilinç akışı tekniğini okurların beğenisine sunar.
17. yüzyılda Türk korsanlarınca tutsak edilen bir Venedikli, İstanbul'a getirilir. Astronomiden, fizikten ve resimden anladığına inanan bu köle, aynı ilgileri paylaşan bir Türk tarafından satın alınır. Garip bir benzerlik vardır bu iki insan arasında. Köle sahibi, kölesinden, Venedik'i ve Batı bilimini öğrenmek ister.
Yazar romanında İstanbul'un küçük bir kasabasında cep harçlığını çıkarmak için bir kuyu kazıcısının yanında çırak olarak çalışan 16 yaşındaki Cem'i anlatıyor. Cem, ustasını yeni yeni tanımaya başlamışken aynı zamanda kızıl saçlı bir kadından etkileniyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri