Bu teknik hakkındaki ilk açık tanımlamayı yaparak bu tekniği icat eden kişi, 965-1041 yılları arasında yaşayan İbnü'l-Heysem'dir. İbnü'l-Heysem birkaç ışık kaynağıyla yaptığı deneylerle objeleri karanlık odada ters bir biçimde görüntülemeyi başarmıştı.
Kara kutunun günümüzdeki rolü bilim insanı Dr. David Warren'ın özel amaçlı bir uçuş kayıt cihazı icat etmesi ile başladı. Günümüzde kara kutu olarak anılsa da resmi adı; uçuş veri kaydedici (FDR) veya kokpit ses kaydedici (CVR) olarak biliniyordu.
ARL ve Warren geliştirdikleri karakutu için herhangi bir patent başvurusunda bulunmadı. Böylece karakutunun diğer ülkelerde kullanımının yaygınlaşmasının önü açılmış oldu.
19 Ekim 1934'te,Tazmanya adası ile Avustralya ana karası arasında bir uçak düştü. Bu uçağın enkazı ve neden düştüğü hiçbir zaman bulunamasa da, bu kazada hayatını kaybeden Rahibin oğlu, daha sonraki yıllarda birçok uçak kazasının çözümlenmesini sağlayan kara kutuyu bulacaktı.
Bir teoriye göre ise cihazın ilk modellerinin 'film' temelli olması ve bozulmamaları için, fotoğrafçıların 'karanlık odası' gibi hiçbir ışık almayacak şekilde karanlık olmasından dolayı bu şekilde adlandırıldılar.
İlgili 29 soru bulundu
Kara kutu düşünülenin aksine çoğunlukla siyah değil, parlak turuncu renktedir.
Kara kutu 1958 yılında Sivil Havacılık Kurumu tarafından her tür hava taşıtında bulunması zorunlu olan ve uçuş hakkındaki bilgilerin ve konuşmaların bir algoritma ile kaydedildiği cihazdır. Biz havacılar kara kutu yerine Flight Recorder (Uçuş Kaydedicisi) deriz.
Aslında kokpitteki sesleri kaydeden ve uçuş bilgilerinin depolandığı iki ayrı kutudan oluşur. Uçuş kayıt cihazlarında verilerin depolandığı sistemler, yüksek hızlarda gerçekleşen kazalara ve kaza sonrası oluşabilecek yangınlara dayanıklı, koruyucu kutularda bulunur.
Uçuşa dair her tür veriyi kaydeden kara kutular ayakkabı kutusu büyüklüğünde ve yaklaşık 5 kg kadardır. Çarpma etkisini asgariye indirmek için uçağın kuyruk kısmında yer alır. Kutudaki sinyal sistemi suyla temas halinde devreye girer ve kutunun bulunması için 90 gün boyunca ve 6000 metre derinliğe kadar sinyal verir.
Uçaklar kara kutuların yapıldığı malzemelerden yapılsaydı onları uçurmak çok daha maliyetli olurdu. Uçakların yapıldığı alüminyum, kara kutuların yapıldığı titanyumdan iki kat daha hafiftir. Aslında titanyum da hafif bir metaldir fakat özgül ağırlığı 4.51'dir, alüminyumunki ise 2.71'dir.
Uçaklarda uçuş verilerini kaydetmek için kullanılan cihazlara kara kutu adı verilir. Ancak ironik olarak bu kutular siyah değil, parlak turuncu renktedir.
Kara kutular uçak kazası sonucu herhangi bir çarpışma ya da darbeye dayanıklı olarak dizayn edilmiştir. Böyle çarpma ya da düşme gibi durumlardan daha az etkilenebilmesi için uçağın kuyruk kısmında yer almaktadır.
Olay Veri Kaydedicisi, Temmuz 2024'ten itibaren satılan bütün araçlarda bulunacak. Halk arasında "kara kutu" olarak bilinen uçuş kayıt cihazları, 1960'ların sonlarında önde gelen havacılık ülkeleri tarafından zorunlu hale getirildi.
İbn el-Heysem aynı zamanda hem düşünür, hem matematikçi hem de deneyci idi. Deneyleri için kullandığı mercekler yardımıyla bir düzenek tasarladı. “Karanlık oda” üzerinde ilk kez matematiksel incelemelerde bulundu.
Karanlık kutunun geçmişi MÖ 4. yüzyıla kadar uzanır. Karanlık kutuda kullanılan temel ilkenin bilinen ilk tarifini Çinli filozof Mozi (MÖ 470-390) yapmıştı.
Alhazen (Ibn al-Haytham), ilk açık tanımlamayı ve erken analizini yapmış, kamera obscura ve iğne deliği kamerayı icat etmiştir.
Karakutu veya uçuş kayıt cihazı (İngilizce: flight recorder), uçuş esnasında uçaktaki belli başlı verileri kaydetmeye yarayan araçtır. Hava olayları ve kazalarının soruşturulmasında kolaylık sağlaması amacıyla hava taşıtlarında bulunmaktadır.
Kara kutu denildiği zaman akla her ne kadar siyah bir kutu gelse de asıl rengi turuncudur. Turuncu olmasının sebebi ise doğada en az rastlanılan rengin turuncu olmasıdır. Böylece oluşabilecek herhangi bir kaza sonrasında kayıt cihazının doğada kolaylıkla bulunabilmesini sağlar.
Kara kutular, hız, fren, pozisyon, aracın titreşimi, ve gömülü güvenlik sistemleri verilerini toplayacak. Acil bir durum tespit edildiğinde araç, zorunlu eCall sistemiyle yardım çağırabilecek.
Uçakların Flightradar'ları incelendiğinde Tibet üzerinden geçmediğini fark edebilirsiniz. Tibet Özerk Bölgesi, Çin'e bağlı seyrek nüfuslu ve oldukça dağlık bir alandır. 'Dünya'nın Çatısı' olarak bilinen bu bölge üzerinden pilotların uçmaması için son derece haklı nedenleri bulunuyor.
Yolcu uçakları ise değişkenlerin ideal ve stabil olduğu durumlarda ortalama 900-1020 kilometre hıza kadar çıkabilmekte. Uçağın hızını değiştiren etmenler ise uçağın havadaki konumu, rüzgâr akımının oluşturduğu etki gibi örneklendirilebilir.
1.5.
Dar gövdeli uçaklarda toplam 3 adet tuvalet mevcuttur.
İstanbul'dan Isparta'ya gelen Atlasjet Havacılık AŞ yolcularını taşıyan Dünyaya Bakış (World Focus) Hava Taşımacılığı AŞ şirketine ait yolcu uçağı, 30 Kasım 2007'de Isparta'nın Keçiborlu ilçesi yakınlarındaki Türbetepe mevkisinde düşmüş, kazada 7'si mürettebat 57 kişi ölmüştü.
Show TV'de Perşembe akşamları yayınlanan Kara dizisi, reytinglerde yaşanan düşüş nedeniyle 5. bölümde final yapma kararı aldı.
kara kutu, uçak kazalarında meydana gelen olayları ve kaza anındaki verileri kaydeden bir cihazdır. kara kutu, uçak kazalarının nedenlerinin belirlenmesinde önemli bir araçtır ve havacılık endüstrisindeki güvenlik standardının bir parçasıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri